Çileğin Yararları Ve Zararları Nelerdir?

Çileğin faydaları, çileğin yararları ; yaz aylarının vazgeçilmez meyvelerinden birisi olan çilek günümüzde seralarda kış çileği olarak da üretilmektedir. Çeşitli bölgelerde farklı alt türleri bulunan çileğin yetiştiricilikte önemli bir yeri olduğu söylenebilir. Peki, çileğin ne gibi yararları vardır. Herhangi bir zarar tespit edilmiş midir? Yazımızda çileğin yararları, çileğin faydaları ve olası zararları hakkında bilgiler bulabilirsiniz.

Çileğin Faydaları Nelerdir, Çileğin Yararları Nelerdir?

Çileğin Faydaları, Çileğin Yararları Nelerdir?

Öncelikle çileğin A, B ve C vitaminleri bakımından zengin, demir, kalsiyum ve fosfor bakımından yeterli içeriğe sahip olduğunu söylemek gerekir. Araştırmalar, gut ve romatizma ağrıları üzerinde çileğin iyileştirici etkisi olduğunu göstermiştir.

Çilekte yer alan ellagic asit adı verilen bir madde, yarar ve iltihapların daha hızlı iyileşmesinde etkili olmaktadır. Ayrıca bu maddenin birçok kronik rahatsızlığa karşı koruyucu etki gösterdiği bilinmektedir.

Çilek antioksidan özelliği bakımından birçok yararlı etkiye sahip olduğu gibi diyetisyenler tarafından da sıkça tavsiye edilen bir ürün olarak ön plana çıkmaktadır. Bu özelliği ile doğal bir bakım ürünü olduğunu söylemek mümkündür. Ayrıca bugün kozmetik sanayinde çilek ve çilek de yer alan bazı maddelerden faydalanılmakta doğal güzellik aracı olarak kullanılmaktadır.

Menopoz döneminde bulunan kadınların en önemli sorunlarından birisi aşırı ağrılar ve yanmalardır. ABD’de yapılan bir araştırmada özellikle kilolu kadınların menopoz döneminde çilek tüketimini artırarak ağrı ve yanmaları en aza indirdiği görülmüştür.

Çileğin diğer belirgin yararları ise şu şekilde sıralanabilir.

1) Çilek dopamin oranını oldukça iyi düzeyde artırmakta, öğrenme ve kavrama kabiliyetini olumlu yönde geliştirmektedir. Zeka gelişimi için mükemmel bir meyvedir.

2)  Alzheimer hastalığına karşı çilek ve aynı grupta yer alan diğer meyveler, geciktirici ya da önleyici bir etkiye sahiptir.

3) Kan basıncı üzerinde düzenleyici etkisi bulunan çilek ayrıca başta kalp krizi olmak üzere birçok kalp rahatsızlığına karşı önleyici etkiye sahiptir.

4)  Ellagic asit, kanser vakalarına karşı koruyucu bir etkiye sahiptir.

5)  Fareler üzerinde yapılan klinik çalışmalarında çileğin kanserli hücreleri yok ettiği görülmüştür.

Çilek tüketiminde dikkat edilmesi gereken şeyler nelerdir?

Öncelikle her meyve sebzede olduğu gibi çilekte de taze tüketim oldukça önemlidir. Çileğin canlı ve belirgin kırmızı renge sahip olması, mümkünse organik vasfa sahip olması gerekmektedir. Çilek toplandıktan ya da alındıktan sonra kısa süre içerisinde bekletilmeden tüketilmelidir.

Çileğin olası zararları nelerdir?

Yine her sebze ve meyve de olduğu gibi çileği de bolca su ile yıkamadan tüketmemek gerekmektedir. Ayrıca böbrek taşı ya da kumu bulunan ya da bu risk grubu içerisinde yer alan kişilerin aşırı çilek tüketmemesi gerekmektedir.

Çilek alınırken nelere dikkat edilmelidir?

Yiyeceğiniz çilekler kırmızı ve lekesiz olsun. Çilek çok fazla bekletmeye gelmez. Buzdolabında sapları ile birlikte yıkamadan geniş bir kase de 1-2 gün bekletebilirsiniz.

Çilekler nasıl yıkanmalı?

Çilek çabuk zedelenen bir meyve yıkanırken dikkat edilmelidir. Çilekler sulanmaması için yeşil kısımları koparılmadan limon suyu ve sirke ilave edilmiş ılık suyun içinde bir süre beklettikten sonra süzülür. Sonra akan suyun altında yıkanır. Yiyeceğiniz zaman yeşil yaprakları koparılıp yenir.

Çilek derin dondurucuda nasıl saklanır?

Çileği derin dondurucuda saklamak için taze, sert ve olgun çilekler seçin. Buzlu suda iyice yıkayın. Saplarını temizledikten sonra kağıt havlu üzerinde kurutun. Havası alınmış buzdolabı poşeti veya kap içerisine doldurup derin dondurucuda saklayın. Ezilmemesi için önce bir tepside dondurup sonra poşete doldurabilirsiniz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir