Proteinin Görevleri, Faydaları ve Protein İçeren Besinler

Proteinler organizmada hücre yapısını oluşturan yapı taşlarından birisidir. Organik kökenli olan bu bileşikler bitkisel ve hayvansal olmak üzere ikiye ayrılmaktadır. Aminoasitlerin birleşiminden oluşan proteinlerin bir bölümü vücut tarafından üretilmekte kalan bölümü ise besinler yardımıyla alınmaktadır. Bu yazımızda protein içeren besinleri, protein içeren besinler ve değerlerini bulabilirsiniz.

Protein İçeren Besinler, Protein İçeren Besinler Ve Değerleri, Protein İçeren Besinler Hangileridir, Proteinli Besinler, Yüksek Proteinli Besinler, Yüksek Proteinli Yiyecekler, Proteini Yüksek Yiyecekler, En Yüksek Proteinli Besinler, Proteinin Fazlası Ne Olur, Proteinin Görevleri

Protein içeren besinler

Hayvansal Proteinler: Hayvansal ürünlerde yer alan proteinler ve yer aldıkları besinler.

Et, sakatat, balık, yumurta, midye, istiridye, şarküteri ürünleri, süt ve süt ürünleri.

Bitkisel Proteinler: Bitkisel ürünlerde yer alan proteinler ve yer aldıkları besinler.

Soya fasulyesi, badem, tahıl ürünleri ve fındık, sebzeler.

Proteinin Görevleri

Protein vücutta bazı salgıların salgılanmasında ve hücrelerde önemli görevlerde kullanılmaktadır. Protein kaynaklı görevler şunlardır.

* Hücrelerin yapı oluşumunda,

* Bazı hormonların üretilmesinde,

* Karbonhidratlardan sonra gerekli durumlarda vücudun enerji eldesinde,

* Kas sistemi gelişiminde,

* Solunum pigmentleri oluşumunda proteinler görev alır.

Protein içeren besinlerin günlük belirli değerlerde alınması daha sağlıklı bir gelişimi sağlayacaktır. Dengeli ve düzenli beslenebilmek için her yetişkin bireyde günlük ortalama 65 gr protein alımı gerçekleştirilmelidir. Kadınlarda bu miktar 60 gr. İken erkeklerde 70 gr’dır.

Kas ve vücut geliştiren kişilerde bol su tüketimiyle birlikte günlük protein alımı kg başına 1.5 gr kadar çıkabilmektedir. Diğer bireylerde ise bu oran ortalama 1 gr’dır.

Protein açısından yetersiz beslenme vücutta birçok mekanizmanın aksamasına ya da görevini yeterince yerine getirememesine neden olmaktadır. Protein bakımından eksik beslenmenin zararlarını sıralamak gerekirse;

* Kas erimesi,

* Yaraların geç iyileşmesi,

* Felç

Proteinin Fazlası Ne Olur

Ancak, proteinlerin fazla alımı da çeşitli yan etkilere yol açabilir. Vücutta fazla biriken protein atıkları, gut hastalığına neden olabilir.

Protein içeren besinler ve değerleri

Yazımızın sonunda temel bazı besinler ve protein değerlerini vermek istedik. Aşağıda sık tüketilen bazı besinler ve protein değerlerini bulabilirsiniz.

Patates: 1.8 gr

Domates: 0.9 gr

Elma: 2.3 gr

Maydanoz: 3.6 gr

Taze Nane: 4 gr

Kuru incir: 4.3 gr

Portakal: 0.8 gr

Kayısı: 3.1 gr

Kavun ve Karpuz: 0.5 gr / 0.8 gr

Kuzu eti: 26.1 gr

Dana eti: 23.1 gr

Tavuk: 24.4 gr

Uskumru: 19 gr

Alabalık: 18.3 gr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir