Saç Neden Dökülür?

Günde 50-100 kadar saç telinin dökülmesi normaldir. Mevsim geçişlerinde ani hava değişimlerinde, yoğun stres ve üzüntü yaşanan dönemlerde saç dökülmesi artabilir. Sağlıklı bir insanda saçların yaklaşık yüzde 90’ı sürekli uzama halindedir. Bu büyüme evresi 2-6 yıl kadar sürebilir. Geriye kalan %10 luk kısım ise,  2-3 ay kadar süren dinlenme evresinde bekler, Bu dinlenme evresi sonucunda saçlar dökülür, dökülen saç köklerinden yeni saçlar büyümeye başlar ve döngü bu şekilde devam eder. Saç dökülmelerinin çoğu da işte bu normal saç büyüme döngüsünden kaynaklanır. Ancak saçlarda incelmeler, saç derisinde açılmalar normal saç dökülme döngüsünden çok bir sorunun habercisidir.

İşte, saç dökülmesinin en yaygın sebepleri;

1-Genetik saç kaybı (erkek tipi saç dökülmesi): Saç dökülmelerinin en sık rastlanan sebebi genetiktir. Bu şekilde erkeklerde belli bölgeler tamamen dökülebilir, kadınlarda ise saçlarda azalma görülür ancak kellik oluşturmaz. ‘Erkek tipi kellik’ ergenlikte de başlayabilir. Kalıcı bir düzenleme sağlamak için saç ekimi dışında seçenek yok.

2-Alopesi areata(saç kıran): Kafa derisinde düzgün yüzeyli, para büyüklüğünde veya daha geniş yuvarlak yama tarzı olanlar oluşur. Nedeni bilinmemekle birlikte, birçok hastada saçlar daha sonra kendiliğinden büyür.

3-Tiroid hastalıkları: Fazla veya az çalışan tiroid bezi saç kaybına neden olabilir. Ancak hastalığın tedavisiyle saç  kayıpları giderilebilir.

4-Eksik protein içerikli beslenme: Proteinden fakir diyetler yapan veya anormal beslenme alışkanlığına sahip kimselerde protein eksikliği oluşuyor ve vücut proteini muhafaza etmek için saçları dinlenme evresine sokuyor. Bundan 2-3 ay sonra da yoğun bir saç kaybı oluşuyor.

5- Yüksek ateş, enfeksiyon ve soğuk algınlığı.

6-Demir eksikliği.

7-Büyük cerrahi girişimler ve kronik hastalıklar.

8-Mantar hastalıkları.

9-Yanlış saç bakımı ve kozmetik ürün kullanımı

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir