Cevizin Faydaları? Ceviz Nelere İyi Gelir ve Nasıl Yetiştirilir?

Uzmanlar günde 3-4 adet ceviz tüketilmesini ısrarla tavsiye etmekte. Peki, tüketilmesi bu kadar çok tavsiye edilen cevizin yararları nelerdir? Ceviz yetiştirmek için neler yapılabilir. Gelin birlikte cevizin yararları ve nasıl yetiştirileceğini göz atalım.

Cevizin Faydaları Nelerdir?

Cevizin faydalarını sıralamak gerekirse;

İçeriğinde bulunan yüksek omega-3 yağ asitleri birçok sağlık sorununu önlemeye yardımcı oluyor. Sırasıyla saymak gerekirse, kalp rahatsızlıkları, diyabet, depresif vakalar cevizde bol miktarda bulunan omega-3 yağ asitleri nedeniyle önlenmiş oluyor.

Cevizin bir diğer yararı ise kolesterol seviyesinin normal değerlere inmesinde yardımcı olmasıdır. Ayrıca çeşitli kalp rahatsızlıklarıyla beraber kalp ritim bozukluğunu da önlediği bilinmektedir.

Ceviz içerisinde yine bol miktarda bulunan fitosteroller sayesinde kalın bağırsak, prostat kanseri gibi birçok kanser türüne karşıda önlem almış oluyoruz.

Bağışıklık sistemi üzerinde düzenleyici ve iyileştirici bir etkiye sahiptir.

Kanda daha az pıhtılaşma özelliği bulunan kan oranı ceviz tüketimi ile artarken, kötü kolesterol giderek azalıyor.

Dikkatle bakıldığında özellikle dolaşım sistemi üzerinde çok sayıda yararı olan cevizin, kan damarlarında rahatlamayı sağladığı, şişkinlik ve kızarıklığı önlediği bilinen diğer önemli yararlarıdır. Şekli itibariyle beynin görüntüsünü andıran cevizin, kavrama ve öğrenme yeteneği üzerinde de olumlu etkileri olduğu söylenmekte. Birçok ülke de halen beyin gıdası olarak ceviz tüketildiği ve öğrencilerin sınav öncesinde ceviz tüketimine yönlendirildiği bilinmektedir.

Peki, cevizde bulunan omega-3’ün önemi nedir?

Omega-3 yağ asitlerinin birden fazla yararı olduğunu söylemek mümkün. Ancak önemli olanları kalp rahatsızlıkları üzerinde etkili olması, çocuklarda hiperaktiviteyi en aza indirgemesi, davranış bozukluğu ve huzursuzluğu önlemesi başlıca yararları arasında yer alır.

Ceviz içerisinde yer alan melatonin, uyku sorunları yaşayan kişilerin daha düzenli ve rahat bir uyku geçirmesine yardımcı oluyor. Araştırmalara göre cevizin sahip olduğu antioksidan özelliği ile Parkinson ve Alzheimer gibi hastalıkların etkisi azaltılabiliyor. Cevizde bol miktarda manganez ve bakır yer aldığını söylemek mümkündür.

Ceviz Nasıl Yetiştirilir?

Ceviz yetiştirmek istiyorum. Nereden başlamalıyım?

Ceviz, hem meyve hem de kerestesi bakımından oldukça değerli bir ağaç olup, bol miktarda A vitamini ve %60 dan fazla yağ oranı içermektedir.

Ceviz, genel olarak diğer bitki türlerine göre toprak bakımından pek de seçici olmayan bir bitki türüdür. Ancak yetiştiriciliğin yapılacağı bölgede taban su seviyesinin 2,5-3 m den yukarı çıkmaması, toprağın gevşek, süzek ya da çakıllı olması gerekmektedir.

Ceviz bahçesi kurmak için öncelikle aşılı fidanlar temin etmek gerekmektedir. Ancak sulama imkanı olmayan bölgelerde öncelikle çöğürler bulundukları bölgelerde yetiştirildikten sonra aşılanmaktadır. Cevizin en önemli özelliği 4-5 yaşından itibaren verim alınması ve 12 yaşına kadar ara tarıma izin vermesidir. 12 yaşından sonra bulunduğu alanı dolduracağı için ara tarım mümkün olmayacaktır.

Standart ceviz çeşitlerinde aranılan özellikler ise şu şekildedir.

*Ceviz ağacının meyveye erken yatması,

*Periyodisite göstermemesi,

*Verimli ve sağlıklı bir ürün vermesi,

*Olumsuz hava şartlarına, hastalık ve zararlılara karşı dayanıklı olması,

Yetiştiriciliğin yapılacağı örnek ceviz çeşitleri ise şu şekildedir.

  1. Yalova  1 : Akdeniz ve Ege bölgeleri dışında her bölgede yetiştiriciliğe uygundur. Hasat eylül sonunda alınmaktadır.
  2. Yalova 2: Taze olarak tüketime uygun olmakta birlikte hastalık ve zararlılara karşı yeterince dayanıklı değildir.
  3. Yalova 3: Kuru tüketimi tavsiye edilir. Hastalık ve zararlılara karşı dayanıklıdır.

Daha detaylı bilgi için tarım bakanlığı yayınlarına göz atılabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir