Kronik Yorgunluğun Sebepleri Nelerdir?

Yorgunluğun nedenleri bir çok şey olabilir. Yaşam kalitemizi bozan bir yorgunluk hissediyorsak bunun tıbbi olarak araştırılması gerekir. Bu yazıda kronik yorgunluğun sebepleri hakkında bilgiler yer alır.

Kronik Yorgunluğun Sebepleri
Kronik Yorgunluğun Sebepleri

Kronik yorgunluğun sebepleri, nedenleri;

Hareketsiz bir yaşam
Kansızlık
Minerallerin eksikliği
Diyabet
Depresyon
Uykusuzluk
Tiroit hastalıkları
Tansiyon hastalıkları
Kalp hastalıkları

Kalbin çalışması normal değilse bunun sonucunda yorgunluk hissedilecektir. Kalp görevini tam olarak yerine getiremiyorsa, kalbin ritmi ile ilgili hastalıklarda, kalbin  pompalama ile ilgili sorunlarında kanın ihtiyaç olan dokulara yeteri kadar pompalanamaması durumunda halsizlik, yorgunluk oluşacaktır.

Tansiyon Yorgunluk Yaparmı?

Tansiyon düşük olursa, dokular yeterince beslenemeyeceğinden yorgunluk hissi görülecektir. Tansiyonu düşük olması yorgunluğa neden olabileceği gibi hipertansiyon yani tansiyon yüksekliği damarlar içindeki kan basıncının yüksek olması da yorgunluğa neden olmaktadır.  Tansiyonun normal düzeyde olması gereklidir.

Diyabet Ve Yorgunluk

Kan şekerinin düzensiz olduğu diyabet hastalığında damarlar ve sinirler bundan olumsuz etkilendiği için bu durumda da yorgunluk hissi, dermansızlık meydana gelir. Kendimi hep yorgun hissediyorum diyorsanız şeker ölçümü yaptırmanızda fayda vardır.

Kansızlık Yorgunluk Yaparmı?

Kansızlık yorgunluğun, halsizliğin belirtileri arasındadır. Kansızlığın belirtileri hakkında bilgiler verirken halsizlik ve yorgunluk olduğunu belirtmiştik kansızlığın belirtileri ile ilgili önceden yazılmış olan buradaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Kırmızı et, baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler demir eksikliğine bağlı kansızlık için faydalı besinlerdir.

B12 vitamini eksikliği de yorgunluk nedenlerinden bir tanesidir.

Depresyon Yorgunluk Yaparmi?

Depresyonda yorgunluk nedenlerinden bir tanesi olarak karşımızı çıkmaktadır. Duygu durum bozukluğu, hayata karşı isteksizlik kişide yorgunluğa neden olabilmektedir. Sürekli gerginlik, stres ve panik bozukluklar yorgunluk hissedilmesine yol açabilir. Psikolojik sorunlar yorgunluğa neden olabilmektedir.

Uykusuzluk ve Yorgunluk

Sağlıklı bir uykuda önemli bir konudur. Eğer zamanında ve sağlıklı bir uyku geçirilmediyse bu yorgunluk, halsizlik ve bitkinliğe neden olabilmektedir. Sağlıklı bir uyku için gürültüsüz karanlık bir ortam olmalı, geç saatlerde yemek yememek ve egzersiz yapmamak gerekir. Uyarıcı etkisi bulunan demli çaylar, kahve gibi içecekler içilmemeli

Potasyum Eksikliği

Potasyum, magnezyum minerallerinin eksikliği, hücre içinde bulunan potasyum önemli bir elementtir. Kalp kasının düzenli çalışması için gerekli olup eksik olması halinde ise kişide yorgunluk ve bitkinliğe neden olacaktır. Muz, patates, badem ve fındık gibi yiyeceklerde bol miktarda potasyum bulunur. Potasyum ve magnezyum hücre içi enerji üretilmesini sağlayan önemli elementlerdendir.

Tiroid Yorgunluk Yaparmı?

Tiroit bezi hastalıklarında hızlı çalışması veya yavaş çalışması her iki durumda da yorgunluğa neden olmaktadır. Ülkemizde en sık rastlanılan iyot eksikliğine bağlı  tiroit bezinin yeterli hormon üretememesi sonucu ortaya çıkan hipotiroidi tiroit tembelliği olur. Tiroit yeteri kadar çalışmıyorsa bunun sonucunda yorgunluk, kaslarda güçsüzlük, halsizlik olur. Tam tersi hızlı çalışması durumunda ise kişi de fazla enerji tüketimine yol açacağından yorgunluğa neden olur. Tiroit bezi hastalığı olup olmadığını anlamak için ise belli bir dönemden sonra  TSH Testi yapılması gerekir. Bu test tiroidin çalışmasını gösterir.

Bu konu ile ilgili yorgunluğa iyi gelen, yorgunluğu gideren yiyecekler hakkında bilgi edinmek için yorgunluğa ne iyi gelir yazısını okuyabilirsiniz?

Bir önceki yazıda cildi canlandıran kivi maskesi tarifi ile ilgili bilgiler yer almaktadır.

“Kronik Yorgunluğun Nedenleri” İç Hastalıklar Uzmanı Prof. Dr. Yaşar Küçükardalı’nın verdiği bilgilerden faydalanılarak hazırlanmıştır.

 

2 Comments on “Kronik Yorgunluğun Sebepleri Nelerdir?”

  1. Vitaminler, sinir ve sindirim sistemlerinin normal çalışmasına, besin öğelerinin elverişli olarak kullanılmasına ve vücut direncinin artmasına yardım eder.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir