Domuz Gribi miyim EYVAH!

Grip virüsünün çok yoğu yaşandığı şu mevsimlerde herkesin ilk endişesi EYVAH domuz gribi miyim? İnsanların böyle düşünmelerinin en büyük nedeni bu yıl ki grip virüsünün uzun süreli geçmeyip kusma gibi belirtilerinin olması.

İki gün önce Adana’da iki kişide H1N1 virüsünü rastlandı. İnsanlar bu nedenle panik halinde. Hastanelerin acil servisleri grip hastalarla dolup taşmış durumda. Öyle ki hastaneye gitmeye korkuyorsunuz, oradan enfeksiyon kapacağım düşüncesi ile.

Bu durumda yapmamız gereken en iyi şey hastalığı ve kendimizi iyi analiz etmek. Eğer her zamanki şekilde bir grip enfeksiyonu ise evde dinlenerek en fazla aile hekimlerine giderek hastalığın üstesinden gelmeye çalışalım.

Eğer en kötü ihtimal söz konusu ie, normalden daha ağır bir durum iseniz hastalığın belirtileri ile yaşadıklarınızı karşılaştırıp ciddi benzerlikler mevcut ise hemen bir teşekküllü hastaneye başvurun. (mümkün ise üniversite hastanesi olsun.)

domuz-gribi

Domuz gribinin belirtileri neler?

Domuz gribinin belirtileri, insanlarda görülen grip belirtilerine benzerdir. Bunlar:

Ateş,
Öksürük,
Boğaz ağrısı,
Yaygın vücut ağrısı,
Baş ağrısı,
Üşüme ve
Yorgunluk
Her zaman olmamakla birlikte bazı vakalarda kusma ve ishal de görülebilmektedir.

Erişkinlerde acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

Zor nefes almak veya nefes darlığı
Bilinç bulanıklığı
Sık ve uzun süreli kusma

Çocuklarda acil müdahale gerektiren belirtiler nelerdir?

Hızlı veya zor nefes alma
Vücutta solgunluk ya da morarma
Beslenememe
Uyarılara cevapta azalma ve uykuya meyil
Huzursuzluk
Ateşle beraber döküntü görülmesi
Domuz Gribi Tanısı, tanı PCR yöntemi ile konulmaktadır. Test bu konuda özelleşmiş laboratuvarlarda yapılmaktadır.

domuz gribi teşhisi

Domuz gribi insandan insana geçer dedik. Domuz gribi ve benzer üst solunum yolu enfeksiyonuna yol açan hastalıklar hangi yolla yayılır?

En sık yayılma şekli, öksürük ve hapşırma yoluyla, hasta kişinin tükürük zerrecikleri havaya yayılarak sandalye, masa gibi yüzeylere bulaşabilir. Kişi virüslü şeylere dokunduktan sonra ellerini ağzına, gözlerine veya burnuna sürerse virüs bulaşabilir. Bu yüzeylerde virüsün ne kadar süreyle canlı kalabileceğini etkileyen ortamın değişen faktörleri belirler. (ısı, nem, yüzey şekli) Hasta kişinin temasının olduğu bu yüzeylere dokunulmamalı, herhangi bir sebeple dokunulduysa eller yıkanmalıdır. Kapı kolu, masa, bardak vb. yüzeylerde virüs 2-8 saat canlı kalmaktadır. Bu yüzeylerin sık sık temizlenmesi ve ellerin sık sık yıkanması, bulaşma riskini de en aza indirecektir.

Doktora gittiğinizde hem kendiniz hem de diğer insanlar için maske kullanmak en mantıklısı. Bu hastalığa yakalanan kişiler, belirtilerin başlamasından bir gün öncesi ve 7 gün sonrasına kadar bulaştırıcıdırlar.

Domuz Gribinden Kendimizi Nasıl Koruyabiliriz?

1-Öksürme ve hapşırma sırasında muhakkak mendil kullanıp, kullanımdan hemen sonra çöpe atılmalı ve eller yıkanmalı.

2-Çalıştığınız birimin giriş kapısına, evinizin giriş kapısına alkol içeren el yıkama antiseptikleri de etkilidir. Ellerinizi hemen yıkayamayacak durumda iseniz yıkayana kadar gözünüze, burnunuza, ağzınıza götürmeyiniz. Su yok diye ıslak mendil kullanmayın sadece iyice yayılmasını sağlarsınız.

3-Bulunduğunuz ortamı sık sık havalandırın.

4-Grip virüsünün yayılmasını önlemek için, yüzeylerin (masalar, kapı kolları, banyo yüzeyleri, mutfak tezgâhı, oyuncaklar vb.) günlük temizlikte kullanılan deterjanlarla temizlenmesi yeterlidir. Günlük kullandığımız temizlik maddeleri dışında klor, sirke, karbonat, hidrojen peroksit, iyotlu antiseptikler ve alkol gibi bazı kimyasal maddeler de etkilidir.

5-Hastalara ait çarşaf, çamaşır, havlu ve kap kacağın ayrı olarak yıkanmasına gerek yoktur. Ancak, bu eşyalar yıkanmadan başkası tarafından kullanılmamalıdır. Bu çarşaflar mümkün olduğunca elle temas edilmeden taşınmalı ve yıkanmalıdır. Hastanın çarşafları, çamaşırları değiştirildikten sonra eller mutlaka sabunlu suyla yıkanmalıdır.

6-Hastaya ait kap kacak ya bulaşık makinesinde ya da elde deterjan kullanılarak yıkanmalıdır.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir