Böbrek taşı neden oluşur?
Böbrek taşı günümüzde en sık karşılaşılan sorunlardan birisidir. Temel oluşum nedenleri arasında böbreklerde toplanan kalsiyum ve benzeri küçük minerallerin, üreterden mesaneye geçemeyecek kadar büyük olanları ile oluşmaktadır. Böbrek taşı oluşumu sırasında hastada böbreklerde şiddetli ağrıya, terlemeye ve sancılara neden olmaktadır.
Böbrek taşı neden oluşur? Bir diğer oluşum sebebi ise kullanılan ilaçların etkisidir. Mide asidini azaltıcı ilaçlar, kalsiyum, C ve D vitamini, kortizon ve bazı antibiyotikler taş oluşumu üzerinde etkilidir. Ayrıca idrar yollarında etkili olan enfeksiyonlarda böbrek taşı oluşumuna zemin hazırlamaktadır.
Böbrek taşı belirtileri nelerdir?
Böbrek taşının en sık karşılaşılan belirtileri arasında, karın bölgesinde aniden oluşan ağrılar ve sancılar ilk sırada yer alır. Bu ağrılar hastayı, günlük işlerini yapamayacak duruma getirir. Böbrek alt bölgesinde kalan taşlar ise sırt bölgesinde şiddetli ağrılara neden olmaktadır. Böbrek taşı, üreterde ilerlediğinde ağrı, sırt bölgesinden sonra kasıklarda kendini hissettirecektir.
Şiddetli ağrılarda ise hasta, yürüyemeyecek duruma gelebilir. Bu durum, hastalığın daha ileri boyutlarda olduğuna işarettir ve acilen tıbbi müdahale gerektirir.
Böbrek taşının en sık karşılaşılan belirtilerinden bazıları şunlardır.
*Ateş, üşüme ve ani ürperme duygusu,
*Deride yapışıklık hissinin ortaya çıkması,
*Deride ani sıcaklık değişimleri,
*Yorgunluk, halsizlik ve mide bulantısı,
*İshal ve kabız, en sık karşılaşılan belirtilerden bazılarıdır.
Böbrek taşının nedenleri
Yukarıda böbrek taşının oluşum sebeplerinden bazılarını vermiştik. Böbrek taşının nedenleri arasında, ürik asit, sistin, kalsiyum ve oksalat gibi maddeler ilk sırada yer alır. Eğer bu maddeler idrarda yoğun miktarda bulunuyorsa böbrek taşı oluşumu görülecektir.
Böbrek taşının nedenlerinden bazıları ise şu şekilde sıralanır.
*Çeşitli hastalıklar,
*İlaç kullanımı,
*Kola vb asitli içecekler.
*Aşırı çay ve kahve tüketimi
*Aşırı Çikolata Yemek
*Az su tüketmek
*Bazı yeşil sebzelerin aşırı tüketilmesi
*Aşırı tuzlu gıdalar yemek
*Hayvansal protein çok fazla almak (yoğurt, süt, yumurta gibi yiyecekleri çok tüketmek)
Böbrek taşı yapan yiyeceklerin bir çok faydası bulunmaktadır. Ancak bunları aşırı tüketmemek gerekir. Ölçülü olmak önemlidir.
Böbrek taşı ile ilgili gelen sorular “böbrek taşının belirtileri nelerdir, böbrek taşı neden oluşur, böbrek taşı nasıl oluşur, böbrek taşının nedenleri, böbrek taşına neden olan yiyecekler ve gıdalar, böbrek taşı yapan yiyecekler” gibidir.
“