Anne Adayları Nasıl Beslenmeli?

Hamilelik döneminde beslenme anne ve bebek için önemli bir yer tutar. Anne adaylarının özellikle diğer dönemlere göre daha fazla özen göstermesi gereken bu dönemde hamilelik, planlananın aksine daha zor ve sıkıntılı geçebilir beslenme açısından.

Yapılan araştırmalarda ülkemizin gebelik dönemi beslenme bilinci açısından diğer birçok ülkeye göre daha geri ve bilgisiz olduğunu gösteriyor. Özellikle hamilelik döneminde anne adaylarının dengesiz ve yetersiz beslenmesi nedeniyle anne ve bebek ölümlerinde, bebeğin yetersiz gelişiminde önemli oranda artış görülüyor.

Gebelik döneminde bebeğin gelişimi, ağırlığı, beyin gelişimi, annenin beslenme ve düzenli yaşam alışkanlığı ile şekilleniyor. Hamile bayanlar üzerinde yapılan araştırmalar anne adaylarının nasıl beslenmesi gerektiği sorusunu bir kez daha gözler önüne seriyor. Her yıl beslenme bozukluğu nedeniyle anne adaylarının yaklaşık %60’ında demir eksikliği anemisi yani kansızlık görülüyor.

Hamilelik dönemi öncesi ve sonrasında yetersiz ve dengesiz beslenme nedeniyle anne adayları açısından önemli doğum riskleri ortaya çıkar. Bebekler de ise annenin yetersiz ve dengesiz beslenmesi fiziksel ve zihinsel açıdan geriliğe neden olmakta, hastalıklara karşı daha dirençsiz bir doğumu sağlamaktadır.

Bu yazımızda anne adaylarının hamilelik dönemi boyunca nasıl beslenmesi gerektiği hakkında bilgiler bulabilirsiniz

Anne adayları nasıl beslenmeli?

* Anne ve bebek sağlığı, bebeğin gelişimi açısından tam tahıllı ürünlerin tüketimi artırılmalıdır. Örneğin, tam tahıllı ekmek, pirinç pilavı yerine bulgur pilavı tüketilmelidir.

* Öğün aralarında belirli miktarı aşmamak kaydıyla kalsiyum ve magnezyum açısından zengin badem tüketilebilir. Badem bebeğin beyin gelişiminde ve annenin sakinleşmesinde etkilidir

* Mümkün olduğunca organik yumurta tüketimi gerçekleştirilmelidir.

* Bebeğin zeka gelişiminde etkili olan deniz ürünlerinden balık, omega-3 ve iyot bakımından zengindir. Anne adaylarının haftada en az 2 defa balık tüketmesi yararlı olacaktır.

 * Hamilelerde görülen demir eksikliği yaşanmaması için yağsız et ve kuru baklagillerle birlikte C vitamini bakımından zengin ürünlere de ağırlık verilmeli.

* Hamile bayanlar bol miktarda su tüketmeli, mümkün olduğunca tuzdan uzak durmalıdır.

Yukarıda yer alan öneriler her hamile bayanın uygulayabileceği ve uyması gereken kuralları içermekte. Ancak hamileliğin hassas bir dönem olduğu unutulmamalı ve burada verilen önerilere uymadan önce bir doktora danışılmalıdır.

* Hamile bayanların taze meyve sularıyla birlikte mümkünse taze meyvelere ağırlık vermesi, lif ve vitamin açısından yararlı olacaktır.

* Hamilelerde sık görülen kabızlık sorununa karşı her öğünde salata ya da sebze yemekleri tüketilmelidir.

Hamile bayanların kalsiyum emilimini gerçekleştirebilmek için güneş ışığına ihtiyacı vardır. Bu nedenle günlük 20 dakika kadar güneş enerjisi almak gerekmekte.

* Adaylar kesinlikle kafeinli ürünler, alkol gibi zararlı içecekler, tatlandırıcılar, fast-food ürünleri, çiğ etten yapılmış yemeklerden uzak durmalıdır.

* Yemekleri kızartmak yerine haşlamak daha doğru bir seçim olacaktır.

Her şeyden önemlisi sağlıklı bir hamilelik geçirebilmek için beslenmeniz kadar doktor kontrolüne de özen gösterin.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir