Az Uyku Kalp Krizi ve İnme Riskini Artırıyor.

Uyku bozuklukları ve uykusuzluğun sağlığımız üzerindeki etkilerini inceleyen uzmanlar araştırmaları sonucunda özellikle kalp sağlımız üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çekiyorlar.

Günün yorgunluğunu üzerimizden atmak  için ve  vücudumuzdaki tüm organların dinlenmesi için belirli bir saat uyumaya ihtiyacımız vardır.  Uykusuzluğun yol açtığı sağlık sorunlarını araştıran İngiliz bilim insanlarının araştırması, geceleri 6 saatten az uyumanın kalp krizi ve inme riskini önemli oranda artırdığını ortaya koydu. Warwick Üniversitesi Tıp Fakultesi uzmanlarının araştırmasına göre 6 saatten az olan uyku kalp krizi riskini %48, inme riskini de %15 artırıyor.

ABD, Japonya ve İsveç’inde yer aldığı  farklı ülkelerde yapılan uluslararası araştırma sonucu 475 bin kişinin uyku alışkanlıklarının incelendiğini 15 araştırma sonucunu değerlendiren uzman kişiler, günümüz modern hayatın koşuşturması hatta gerekliliği gibi görünen geç uyuyup erken kalkmanın kalp sağlığımız üzerindeki olumsuz etkilerine dikkat çektiler.

Eğer yeterli uyku alınmaz ise iştah merkezini kontrol eden “leptin” ve “ghrelin” hormonlarının dengelerini bozduğunu vurgulayan uzmanlar, bu dengeniz bozulmasıyla daha çok yemeğe, fazla kiloya, dolayısı ile kalp krizi ve inmeyle (felçle) sonuçlanabilecek yüksek tansiyon, kolesterol, diyabet gibi sağlık sorunlarına yol açtığının belirttiler. “European Heart Journal” da yayımlanan araştırma ekibinden Dr. Michelle Miller “Az uyumak kalbinizi riske sokuyor, ancak günde 9 saatten fazla uyumak da kalp hastalığının erken belirtisi olabilir” dedi.

Uyku bozukları için kullanılan ilaçları doktorunuza danışmadan lütfen kullanmayınız.

Stresten kaynaklanan uykusuzluk problemlerini gidermeye yardımcı olmak için önerilen bazı bitkisel çaylar tüketilebilir. Bu bitkisel çayları yatmadan yarım saat yada 1 saat öncesinden içilmesi tavsiye edilir.

Melisa, rezene, papatya ve anasondan oluşan bitki çayları içerdiği etken maddeler nedeniyle sakinleştirici özellik taşır.

  • 1 bardak kaynar suya, 1 tatlı kaşığı rezene toz halinde konulup, 10 dakika bekletilir. Şekerle veya balla tatlandırılan çayın yatmadan 1 saat önce tüketilmesi önerilir.
  • 3-4 kaşık kurutulmuş melisa otu (oğul otu) 250 gram kaynar suya karıştırılarak demlenir. Uyku düzeni için kullanılması tavsiye edilir.
  • Papatya çayı yüzyıllardır uyku vakti içeceği olarak kullanılmıştır. Papatyanın içeriğinde bulunan “apigenin” sakinleştirici etkisi kanıtlanmıştır. 1 bardak kaynar suya atılan bir tutam papatyanın 10 dakika bekletildikten sonra, yatmadan önce içilmesi önerilir
  • 1 bardak kaynar suya 1 tatlı kaşığı ıhlamur konularak 10-15 dakika demlenir. Bu çayın yatmadan önce içilmesi önerilir.

Uzun süredir uyku bozukluğu yaşıyorsanız bu durumu bir hekime danışmanızda fayda var. Bitkisel çaylar uyku bozukluğu düzene sokmak için sadece belirli ölçülerde size yardımcı olabilir. Uyku bozukluğu ile ilgili paylaşmak istediğiniz konuları ve sorularınızı yorum bölümünden yazabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir