Bir önceki yazımızda bitki çaylarının ne sıklıkla ve ne kadar tüketilmesi gerektiği konusunda sizleri bilgilendirdikten sonra bu yazımızda da bitki çaylarının demlenmesi ve hazırlanması ile ilgili de dikkat etmeniz gereken hususlar hakkında bilgiler vereceğiz.
Bitki Çayı Nasıl Demlenir?
Bitkisel çayı hazırlarken özellikle klor oranı düşük su kullanmaya dikkat etmek gerekir. Bitki çayı demlemek için içmek için kullanılan pet şişe deki sular idealdir. Bitki çayını hazırlarken kaynamış suyu 1-2 dakika beklettikten sonra hazırladığımız çay karışımının üzerine ilave ederek, kuru bitkiler için 7-8 dakika yaş taze bitkiler için ise 2-3 dakika demlemeye bırakırız daha sonra bitkiler süzülerek çay içilebilir. Bitki çaylarının rengi genelde berraktır. Fakat bu berraklık kullanılan bitkinin türüne göre de değişir. Rengi de aynı şekilde açık sarıdan yeşile ve koyu yeşile doğru değişimler gösterir. Bitki çaylarının kaynatılmaması gerekir. Gerek kullandığımız bitkiler taze olsun gerekse kuru olsun kaynatıldığı zaman besin değerlerini yitirirler.
Bitkisel çaylardaki uçucu yağlar ağzı açıkken uçup gider. Bu nedenle nane kaynatılmamalı, kekik kaynatılmamalı, melisa, lavanta gibi bunlar uçucu yağ içerdiği için kaynatılmamalıdır.
Tarçın, zencefil gibi sert kabuklu kök bitkiler demleme yöntemi ile olmaz kısık ateşte 5 dakika kadar haşlanmaları gerekiyor. Ama çiçekli bitkilerin demlenmesi gerekir.
Eğer kök bitkiler ve çiçekli bitkilerle birlikte bir bitki çayı hazırlayacaksak o zaman kök bitkileri önce kısık ateşte 5dk. haşladıktan sonra altını kapatıp çiçekli bitkileri koyup üzeri kapalı şekilde demleyeceğiz.