Bademcik İltihabı Nedir
Vücudun savunma mekanizmasının bir bölümü olan bademciklerde oluşan iltihaplanmalardır. Genellikle 9 yaşında altında bulunan çocuklarda çok sık görülen bir rahatsızlıktır. Aslen, bademciklerin şişmesi, kızarması ve iltihaplanması bademciklerin çalıştığının bir belirtisidir. Ancak iltihaplanmanın tedavisi yapılmazsa değişik rahatsızlıklara sebep olabilir.
Bademcik İltihabı için Bitkisel Tedavi yöntemleri:
Bitkisel antibiyotikler, her çeşit iltihap da olduğu gibi bademcik iltihabında da kullanılmaktadır. Başlıca bitkisel antibiyotikler sarımsak, adaçayı ve ekinezyadır. Bunlarla beraber kekik, papatya, böğürtlen, hanımeli ve karahindiba da çok faydalıdır.
Sarımsak ; Bir günde 2-3 diş çiğneyerek yenilen sarımsak bademcik iltihabını tedavi etmek için çok yararlıdır. Sarımsak kokusunu önlemek için cacık şeklinde veya bol maydanozlu ve limonlu bir salata ile beraber yenilebilir.
Dikkat: Sarımsak aşırı tüketimde tansiyonu düşürebilir, alerjik reaksiyonlara neden olabilir, sindirim sistemini olumsuz etkileyebilir, bağırsak mukozasında floranın zarar görmesine neden olabilir.
Adaçayı ; Hazırlanacak bir bardak adaçayıyla gün içinde 3-4 defa gargara yapmak bademcik iltihabını önlemeye yardım eder.
1 su bardağı kaynamış suyun içinde 1 tatlı kaşığı adaçayı 9 dakika demlenir. Ilıyınca bununla gargara yapılır. Ayrıca beraberinde 1 ay boyunca hergün 1 çay bardağı adaçayı içilir. Kronik faranjit varsa bu gargara yapılırken Ebegümeci eklenebilir.
Kekik ; Adaçayı gibi kekik çayı da gün içinde gargara yapılarak kullanılabilir. 1 Bardak kaynak suya 1 çay kaşığı kekik atarak bir-iki dakika demlendikten sonra süzülerek elde edilen çay ılıyınca gargara yapılır.
Bademcik iltihabından korunmak için C vitamini yönünden zengin olan gıdalar tüketmeye ve fazla sıcak veya soğuk şeyler yiyip içmemeye dikkat etmeniz sağlık açısından faydalı olacaktır.