Sürekli Üşümenin Nedenleri

Bazı insanlar vardır’ki, kış günlerinde herkesten daha çok üşür, kat kat giyinir ama yinede üşür. Hatta bu insanlar sobanın karşısından hiç ayrılamazlar. Öyleki sürekli üşüyen insanlar, yazın sıcak günlerinde dahi, diğer insanlar sıcaktan yanarken, onlar her ihtimale karşı yanlarına hırka almadan dışarı çıkmazlar.

Sürekli üşümenin nedenlerini araştırmak gerekir. Böyle rahatsızlığı olan insanların bir doktor kontrolünden geçip, sürekli üşümesinin nedenlerini araştırıp, çözüm araması gerekir. Sürekli üşüyen insanların alabileceği önlemler arasında, spor yapma, sağlıklı beslenme ile stres’ten uzak durma gibi kendiliklerinden yapabileceği, basit önlemler yer almaktadır.

Sürekli üşümenin nedenlerini ortadan kaldırabilmek için spor’un ne kadar gerekli olduğunu söylemiştik, spor yaparak, hem vücut ısımızı dengede tutabiliriz, hemde kaslarımızın kuvvetlenmesini sağlayabiliriz. Kaslarımız hareketsizken dahi vücudumuza %25 oranında katkı sağlamaktadır. Sürekli üşümenin nedenlerini ortadan kaldırmak için, kaslarımızın hareketli olmasını sağlamamız gerekir. Bu sayede vücut ısısı dengelenecektir. Vücudumuzun ısıyı düzenlemesi şu şekilde oluşur. Beyinde bulunan hipotalamus, tıpkı bir termostat görevi üstlenmiştir. Vücudun ısı derecesini ayarlamakla görevlidir. Vücut çok ısındığında, hipotalamus, vücudun dış yüzeyine yakın damarlarda genişleme yapar. Bu işlem sayesinde ısı dışarıya doğru hareketlenir ve terleme olarak kendini gösterir.

Sürekli üşüyenlerde titreme görülür. Sürekli üşümenin nedenleri, üşüyerek titremek ve terlemek bir hastalık belirtisi deyildir. Beyinde bulunan hipotalamus, titremeyle, kasların çalışması ve vücudun ısı üretmesini sağlar. Fakat yukardada belirttiğimiz gibi bunun bir hastalıktan kaynaklanıp, kaynaklanmadığına doktor karar vermelidir. Bazen, sürekli üşümenin nedeni bir hastalıkta olabilir.

Raynaud hastalığı, sürekli üşümenin nedenlerinden olabilir. Raynaud hastalarının, parmakları çok üşür. Bu hastalar, stres nedeniylede üşüyor olabilirler. Raynaud hastalarında morarmada oluşabilir. Bu hastalarda ağrılar görüldüğü gibi, uyuşmalarda görülebilir. Sürekli üşümenin nedenlerinden olan raynaud hastalığı, ortadan kaldırıldıktan sonra karıncalanma ile karşılaşılabilir. Sürekli üşümenin nedenlerinden olan raynaud hastalığı daha çok kadınlarda görülmektedir, erkekler bu konuda kadınlardan daha şanslıdır. Raynaud hastalığının tedavisi için bir doktora görünmeniz gerekir. Eklem rahatsızlığına yol açabilecek bu hastalık için, mutlaka tedavi olmanız gerekir.

Hipotiroidizm rahatsızlığıda, sürekli üşümenin nedenlerinden kaynaklanmaktadır. Bu hastalık sürekli üşümeye neden olur. Troid bezlerinin düzenli bir şekilde hormon üretmemesi hipotiroidizm, hastalığına neden olur. Hastalık kendini sürekli üşüme ile gösteriyorsa, o zaman hipotiroidizm hastalığının belirtilerinin ne olduğunu öğrenmemiz gerekir. Hastanın sürekli kilo alması ve kendisini yorgun hissetmesi, hipotiroidizm hastalığının belirtilerindendir. Hastalığın ilk nedeni ise sürekli üşüyor olunmasıdır. Hipotiroidizm hastalığının teşhisi için bir kan testi yaptırmanız gerekmektedir.

One Comment on “Sürekli Üşümenin Nedenleri”

  1. Eskilerimiz biz üşüdügümüz zaman bizlere tülek diyorlar.Sürekli üşümenin nedeninin kansızlıktan oldugunu düşünüyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir