Bitkisel Tedavide Baharatların Önemi

Doğal ve bitkisel tedavi yöntemleri içerisinde baharatlar önemli bir yere sahiptir. Ancak baharatların elde ediliş şekilleri ve kullanılış biçimleri farklılık gösterebilir. Genel olarak baharatların faydalanıldığı bölgeler şu şekilde özetlenebilir.

Köklerinden fayda sağlananlar: Kara turp ve kırmızı turp.
Gövdesinden fayda sağlananlar: Zencefil ve tarçındır.
Yapraklarından yararlanılanlar: Nane, kekik, maydanoz vb…
Çiçekleri kullanılanlar: Karanfil vb…
Meyvelerinden yarar sağlanılanlar: Anason, biber, kırmızı biber vb…

Baharatlar, sofralarımızda sıkça kullandığımız ve yemeklerimize ayrı bir tat katan bitkisel ürünler olarak özetlenebilir. Ancak baharatların doğru ve bilinçli kullanımı ile birçok sağlık sorununa yarar sağladığı bilinmemektedir. Baharatlar, kullanım şekli olarak genellikle, meyve, yaprak ve çiçeklerinden fayda sağlanılan bitki grupları içerisinde yer almaktadır. Dünya üzerinde sofralarda ve tedavi yollarında baharatların ilk olarak Uzakdoğu’da kullanıldığı düşünülmektedir. Kısaca baharatların yararlarını incelemek gerekirse;

Zencefil: Zencefil, genellikle yağından faydalanılan bir bitki türüdür. Zencefilin mide rahatsızlıkları ve hazımsızlık gibi sorunlarda etkili olduğu bilinmektedir. Zencefil ayrıca gaz söktürücü bir etkiye sahiptir.
Yenibahar: Yenibahar sağlık sorunları dışında genellikle sofralarımızı süsleyen bir bitki türüdür.
Vanilya: Vanilya, sinir sitemi üzerine düzenleyici ve uyarıcı bir etkiye sahiptir. Vanilya ayrıca, gıda sektörü içerisinde farklı alanlarda da kullanılmaktadır.
Tarçın: Tat ve koku verici özelliği dışında aynı zamanda gaz söktürücü ve düzenleyici bir etkisi vardır. Aynı zamanda kabızlık sorunu yaşayanlar yine tarçından faydalanabilir.
Sumak: Sumak, diş eti hastalıklarında ve boğaz bölgesinde oluşan iltihaplanmalarda tedavi edici bir etkiye sahiptir.
Kekik: Kekik, dolaşım sistemi üzerinde etkilidir. Ayrıca midede ortaya çıkan ağrılar ve rahatsızlıklarda ayrıca şişkinlik sorunlarında etkili tedavi yöntemidir. Kekik, mide rahatsızlıkları dışında balgam söktürücü özelliğe sahiptir.
Karanfil: Karanfil, ağız kokularını önlemede ve ağızda meydana gelen sorunlarda etkilidir. Ayrıca tıp alanı içerisinde birçok ilaç içerisinde de sıkça kullanılan bir bitki türüdür. Dişlerde temizliği sağlayan özelliği sayesinde diş macunları içerisinde de yer alır.
Hindistancevizi: Hindistancevizi, sindirim sitemi ve bağırsaklar üzerinde etkili olan bir bitki türüdür. Ancak dozaj aşımında zararlı olabilmektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir