Daha önceki yazılarımızda besin zehirlenmesinin belirtileri, nedenleri ve besin zehirlenmesindan korunma konusunda sizlere önerilerde bulunduk. Eğer besin zehirlenmesi şikayetleri, belirtileri bulunuyorsa bu durumda ne yapılmalı, besin zehirlenmesinde ilk yardım nasıl olur bu konuda bilgiler vereceğiz.
Besin zehirlenemsinden şüpheleniyorsak öncelikle hastaneye bir acil servise Ya da bir sağlık kuruluşuna başvurmak gerekir. Besin zehirlenmesi tek bir etkenden oluşmaz besin zehirlenmesine çok sayıda etken neden olur. Bu nedenle her besin zehirlenmesine yaklaşım farklı olacaktır. Bazılarında antibiyotik verilirken bazılarında hiç gerek yoktur. Besinler mideye geçmiş olduğundan kişileri kusturmak pek işe yaramayacaktır.
Besin Zehirlenmesi Nasıl Tedavi Edilir?
Besin zehirlenmesinin birçok etkene bağlı olarak meydana geldiğinden bazı besin zehirlenmelerinde
hiç tedaviye gerek yoktur. Ne antibiyotiğe nede başka bir şeye gerek kalmadan 12 ila 24 saat arasında sonlanır. Ancak bazı besin zehirlenmelerinde antibyotik kullanılması gerekebilir.
Botulismus zehirlenmesi gibi daha ağır olan besin zehirlenmesinde botulizm isimli bakterinin konserveler veya farklı yiyecekler ile birklikte alınması ile ortaya çıkan bir besin zehirlenmesidir. Bu besin zehirlenmesine maruz kalanların mutlaka hastaneye yatırılması ve gözlem altında tutulması gerekir. Çünkü Botulismus besin zehirlenmelerinde hayati önem söz konusudur.
İshali olan hastaların yağlı besinlerden uzak durup normal önerilen sağlıklı diyetlere devam etmesi gerekir. Kızartmadan, yağlı yiyeceklerden kaçınmak gerekir. Bunun yanında bu dönemde posalı yiyeceklerden uzak durarak posası olmayan sağlıklı yiyeceklerin tüketilmesi gerekir.
Besin zehirlenmesi sonucunda meydana gelen ishal veya kusma nedeni ile kişiler sıvı kaybederler. Kaybedilen sıvının tekrardan alınması gerekir. Doktora başvuruncaya kadar kaybedilen sıvıyı yeniden almak için su tüketmek gerekir. Bunun dışında eğer hipertansiyon şikayetiniz yoksa tuzlu ayran içebilirsiniz kaybedilen mineralleri desteklemek için limonlu soda önerilebilir. Sıvı kaybının yerine konması için açık çay da içilebilir.
Besin zehirlenmesinde bazı ilaçlar ile ishalin engellenmeye çalışması doğru değildir. Enfeksiyon olduğundan ishalin engellenmesi önerilmez. İshalin ve kusmanın ilaçlar ile engellenmeye çalışması önerilen bir işlem değildir. Ancak doktor gözetiminde yapılacak bir işlemdir. Böyle bir işlem yapılacaksa muhakkak doktor gözetiminde antibiyotikler ile birlikte böyle bir müdahaleye gidilmesi gerekir.