Bal Çeşitleri ve Faydaları, Bal Hakkında Bilgi

Balın niteliği arının bal özünü emdiği çiçeğe, bitkiye ve bu bitkinin yetiştiği toprağa bağlı olmaktadır. Tarıma açılmamış ve dağlık alanlar, yaylalar nitelikli bal üretimi için en elverişli yerlerdir.

Bilindiği gibi, tarımsal üretimde kullanılan bazı böcek öldürücü ilaçlar, sebzeler ve meyveler çok iyi yıkanmaz ise yaşamsal tehlikeler oluştururlar. Böyle bir tehlike bal için söz konusu değildir. Arılar iç güdüleri ile bal özü emeceği bitkinin zehirli olup olmadığını anlayabilmektedirler hata yaparsa arıda bunu önce yaşamı ile öder.

Doğal kaliteli iyi bir balın üretimi kovan ile başlar. Kovanlar çok temiz olmalı.Niteliği düşük olan son ürünün, son balın ise kış için arılara bırakılması gerekir.

Bal Çeşitleri Ve Bazı Faydaları

Çiçek Balı: Arı balı tek bir bitkiden yapmışsa buna çiçek balı adı verilir. Çiçek balları en nitelikli ballar dır. Çiçek ballarının bazı çeşitleri bulunmaktadır. Bunlardan bazıları ise şöyledir.

Akasya Balı: İsminden de anlaşılacağı gibi arıların akasya çiçeklerinin bal özünü emerek yaptığı baldır. Akasya balı vücuda enerji veren, madensel tuz ve vitamin gereksinimini karşılayan çok tatlı ve lezzetli bir baldır.

Alıç Balı: Arının alıç çiçeklerinden özümleyerek yapıldığı bir baldır. Alıç balının yararları;  Kalp hastaları için doğal ilaçtır. Spazm denen adale kasılmalarını önler. Sinirleri teskin eder.

Lavanta Balı: Grip, bronşit ve anjin gibi hastalıkların iyileşmesini kolaylaştırır. Solunum yollarındaki mikropları kırar, antiseptiktir. Kalbin güçlenmesine, bağırsak mikroplarını öldürmeye ve romatizma ağrılarını dinmesine yardımcı olur. İdrar söktürür.

Okaliptus Balı: Öksürük ve bronşite karşı faydalı olup idrar yollarındaki yangıları temizlemede yardımcıdır.

Biberiye Balı: Siroz, sarılık gibi karaciğer hastalıklarının iyileşmesini kolaylaştırır. Astım krizlerinin azalmasında rol oynar. Kadınların ay halini düzene sokar. Boğaz ağrılarını dindirir.

Ihlamur Balı: Arının ıhlamur ağacı çiçek ve yapraklarındaki özü emerek yaptığı baldır. Migren ağrılarını azaltır. Adalelerdeki kasılmaları önlemede yardımcıdır. Sinirler teskin etmede, kalp çarpıntısının azalmasında, mide ağrılarının dinmesin de ve damar sertliğine karşı olumlu etkileri bulunur.

Çam Balı: Arılar çam yapraklarındaki özü emerek hoş kokulu, güzel bir bal yaparlar. Bu tatlı ve lezzetli balın aynı zamanda çeşitli faydaları da bulunmaktadır. Bronşları açar, cildi güzelleştirir. Genç ve dinç kalmayı sağlar.

Kekik Balı: Dağların hoş kokulu bitkisi kekik arıların da bal özü kaynağıdır. Kekik balı; Fiziksel yorgunlukları giderir. Zihin yorgunluğuna karşı şifalıdır. Ay halini düzene sokar. Bronşit ve nezleyi iyileştirir.

Uyarı: Bal ve bal çeşitleri bir çok rahatsızlığa karşı destek olarak doğal bir gıdadır. Ancak bal aynı zaman da şeker içerir. Bu nedenle çok fazla tüketilmesi önerilmez.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir