Atopik dermatit çoğunlukla bebek ve çocuklarda etkili olan ancak zaman, zaman yetişkinlerde de görülebilen sürekli kendini yineleyen kaşıntılı bir deri rahatsızlığıdır. Genellikle çocukluk döneminde görülen atopik dermatit de rahatsızlık ergenlik dönemi ve sonrasında da görülebilmektedir. Tek başına olabileceği gibi çeşitli hastalıkların etkisinde de ortaya çıkabilir.
Bu yazımızda atopik dermatit nedir, atopik dermatit ne demek, atopik dermatit belirtileri gibi merak edilen konular hakkında bilgiler sunacağız.
Atopik Dermatit Nedir
Yukarıda da tanımladığımız gibi atopik dermatit, deri üzerinde kronik bir şekilde kendini tekrar eden, kaşıntı, dökülme ile kendini gösteren, derinin pembe bir görünüm almasına neden olan bir hastalıktır.
Hastaların birçoğu tarafından sıkça sorulan atopik dermatik ne demek sorusu, halk arasında egzema olarak bilinen rahatsızlığın bir diğer adıdır. Bu rahatsızlıkta hastalık genellikle çocukluk döneminden başlayarak ergenlik sonrasına kadar devam edebilir. Ancak yetişkinlerde de zaman, zaman atopik dermatit görülebilmektedir.
Atopik dermatit, hastayı oldukça rahatsız ve huzursuz eden bir rahatsızlıktır. Derinin sürekli nemli tutulması gerekmektedir.
Aşağıda atopik dermatit belirtileri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Atopik Dermatit Belirtileri
Sık merak edilen ve karıştırılan konulardan birisi olan atopik dermatit belirtileri hakkında aşağıda bilgiler bulabilirsiniz.
Atopik dermatinin 2 tip belirtisi bulunmaktadır.
Kaşıntı: Atopik dermatit de en önemli belirti kaşıntıdır. Bebeklerde bu kaşıntı 5. Aydan sonra görülmekte, gün içerisinde sık, sık kendini göstermektedir. Uyku düzeninin tamamen bozulmasına yol açmaktadır. Kaşıntı nedeniyle cilt yaraları ortaya çıkabilir. Kaşıntı ve yaralar ile kısır bir döngü oluşmaya devam edecektir.
Kaşıntı nedeniyle duygusal stresler görülebilir.
Egzama: Yaşa göre farklılık gösterebilmektedir. Bebeklerde genellikle kol ve bacaklarda, dış yüzeyde görülmektedir. Görülen yaralarda renk kırmızı, pembe, üzeri pütürlü ve sulanmıştır. Yetişkinlerde ise kol ve bacaların iç yüzeyinde görülmektedir. Kaşıntı sırasında ateşlenme ve yanma artmaktadır.