Bebek Sağlığı İçin Bebek Nasıl Beslenmeli

Star Tv de yayınlanan Melek Baykal’ın sunduğu Melek isimli programa konuk olan Prof.Dr. Hilal Mocan bebeklerin beslenmesi, yeni doğan bebek bakımı ve bebek sağlığı ile ilgili çok değerli bilgiler verdi. Bu yazıda bebek bakımı, bebek nasıl beslenmeli, bebekler neler yiyebilir, neler yiyemez, hangi gıdaları tüketmeli gibi bir çok sorunun yanıtını bulacaksanız. Bir çok kişinin faydalanacağını düşündüğüm bu bilgileri alamayanlar ve kaçıranlar için burada tekrardan sizlere sunuyorum.

0-1-yas-bebek-beslenmesi-prof.dr.hilal-mocan

İlk altı ay sadece anne sütü suya bile gerek yoktur. Bitki çayı yok, rezene yok, papatya yok, mamada vermeye gerek yok sadece anne sütü yeterlidir. Biliyorsunuz bebekler ilk senede aylık kontrollere giderler kilo alma performanslarına bakmak lazım kilo alma performansı eğer beklenin altında olursa veya çocuk hiç kilo almaz gelişmesi duraklarsa o zaman bunun sebebine yönelik araştırmalar yapılır. Bunun içinde annenin sütünün günlük miktarına bakmak da vardır.

6.aydan sonra yani anne sütü verildikten sonra tamamlayıcı besinlere ve ek besinlere geçilirken bebeğin gıdalarının içine ekstra şeyler konabilir. Bunlarda yavaş yavaş ilave edilmeli katı gıdalara geçilmelidir diyoruz. Bebeklerin bir kısmı ezilmiş gıdaları pürtüklü olarak almamakta kusmakta özellikle reflü eğilimi olan çocuklar çıkartmakta yahut da dişi henüz çıkmamış olan çocuk bunu tolere edememekte bu dönemde bebeğin blender dan geçirilmiş yiyecekle beslenmesinde bebek açısından bir sağlık sorunu oluşmaz halbuki o dönemde bebeğin o gıdayı alıyor olması önemlidir. Pürtüklüyü başta deneyin pürtük gıdayı ama eğer bebeğiniz almıyorsa kusuyorsa boğazına takılıyorsa o zaman blenderdan geçirip öyle verin daha sonra bu pütürlü gıdaları arada gene denersiniz. İlk başta bu şekilde verirsiniz ama daha sonra mutlaka onu yemesi gerekiyorsa ki öyle o zaman blender dan geçirerek verebilirsiniz.

Bebekler İçin Sebze Çorbası:

Altı ay anne sütü alan bir bebeğin altıncı ay’dan sonra tamamlayıcı besinlere geçtiği zaman bizim ona hazırlamamız gereken sebze çorbası veya sebze maması denilebilir. Bu sebze mamasının mutlaka buharda pişmesi gerekir. Bebek yiyeceklerinin ateşle temas etmesi istenmez. Çünkü besin değerini kaybedebiliyor. Taze olarak yapılıp taze olarak tüketilecek içine ilk gün kabak, havuç, patates yarım olarak koyuyoruz. Daha sonra onu ezerek veya blender dan geçirerek içine çiğden 1 tatlı kaşığı kadar zeytinyağı koyuyoruz. Daha ileriki dönemlerde ek gıdalardaki temel prensiplere uygun olarak bunlar nedir. Günde tek gıda ver ve miktarını giderek arttır şeklinde ki bebekte kabızlık, ishal, kaşıntı, döküntü, kızarıklık olursa anlayalım hangi gıda dokundu diye

Kabak, havuç, patates ilk gün dedik daha sonra sebzeler çeşitleniyor. Brokoli, kabak, taze kuşkonmaz, çok az kereviz, bir kaç yaprak semizotu, miktarı çok fazla yapmanıza gerek yok ancak çok çeşitli yaptığınızda çünkü sebzeler son derece faydalıdır.

6. Ayını Geçmiş Bebekler İçin Sebze Çorbası Tarifi:

Sebze çorbasında kabak, patates, havuç, bir kaç yaprakları ile beraber semizotu, ufacık sarımsak, arpacık soğan, brokoli, az bir şey domates, birazcık parça et, isterseniz ıspanak ta ekleyebilirsiniz. Bunu çok az pirinçle beraber buharda pişirdik son olarak çiğ zeytinyağı (1 tatlı kaşığı) ekliyoruz. Hepsini blender dan geçiriyoruz.

Bunun için 1 tatlı kaşığı kadar kırmızı mercimek de koyabilirsiniz.

Bebek 7.ayını bitirdikten sonra 1 diş sarımsak da eklenebilir. Bağışıklık sistemi için antibiyotik gibi etki yapar. Arpacık soğanda az eklenebilir.

Ispanaktan da bir kaç yaprak mamanın içine konulabilir. 1 yemek kaşığı pirinç

Bir bebeğe sebze çorbası başlanırken genelde çift çekilmiş dana kıyması şeklinde önerilir. Bu 30 ile 50 gr arasında olmalı bu kıyma bir köfte büyüklüğü kadardır. Eğer ufak bir dana büftek bulabilirseniz eğer bunu çift olarak çektirin ve kıyma makinesini önce bir kez boşta çalıştırın ki içinde kalan kıymalar atılsın daha sonra kendi bebeğinizin etini koydurun ve 2 kez çektirin. Daha sonraki aylarda kuşbaşı şeklinde et kullanabilirsiniz. Bu kuşbaşı eti sebzeler ile birlikte pişiremiyorsanız aynı zaman da o zaman çok az miktarda su ile öldürüp o su ile birlikte sebzelerin üzerine koyun. Et daima sebze ile birlikte pişmek durumunda

Pişirme yöntemi olarak ilk tercih buharda pişirme olmalıdır. 2. olarak düdüklü tencere, 3.olarak çelik tencerede pişirilebilir ama bu pek tercih edilmez. Çünkü sebzenin buharda pişmesi lazım ve tek öğünde bebek tarafından tüketilmesi lazım.

Tavuk yada balık konulabilir mi sorusuna ise hocamız şöyle cevap veriyor.

Haftada 4 gün kırmızı et 3 gün beyaz et önerilmektedir. Genelde 7.ayın sonunda veya 8.ayın sonunda bir bebek balık yemeye de başlayabilir. Genelde sıra kırmızı et, tavuk ve balık şeklindedir. Bazı aileler organik tavuk bulamadıkları için tavuk eti vermekten kaçınmaktadırlar. Güvenilir firmalardan alınan tavuk verilebilir. Özellikle beyaz eti değilde but kısmı  daha güzel ve demir muhteviyatı fazla olduğu için verilebilir. Bu beyaz et kısmında mutlaka balıkta olmalı balık biliyorsunuz hayati önem taşıyan gıdalardan kırmızı et den vazgeçmemek lazım bazı aileler kırmızı eti istemiyorlar kırmızı et beyin yapılanması için son derece önemli ve etin içinde protein var bu proteinin bileşimini yapan aminoasit dediğimiz maddeler son derece önemli ve kaliteli hayvansal proteinin alınmasının önemli nedenlerinden birisi bu aksi takdir de diğer ileriki aylarda mesela etli kıymalı yemeklerin dışında kuru fasulye dede var bitkisel protein ama hayvansal protein her zaman daha geçerli değerlidir bir bebek için

Az bir domates

Prof.Dr. Hilal Mocan Hamsi Ve Somon Balığını 1 Yaşından Sonra Yedirin

Küçük ve orta boy balıklar daha çok tercih edilir. Genelde dil balığı ile başlanır çünkü kılçıksız ve hafif balıktır. Levrek, lüfer olabilir. Palamut olabilir. Ancak hamsi ile somonu genelde 1 yaşından sonraya saklıyoruz nedeni ise aslında bu ikisinin özellikle hamsinin Omega 3 oranı çok yüksek somonunda aynı şekildedir. Fakat omega 3 ve omega 6 oranı bir besin içinde oran olarak önemlidir. Her ikisininde omega 6 oranı daha yüksek olduğu için bunların bebeğin daha çok yararlanabileceği 1 yaşından sonraya saklamak daha uygundur. Bu nedenle bebeklere mümkün olduğu kadar deniz balığı dip balıklarından biraz daha uzak durmak lazım beyaz etli balıklar verilmeli kılçığı iyice ayıklanmalı

Domates de eklenebilir. Ancak domates koyacağınız zaman başka bir gıda koymayın çünkü domates bazen alerji yapabiliyor. Kabuğunu soymadan az miktarda olabilir. Bunlar ezildiği ve blender dan geçirildiği zaman bebek bundan rahatsız olmuyor.

Bakla ve patlıcan önerilmez. Gazlı bebeklerde ise beyaz lahana ve beyaz karnabaharın gaz yapacağı akılda tutulmalıdır.

Hazır Mamalar Ne Kadar Sağlıklı?

Dünya Sağlık Teşkilatı paketlenmiş ambalajlanmış raf ürününü kullanma diyor. Tabi ki bu hazır mamaları bebeğiniz yiyebilir bunları tolere edebilir, kilo alabilir büyüyebilir. Ama sağlık açısından en doğru olan evde doğal besinlerden kendinizin hazırladığı gıdalardır. Bundan vazgeçmeyin bir bebek için ilk 2 yıl pencere dönemi dediğimiz 2 yıl son derece önemlidir. Bütün iç organlar, damarlar, böbrek sistemi, bağırsak sistemi, kalp, koroner, beyin, kulaklar, gözler, cilt bunların hepsi sizin verdiğiniz sizin hazırladığınız taze olarak uygun koşullarda hazırladığınız gıdalar ile olmakta hazır gıdalardan kaçının ama çok nadir olarak yanınıza organik bir gıdayı alabilirsiniz. Bebeğin ilk 2 yılı binanın temelinin atılması gibidir. Ne kadar sağlam ve iyi bir şekilde yapılandırırsanız sistemi bebeğiniz geleceğe yönelik o kadar hazırlıklı olur zihinsel gıdaları almış olur. Damar sağlığı için gerekli gıdaları almış olur. Beyni çok iyi gelişir bütün organları çok iyi gelişir.

1 Yaşından Sonra Verilebilecek Sebze Çorbası:

Karnabaharları doğradık çok hafif haşlıyacağız ondan sonra ince doğranmış kabaklar ile beraber aslıdan bir bebeğin bağırsak sistemi karnabaharı tolere eder ek gıdalar sırasında bizim beyaz karnabaharı vermememizin nedeni çok gaz yapması nedeniyledir. Gaz sorunu çok oluyor bebekler de genelde karna bahar 1 yaşından sonra verilir. Karnabahar sonra çiğ kabakla karıştırılacak üzerine sütlü ve yumurtalı bir karışım yapacağız. Sonra hep beraber bunları fırına vereceğiz. Çok az bir peynir var birde 1 yaşından sonra peynir uygundur. 1 yaşından önce bebeklerin sabah kahvaltılarını hazırlarken genelde geceden ıslatılarak yağı ve tuzu çıkartılmış pastörize beyaz peyniri tercih ediyoruz. Labne de olabilir. Beyaz peynir bebekler tarafından daha iyi tolere ediliyor.

Haşlanan karnabaharları doğradık, ince doğranmış kabaklarımız vardı sütle yumurtayı çırptık 2 yumurtaya 1 çay bardağı sütümüz vardı. Onu içine koyduk ki o yumuşak bir şekilde karnabaharların içine geçecek üzerine az da kaşar peyniri koyduktan sonra fırına götüreceğiz.

*Bebeklere 1 yaşına kadar tuz, şeker, salça ve baharat verilmemelidir.

*Bakla ve patlıcan 1 yaşından önce sebze çorbasına konulmaz.

*Maydanoz ve sarımsak 7-8 aydan önce çocuklara verilmiyor.

*Limon genellikle 1 yaşında sonra verilir.

*Bebeğe 1 yaşına kadar inek sütü veya keçi sütü verilmez.

*6. ayını geçti ise  mama alan bebeklere su da verilmeli, öğünün aldıktan sonra 2 kaşık kadar kaynamış ılımış içme suyu verilir. Ek gıda arttıkça su miktarı da artırılır.

*Bir bebek anne memesi alıyorsa çay kaşığı ile su verin.

Bebeklere Tuz ve Şeker Ne Zaman Verilmeli?

Kayısı Tatlısı: 

Bebek 1 yaşına gelene kadar şeker sıfır tuz sıfır olacak ama mesela gün kuru kayısıyı az miktarda su ile haşladıktan sonra kayısıyı küçük küçük dilimleyerek suyu da az biraz koyarak kısık ateşte pişirme çok daha sağlıklı suyunu çekiyor yumuşacık oluyor marmelat gibi bunu ezdikten sonra içine biraz ceviz, biraz fındık koyabilirsiniz eğer bebeğinizin alerjisi yoksa güzel bir tatlı olur. Bir reçel gibi olur. Kayısının yararlarını da bebeğiniz almış olur.

2 yaşına kadar çocuklarınızı yağ bakımından dikkatli besleyin. İlk iki yaş çocuktaki yağ hücrelerinin oluştuğu yaş dır. Bu nedenle ilk 2 yaş çocuğu yağlı, margarinli ağır olarak beslenirse yağ hücrelerinin sayısı artar. Çocuklarınız için en uygun yağ zeytinyağı ve doğal tereyağıdır. Çocukların hayatında zeytinyağı ve tereyağdan başka yağ olmamalı

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir