Ebegümecinin faydaları nelerdir, Ebegümeci çayı nasıl yapılır?

Ebegümecinin faydaları, yararları nelerdir?

Şifalı bitkiler arasında önemli bir yere sahip olan Ebegümeci hem yaprağı hem de çiçeğinden faydalanılan bir bitki olarak karşımıza çıkmaktadır. Bilinen türler içerisinde yabani ebegümeci de bulunmaktadır. Ancak henüz yabani türün herhangi bir olumlu etkisinin olup, olmadığı bilinmemektedir.

Genel olarak ebegümeci bitkisinin bitkisel içeriğini incelemek ve bahsetmek gerekirse,

Ebegümeci bitkisinin yapraklarında bulunan yapışkan sıvı içerisinde pektin, glikoz, tanen ve yağ asitleri bulunmaktadır.
Bol miktarda malvin ve malvidin ebegümecinin bileşiminde yer alır.

Ebegümeci çok iyi bir yumuşatıcıdır. Özellikle boğazlar için etkili, faranjitte iyi geliyor. Sadece su ile değil süt ile yapıldığında da müthiş bir lezzet oluyor. 1 su bardağı soğuk süte bundan 3 tane kadar atıp süt kaynamaya başladığı anda altını kapatıp içindeki çiçekleri çıkarıp içmeye hazır hale getirmiş olacağız. Sütü mor yaptığı için çocuklarda bu sütü seviyor.

Ebegümeci Çayı Nasıl Demlenir, Çayı Nasıl İçilir, Nasıl Yapılır, Ebegümeci Çayı Yapılışı, Ebegümeci Çayının Faydaları, Ebegümecinin Kullanımı, Ebegümecinin Yan Etkileri, Ebegümecinin Zararları

Ebegümeci Nelere İyi Gelir

Ebegümeci bitkisinin yararlarını, faydalarını sıralamak gerekirse,
Mukoza iltihaplanması ve tahrişinde tedavi edici bir etkisi bulunmaktadır. Ancak bu iyileştirici etkiden yarar sağlanabilmesi için çay ya da gargara olarak kullanılması gerekmektedir.
Ebegümecinde yer alan malvin maddesi, diş eti rahatsızlıklarının tedavisinde etkilidir. Bakteri ve plak oluşumunu önler.
Ağız ve gırtlak bölgesinde oluşan iltihaplanmayı giderici bir etkiye sahiptir.
Ağız ve diş sağlığı sorunu yaşayanlar gargara olarak ebegümecini kullanabilir.
Gastrit sorunu üzerinde iyileştirici etkisi bulunur.
Balla birlikte çay hali karıştırılan ebegümeci, öksürüğün giderilmesine yardımcı olur.

Ebegümecinin Yan Etkileri

Ebegümecinin yan etkileri var mıdır?

Her bitkisel üründe olduğu gibi ebegümecinin de bazı yan etkileri bulunmaktadır. Bitkiden tam verim alınabilmesi ya da yan etkilerinden korunabilmek için bu uyarılara kulak verin.

Ebegümeci herhangi bir ilaç ile birlikte alınmamalıdır. Bazı etken maddeler sebebiyle ilaçların emilimini zorlaştırmaktadır.

Ebegümeci, gebe kalmayı zorlaştırmaktadır. Bunun temel sebebi yumurtanın kistik bir yapıya dönüşmesine neden olmasıdır.

Ebegümeci çayı nasıl yapılır, hazırlanır?

Bildiğiniz üzere birçok bitkisel ürünün yaprağı, sapı, meyvesi çay olarak tüketilmektedir. Genel olarak araştırmalar bitkisel ürünlerin en önemli vitamin ve mineralleri, yaprak ve meyvesinde barındırdığını göstermiştir. Ebegümecide yaprağı ve çiçeği tüketilen bir bitki olarak öne çıkar.

Ebegümeci çayını şu şekilde hazırlayabilir ve tüketebilirsiniz.

Bir tatlı kaşığı kurutulmuş ebegümeci yaprağı, bir su bardağı soğuk su içerisinde akşamdan eklenmelidir. Sabah, geceden eklenmiş olan su süzülerek çay olarak ya da gargara yapılarak kullanılabilir.

Çayı, aynı miktarda kurutulmuş bitki yaprağını sıcak su içerisinde 10-15 dakika demleyerek de hazırlayabilirsiniz. Demlendikten sonra süzülerek günlük 3-4 bardak tüketilebilir.

One Comment on “Ebegümecinin faydaları nelerdir, Ebegümeci çayı nasıl yapılır?”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir