Meyan Kökü Nedir? Faydaları ve Zararları Nelerdir?

Meyan kökü nedir Meyan kökü bugün birçok hastalığın tedavisinde şifa kaynağı olarak kullanılmaktadır. Meyan kökü bugün tıbbi anlamda kullanımda kök ve gövdesinden baharat olarak yararlanılan bir bitkidir. Tatlı ya da tuzlu, sert ve hoş bir tadı bulunan meyan kökünün kökleri genel olarak kullanımda bulunmaktadır. Kökleri kaynatılan ve sonrasında suyunun buharlaştırılmasıyla elde edilen balına çubuk şekli verilmektedir.

Kaynatılarak elde edilen bal bugün birçok tatlı ya da pasta yapımında da kullanılmaktadır. Birçok ülkede farklı alanlarda kullanılan meyan kökü, kolalı içeceklerin içerisinde de yer alır.

Genel olarak farklı bölgelerde farklı isimler ile tanınan meyan kökü, yaz aylarının vazgeçilmez içeceği olarak bilinmektedir. Yaygın olarak mide ve bağırsak hastalıklarında etkili olduğu söylenmektedir.

Meyan kökü, içerisinde yer alan saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan gibi birçok madde ile doğal şifa kaynağı konumundadır. Bu maddelerin birçoğu ilaç yapımında da yaygın olarak kullanılırken, meyan kökü içerisinde bol miktarda bulunmaktadır. Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalarda meyan kökünün bronşit, ülser, soğuk algınlığı, öksürük, egzama ve prostat kanseri gibi rahatsızlıklara iyi geldiği keşfedilmiştir.

Yukarıda sayılı olan yararları dışında, birçok iltihaplı ağır hastalıklarda, karın ağrılarında yine meyan kökü kullanılmaktadır.

Meyan Kökü Faydaları, Meyan Kökü Yararları Nelerdir?

Meyan Kökünün Ne Gibi Yararları Bulunmaktadır? Kimler kullanımda dikkatli olmalıdır?

Uzmanlar iltihap önleyici etkisi nedeniyle hepatit hastalarının günlük 200mg geçmemek kaydıyla meyan kökü kullanmasını tavsiye etmektedir.

Beyin ve damar hastalığı bulunanlar, böbrek ve karaciğer rahatsızlığı yaşayanlar olası yan etkilere karşı meyan kökü kullanmamalı ve doktora danışmalıdır.

Meyan kökü vücutta tuz tutarak ödeme yol açtığı için 2 ay kullanımdan sonra 3 ay dinlenmek gerekmektedir.

Meyan Kökünün Zararları, Meyan Kökünün Yan Etkileri

Meyan Kökünün Ne Gibi Yan Etkileri Bulunmaktadır?

Meyan kökü kullanım sonrasında erkekler üzerinde cinsel açıdan isteksizlik sorununa neden olabilmektedir. Ayrıca, yüksek tansiyon, kalp atışlarında düzensizlik, sodyum ve potasyum eksikliği gibi yan etkileri de bulunmaktadır.

Meyan kökü bir başka ilaçla birlikte kullanılmadan önce mutlaka doktora danışılmalı ve kullanım şekli belirlenmelidir. Meyan kökü pıhtılaşma ve iltihabı önleyici bir etkiye sahip olduğu için kan ilaçları ile birlikte kesinlikle kullanılmamalıdır.

Meyan kökünün yan etkileri; uzun süre kullanılmamalıdır. Kronik karaciğer iltihabı, yüksek tansiyon ve kanda potasyum durumlarında kullanılmamalıdır.

Böbrek hastaları meyan kökü KULLANMAMALI
Şeker hastaları meyan kökü KULLANMAMALI
Tansiyon, Kalp hastaları meyan kökü KULLANMAMALI

Meyan Kökü Kullanım Alanları Nelerdir?

Meyan kökü bugün, meyan kökü çayı, meyan kökü balı, meyan kökü tozu ve baharatı olarak çeşitli alanlarda farklı şekillerde kullanılmaktadır.

Meyan Kökü Nasıl Kullanılır?

Meyan kökü çay olarak  tüketilebilir. Meyan çayı nasıl yapıılır? Yarım kahve kaşığı kıyılmış meyan kökü üzerine sıcak su koyularak 5 dakika demlenmesini beklendikten sonra süzerek içebilirsiniz.

Meyan kökünün toz haline getirilip tüketilmesi gerekir. (1 çorba kaşığı)

Meyan balı olarak da tüketilmektedir. Meyan balı ise taze veya kuru köklerinin kaynar su ile karıştırılması ve sonra alçak basınçta yoğunlaştırılması suretiyle meyan balı elde edilmektedir. Yapısı sert ve siyah renktedir. Toz veya çubuk halde satılır. Lif lif parçalanarak da satılmaktadır. Meyan kökü çayı yaparken lif lif olanı kullanmak daha doğrudur.

Ayrıca “Meyan Kökü Ekstraktı” da bulunmaktadır. Meyan kökü ekstraktı meyan kökünde yararlanmak isteyenler için oldukça etkili olan bir üründür. Meyan kökü ekstraktı kapsül ve sıvı olarak satılmaktadır.

Hazımsızlığa Meyan Kökü Çayı;

1 tutam meyan kökü, 1 tatlı kaşığı papatya, 1 tatlı kaşığı nane, taze zencefil (kurutulmuş kök zencefil veya toz zencefilde)  olabilir, 250 cc kaynar su

Meyan kökü çayını demlerken ağzını kapatınız. Uçucu yağları olan bitkiler ile hazırlanan çaylarda uçucu yağlarının uçmaması için üzerinin kapatılması gerekir. Güzel kokusu olan bitkilerde uçucu yağ vardır. Meyan kökü çayını hazırlarken  cam veya proselen demlik kullanın.

Toprağın altından çıktığı için iyi temizlenmeli, iyi fırçalanması gerekir.

Uyarı: Herhangi bir hastalığınız varsa öncelikle doktorunuza danışmalı ve onun önereceği tedavi dışında bitkisel bir takım tedavi yollarına başvurmamalızısınız. Burada yazılar sadece bilgilendirme amaçlı olup herhangi bir teşhis ve tedavi amacı gütmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir