Depresyon günlük hayatımızda artık çok sık kullandığımız bir söz oldu peki gerçek depresyon nedir. Depresyonun gerçek belirtileri nelerdir? Bu yazımızda depresyon hakkında bilgiler, depresyon hakkında pek çok bilgi yer almaktadır.
Depresyon Nedir?
Depresyon çok kısaca bir ruhsal çöküntü halidir. Duygulara mutsuzluk, keyifsizlikte artma, daha önce keyif alınan şeylerden keyif alamama iştahta azalma, kendinin değersiz olduğunu düşünme halidir. Depresyon için bu tip belirtilerin 2 hafta sürmesi lazım ki biz buna depresyon denilebilir.
Ölüm düşüncesi depresyonda da olur ama ölüm düşüncesi çok artarsa kişi günün 2-3 saatini bunu düşünerek geçirirse yaşam kalitesi bozulursa o zaman depresyondan düşünülür. Ancak depresyon olup olmadığını tanısını psikiyatrist koyar. Kendi kendinize depresyon teşhisi koymanız yanlış olur.
Bir kişinin depresyon tanısı alması için en az 2 hafta sürmesi lazım.
Depresyonda Olduğumuzu Nasıl Anlarız?
Depresyon Belirtileri Nelerdir?
Her ruhsal sıkıntı depresyon mu kişi gerçek depresyona girdiğinde bunun farkına varmayabilir çevresindekiler bazen fark edebilir. Depresyonda dışarı yansıyan en tipik belirti daha önce keyif alınan şeylerden keyif alınmaması, kişinin canı hiçbir şey istemez, yemek yemez, uyku bozukluğu, aşırı uyuma veya uykusuzluk depresyonun belirtileri arasında yer alırken ayrıca depresyonda olan kişi sabah kalktığında kendini kötü hisseder. Gerçek depresyonda sabah kalktığında kişi kendini çok keyifsiz hisseder bu da depresyonun belirtileri arasındadır. Her şey anlamsız ve boş gelir. Rutin yaptığı işleri yapmak istemez. Yaşama sevincini kaybeder.
Depresyon Tedavisi
Depresyon %100 tedavi edilebilir bir hastalık yeter ki tanı doğru konsun tedavi iyi planlansın depresyon tedavisi en az 6 ay devam eder. Doktorun söyledikleri mutlaka yapılmalı bunlara dikkat edilmelidir. Depresyonun ağır seyrettiği dönemde depresyonda olan kişiye içinden gelmeyen bir şeyi yapma denir. Depresyonun ilk dönemlerinde hastaya istemediğin bir şeyi yapmaya kendini zorlama denir. Tedaviye dirençli olan bir depresyon var. Hekim tedaviyi buna göre planlar. Depresyon tedaviye dirençli olduğunda tedavisi uzun sürebilir.
Takıntılı düşüncelerimizi günlük hayatımızı olumsuz etkiliyorsa o zaman bir hastalık olduğu düşünülür.
Gözle görülebilir depresyon belirtileri ise şunlardır.
Mutsuzluk, keyifsizlik hiç bir şey tat vermez.
Hareketler yavaşlar.
Kendinde değersizlik
Genellikle bir uykusuzuk hali ve ölüm düşüncesi
Çevremiz bizi depresyon itebilir.
Depresyonun Çeşitleri
Depresyonun çeşitleri var. Birincil depresyonda hiçbir şey yokken kişi depresyona girebilir bu depresyonun ağır tipidir bünyenin yaptığı bir durumdur. İkincil depresyon ise dışarıdan bazı etkiler sonucunda ve bazı hastalıklar, bazı ilaçlar, bazı mevsimsel şartlar depresyon oluşturabilir. Mesela bir kanserle birlikte depresyon varsa ikisinin birlikte tedavi edilmelidir. Çevresel faktörler depresyona neden olabilir.
Depresyonda olan bir kişiye tedavi için hekim tarafından bir takın antidepresan ilaçlar veriliyor. Depresyon sırasında beyinde salgılanan bazı kimyasal maddelerin miktarlarında bir azalma olduğu veya bunların salınımında bir bozukluk olduğu biliniyor. Depresyonda görülen belirtiler de bu dengenin bozulmasına bağlı olarak ortaya çıkar. Bu maddelerin başlıcalarının isimleri serotonin, noradrenalin, asetilkolin, dopamindir.
Esas uzun süre kullanılan anitdepresan ilaçlar bağımlıklık yapmaz ama bazı yan etkileri olabilir. Uyku yapabilir. İlaçlar kişiye göre farklı etkiler gösterebilir. Birkaç gün baş ağrısı bulantı yapabilir bu Birkaç günde geçmez ise doktora danışılmalıdır.
Depresyonda olduğunuzu düşünüyorsanız mutlaka bir psikiyatriste başvurunuz. Asla bu konuda uzman olmayan kişilerin önerdiği ilaçları kullanmayınız. Depresyon konusunda internette yar alan bilgiler sadece hastalık hakkında bilgilendirmek amacı ile dir. Buradaki bilgilerin herhangi bir teşhis ve tedavi amacı yoktur.
Depresyon tedaviden sonra tekrarlar mı?
Depresyon tekrarlayabilen bir rahatsızlıktır. Tekrarlamaması için tabi yapılacak şeyler var. Kişi kendine değer verecek aynaya bakacak kişisel bakımına dikkat edecek siz kendinize değer vermezseniz size hiç kimse değer vermez.
Doktorunuzla irtibatınızı kesmeyiniz.
13 yasındayım ama çok büyük bi depresyondayım
saka saka :DD