Yazın çok sık karşılaşılan besin zehirlenmesinin nedenleri ve besin zehirlenmesinin belirtilerini bir önceki konumuzda belirtmiştik. Özellikle yaşlıları ve küçük çocukları çok daha fazla etkileyen besin zehirlenmesi konusunda dikkat etmeniz gereken durumları ve önerileri maddeler halinde sıraladık. Siz ve aileniz besin zehirlenmesi gibi kötü bir durumla karşılaşmamak için lütfen besin zehirlenmesi ile ilgili konuları okuyunuz ve besin zehirlenmesinden korunmak için uyarılara dikkat ediniz.
Besin zehirlenmesinin neden olur? Besin zehirlenmesine bakteri ve virüsler neden olmaktadır. Uygunsuz saklanan ve hazırlanan yiyecekler besin zehirlenmesine yol açar.
Besin Zehirlenmesinden Korunmak İçin Nelere Dikkat Etmek Gerekir?
Besin zehirlenmesinden korunmak için söylenebilecek ilk şey besinlerin güvenilir yerlerden satın alınması ve uygun bir şekilde saklanmasının sağlanmasıdır.
Aldığımız gıdaların üretim tarihi, son kullanma tarihine ve Tarım Bakanlığı izninin olup olmadığına bakmamız gerekir.
Konserve satın alırken, alt ve üst kapakları şişkin, kutusu hasar görmüş, kapağı gevşemiş ve son kullanma tarihi geçmiş olanlar kesinlikle satın alınmamalıdır.
Özellikle yumurta ve yumurta içeren ürünlerde daha dikkatli olmamız gerekir. Çatlak, dışkı ile kirlenmiş yumurtaları satın almamalıyız ve alınan yumurtaları tüketmeden önce mutlaka yıkamalıyz.
Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri kesinlikle kullanılmamalıdır.
Yaz günlerinde dışarıda açık olarak satılan yiyecek ve besinlerin tüketiminden uzak durmalıyı.
Kırmızı et, tavuk, balık, süt ve ürünleri gibi kolay bozulabilen riskli besinler uygun süre ve sıcaklıklarda pişirilmeli, pişmiş yemekler oda sıcaklığında 1 saatten fazla bekletilmemelidir.
Yemeklerimizi günlük olarak hazırlayıp mümkünse aynı gün tüketmeliyiz. Tekrar ısıtılacaksada 1 kereden fazla ısıtmammalıyız.
Yemek hazırlarken gerekli hijyen kurallarına dikkat etmemiz gerekir. Yemek yapmadan önce eller mutlaka yıkanmalıdır. Kullanılan araç ve gereçler deterjanlı su ile yıkanmalı, kullanılan bezler, süngerler dezenfer-kte edilmeli ıslak ve sıkılı olmamasına dikkat etmeliyiz. Asarak kurumasını sağlamalıyız.
Sebze ve meyveler iyice yıkandıktan sonra tüketilmelidir.
Yiyecekler satın alındıktan sonra açıkta ve oda sıcaklığında bırakılmamalı, tüketilene kadar buzdolabı ısısında muhafaza edilmelidir.
Not: Uygunsuz olarak üretim yapan yerleri ve uygunsuz ürünleri ALO 174 GIDA HATTINA BİLDİRİNİZ.