Doğanın Mucizesi Zencefilin Faydaları

Tamamlayıcı tıp, günümüzde oldukça yaygın olarak, hastalıkların tedavisinde kullanılmaktadır. Bu, şu anlama gelir: tamamlayıcı tıbbın kaynağı şifalı bitkiler, hastalıkların tedavisinde, önce doktor kontrolü ve ilaçlarının sonrasında kullanılan bir tedavi şeklidir. Zencefilin faydaları ise, alternatif tıp ve şifalı bitkilere ilgisi olan herkes tarafından bilinmektedir. Ancak zencefilin o kadar çok faydası vardır ki, ”bu da mı varmış” dedirtebilir ilgililerine.

Ülkemizin iklim koşulları, zencefilin yetişme koşullarına uygun olmasa da, meraklıları, yetiştirmeye çalışırlar. Ancak asıl yetiştirilme merkezi, Asya, Çin ve Hindistan’dır. Bu bölgelerde tüm faydalarından da yararlanılmaya çalışılan zencefil, farklı amaçlarla kullanılabilmektedir. Örneğin Çin’de yoğun olarak mide sorunlarında kullanılan zencefil, Hindistan’da eklem iltihaplanmaları ve bağırsaklardaki hazımsızlık sorunları ile, hayati göstergelerde sorun yaşandığı zamanlarda kullanılır.

Her bölgede farklı amaçlarla kullanılıyor olsa da zencefilin faydaları herkes tarafından bir şekilde bilinmektedir. Ülkemizde zencefil, soğuk algınlığı ve iltihabik durumlar ile, kanser ile savaşan kimseler tarafından yoğun olarak kullanılmaktadır. Peki bu kadar çok faydası olan ve her bölgede farklı faydalarından yararlanmak amacıyla kullanılan zencefilin, genel olarak faydaları nelerdir? Kısaca bir göz atacak olursak, mide sorunlarına karşı birebir etki gösteren zencefil, mide bulantısı, mide ağrısı, hazımsızlık, ishal ve bağırsaklarda biriken gazların tedavisinde kullanıldığı gibi, iltihap kurutucu olarak da kullanılarak, vücutta kanın temiz bir şekilde bulunmasını sağlamaktadır. Aynı zamanda kanın daha akışkan hale gelmesini sağlarken kalbin daha ritmik ve düzenli çalışmasını sağlar. Solunum yollarını düzenleyen zencefilin faydalarından bir tanesi de, soğuk algınlığı durumlarında kullanıldığında hastayı terleterek mikrobunu atarak hastayı rahatlatıcı etki gösterir. İltihap kurutucu özelliğinin yanında, uyku sorunlarını gidermesi ve baş ağrısına da iyi gelmesi zencefilin en çok bilinen faydaları arasında yer almaktadır. Çok güçlü antioksidan etkisiyle kanser tedavisinde de güçlü bir etkiye sahiptir.

Bu kadar çok faydası olan bir bitkinin zararları nelerdir diye düşünecek olursak, günlük 4gram dozunun üzerine çıkılmadığı müddetçe hiç bir zararının olmadığını söylememiz mümkündür. Bir yetişkinin 70kg olduğunu düşünecek olursak, bu 4gram zencefilin 70kg ağırlığında bir kişi için geçerli olduğunu söyleyebiliriz. Eğer 35kg bir çocuk zencefilin faydalarından yararlanmak isterse, günlük 4gram dozun 2 grama düşürülmesi gerekmektedir.

Zencefili kimler kullanamaz, bu muhteşem şifa kaynağından kimler faydalanamaz diye baktığımızda ise, 2 yaşından küçük çocukların zencefil kullanmasının sakıncalı olduğunu söyleyebiliriz. Bunun dışında doktor tavsiyesi ile zencefil kullanmaması gereken kişilerin de zencefilin faydalarından yararlanamayacağını söyleyebiliriz.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir