Bel fıtığını tedavi ederken seçtiğimiz yöntem bel fıtığının derecesine göre tespit edilir. Bel fıtığının aşama aşama ilerlemesi ile meydana gelmiş ise başlangıçta istirahat ilaç tedavisi iken daha sonra bunlara fizik tedavisi, bölgesel enjeksiyonlar, korseleme, oksijen ozon tedavisi, fizik tedavi uygulamaları, mobilizasyon, manipilsayon uygulamaları gibi başka tekniklerde eklenir.
Bel Fıtığı Tedavi Yöntemleri, Bel Fıtığı Tedavisi
Başlangıç döneminde ise bel fıtığı sinir bası uyuşma ve ağrıya sebep oluyor ve kişin günlük aktivitleerini çok etkilemiyorsa kısa sürede yaklaşık 2 haftalık fizik tedavi uygulaması ile bel fıtığından kurtulmak mümkün. Bası ilerlediyse hem ilaçları ona göre ayarlamak gerekiyor hemde günlük aktiviteleri planlanıyor. Kişinin işinden bazı alışkanlıklarına kadar ve birçok faktör bel fıtığını tetikleyebilir. Kasları güçlendirmeye yönelik hem bölgesel egzersizler hem de yürüyüş gibi yüzme gibi genel egzersizler ile vücut kaslarının direncini artırıcı egzersizleri de tedavi ye ilave ediliyor.
Bel fıtığı için uygulanacak fizik tedavi programları sinire basıyı azaltan en etkin yöntemler, fizik tedavi uygulamalarının içinde hem o bölge kaslarını güçlendirici hem ağrıyı azaltıcı yan etkisi olmayan çok değişik cihazlar var kullanılan bunları hastamızın durumuna göre fıtığın derecesine göre ekliyoruz. Bunun yanın da kinezyoteyp denilen bantlama yöntemi bel fıtıklarında çok faydalı oksijen ozon tedavisi çok etkili bir yöntem bel kaslarının güçlendirme adına özellikle zincir kemiğin her iki tarafında meydana gelen spazmları azaltıyo hem bölgesel enjeksiyonlar hem oksijen ozon tedavisinin sauna şeklinde uygulanması kandan verilmesi yine fıtık tedavisinde çok etkili yöntemlerdir.
Eğer bası çok fazla ise mobilizasyon, manipilsayon dediğimiz oradaki basıyı azaltan yöntemler de bel fıtığı tedavisinde kısa sürede sonuç veren yöntemler.
Kaynak: www.mehmetportakal.dr.tr