Ramazanda Oruç Tutarken Nasıl Kilo Verilir, Nasıl Zayıflanır?

Oruç tutarken kilo verilir mi?

Ramazan ayının gelişiyle birlikte klasik yemek alışkanlıklarımız değişikliğe uğrar. Genel olarak üç ana öğünden oluşan yeme düzeni, ramazanın gelişiyle birlikte iki ya da teke inmektedir. Oruç tutulan dönemde teke inen bu öğünlerde tüketilen yemek sayısı arttığı gibi yemeklerin yağ ve tuz oranları da artmaktadır.

Bu dönemde dengesiz ve düzenli beslenme nedeniyle vücut daha fazla yorulacak, vücut sağlığı büyük bir risk altında kalacaktır. Hızlı ve aşırı beslenme nedeniyle midede ağrı, tansiyon yükselmesi gibi sorunlar ortaya çıkacaktır.

Bu yazımızda oruç tutarken nasıl kilo verilir, oruçluyken kilo verilir mi, oruç tutarken kilo vermek gibi konulara yer ayıracağız. İşin aslı oruç tutmak bir kilo verme yöntemi değildir.

Uyarı: Kilo verme niyeti ile kesinlikle sahursuz oruç tutmayın. Sahur yapılmadan oruç tutulması sağlığınızı ciddi tehlikeye sokabilir. Ayrıca kronik bir rahatsızlığınız varsa kesinlikle doktora başvurmadan oruç tutmamanız sağlığınız açısından önemlidir. Özellikle şeker ve tansiyon hastaları bu konuda çok dikkat etmelidir.

Ramazanda Nasıl Kilo Verilir, Ramazanda Kilo Vermek, Ramazanda Zayıflama, Ramazanda Nasıl Zayıflarım, Ramazanda Kilo Verilir Mi, Oruç Tutarken Kilo Vermek, Oruç Tutarken Nasıl Zayıflanır, Oruçta Kilo Vermek

Ramazanda oruç tutarken nasıl kilo verilir? Nasıl zayıflanır?

Ramazan ayında yalnızca oruç tutarak kilo verebilmek mümkün değildir. Bu dönemde dikkat edilmediği durumlarda kilo vermek yerine daha fazla kilo alınabilir. Oruç tutarken, kilo vermekten ziyade daha çok var olan diyet programlarına uymak ya da kilonun sabit tutulmasını sağlamak gereklidir.

Ramazan ayında, oruç tutarken kilo vermek istiyorsanız öncelikle mutlaka bir doktora başvurmanız gerekecektir. Uzmanınız, size uygun bir diyet programı çıkararak bu dönemde sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlayabilir. Kalori, karbonhidrat ve protein değerleri göz önünde bulundurularak az ya da sık yemek yeme ile zayıflama sağlanabilir.

Oruç tutarken kilo vermek

Uzun süre aç kalmak zayıflamak demek değildir. Uzun süre aç kalan kişilerde ilk sorun kan şekerinde yaşanacak düşüştür. Bu dönemde sinirlilik, öfke hali, baş ağrısı ve mide bulantıları artar, halsizlik ve yorgunluk daha fazla etkili olur.

Oruç tutarken tek ya da iki öğünde alınan gıdaları, 3 ya da 4 öğüne yaymak daha doğru olacaktır. Birçok çeşidi bir arada tüketmek yerine iftar ve sahur arasında kalan süreyi 3-4 öğüne bölerek tüketmek daha yararlı olacak, metabolizma hızını normal seyrinde koruyacaktır.

İftarda ne tür yemekler tüketilmeli?

İftarda ağır yiyecekler yerine daha az yağlı, daha kolay sindirilebilir sebze ve etli yemekler ya da çorba ve salatalar tercih edilmelidir. Yemeklerden sonra ise birkaç saatlik bir aradan sonra şerbetli tatlılar yerine sütlü ve meyveli tatlılar tercih edilebilir.

Ayrıca beslenme düzeni içerisinde bulgur pilavı, tam buğday ekmeği, meyve ve sebzelere bolca yer verilmelidir.

Oruçluyken susuzluk nasıl giderilebilir?

Oruçluyken karşılaşılan en büyük sorun susuzluktur. Bu ihtiyacı gidermek için iftar ve sahur arasında en az 2.5-3 lt su tüketilmelidir. Su dışında taze sıkılmış meyve suyu da tercih edilebilir.

Ramazana Özel Zayıflatan İftar ve Sahur Menüleri

Ramazandan önce diyete başlayanlar, ramazanda da bu diyetlerine devam etmek isterlerse diyet listelerinde protein içeren besinlerin, karbonhidrat içeren besinlerin, yeterli miktarda mineral ve vitamin içinde sebze ve meyveler ve tabiki en önemlisi yeterli miktarda su,  olmazsa olmazlardır.

Menü 1:

İftar

Su, Peynir, zeytin, hurma, pide ya da çavdar ekmeği, domates, salatalık ve biber tercih edilebilir.

İftardan sonra olan zamanda su, meyve (karpuz, şeftali, vişne gibi), ceviz, badem,  findık gibi kuruyemişler aşırıya kaçmamak kaydı ile ara öğün olarak alınabilir.

Sahur

Su, kepekli ekmek, az yağlı peynir, yumurta, az miktarda zeytin, domates ve salatalık, meyveler.

Menü 2:

İftar

Çorba, az yağlı salata, pide ya da çavdar ekmeği, tercih edilebilir.

İftardan sonra olan zamanda su, meyve (karpuz, şeftali, vişne gibi), ceviz, badem,  findık gibi kuruyemişler aşırıya kaçmamak kaydı ile ara öğün olarak alınabilir.

Sahur

Çorba, domates salatalık ve biber, yoğurt veya süt, meyve, buğday ekmeği tercih edilmelidir.

Oruç tutarken sağlık şekilde kilo vermek isteyenler için…  

Bu menü sağlıklı ve orta yapılı bir kişi için uygundur.

SAHUR:
1 su bardağı kadar az yağlı süt
1 kibrit kutusu kadar az yağlı peynir
2 ince dilim esmer ekmek
Domates, salatalık, biber
5 adet zeytin
1 porsiyon meyve
Su

İFTAR:
1 kâse çorba
Az yağlı bol salata
1 dilim esmer ekmek

1-2 SAAT SONRA:
120 gr. Et, tavuk, balık
4-5 yemek kaşığı az yağlı sebze yemeği
Yağsız salata
2 dilim ekmek veya 2 servis kaşığı bulgur pilavı
2 kaşık diyet yoğurt
Bitkisel çay

2 SAAT SONRA
2 porsiyon meyve
1 avuç içi kadar fındık

Ramazanda Kilo Almamak İçin Ne Yapmalıyız?

* Orucunuzu hafif bir kahvaltı ile açın, yemeğinizi iftardan 1-2 saat sonra yiyin.

* Bol sıvı tüketin.

* Bol hareket edin. Hareketsiz kalmayın hatta imkanınız varsa iftardan sonra kısa yürüyüşler yapabilirsiniz.

* Gece yatmadan önce yemek yemeyin, mutlaka sahura kalkın.

* Sahurda glisemik endeksi düşük gıdalar tüketin.

UYARILAR: 

Oruç tutmak kesinlikle kilo verme yöntemi değildir. Eğer ramazan ayında kilo vermek istiyorsanız öncelikle doktora danışmalısınız ve diyetisyen eşliğinde kilo vermeye çalışmalısınız. Buradaki verilen bilgiler ve menü listesi sadece bilgilendirme amaçlıdır. Herhangi bir kronik rahatsızlığınız varsa oruç tutmadan önce doktorunuzdan bilgi alınız.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir