Bu yazımızda el egzaması nasıl geçer, el egzaması bulaşıcımıdır, egzamanın tedavisi ve el egzaması için el bakımı nasıl yapılmalıdır, nelere dikkat edilmelidir. Bu konularda bilgiler yer almaktadır.
El Egzamasının Tedavisi
Egzama tedavisinde kullanılması gereken en önemli şey eldiven dir. Fakat bu doktor muayene eldivenleri değildir. İç katmanı pamuklu, dış katmanı vinil veya neopren olan eldivenler giyilmelidir. Eldivenler hem ev işlerinde giymek gerekli hemde mutfak işlerinde giymek gereklidir. Mutfak işinde ayrı bir eldiven giymek lazım ev işinde temizlik, çamaşır, bulaşık ayrı bir çift eldiven kullanmak lazım bu eldivenlerin iç katmanı mutlaka pamuklu olmalıdır. Ayrıca eldiven içinde elin günlük 2 saatten daha az kalması lazım. Çünkü eldiven içinde elin terlemesi demek eli suya sokmak gibidir. 20 dakika da bir havalandırmak bir nemlendirici sürmek daha sonra 5 dk havalandıktan sonra tekrar giyip işe devam etmek gerekir. Kısacası eldivenlerin uzun süre elde kalması istenmiyor.
Kaşımaya bağlı egzama ayrı bir el egzaması grubunu oluşturur. Derinin kaşınması ile birlikte derinin kendini savunmak için kalınlaşması neticesinde egzama oluşuyor.
Hastaların dermatolojiye giderek yama testi, prick testi, mantar araması belki deri biyopsisi gibi ön testleri yaptırması gerekir. Bu testlerden sonra konulacak teşhise göre uygun tedavilerin yapılması gerekir.
Bir takım testler var mesela deri biyopsisi alarak bu hastalık sedef mi, başka tür bir egzama mı, yoksa temasa bağlı bir egzama mı veya deriyi etkileyen bir takım genetik hastalıklar mı var elleri de etkileyen bunu ayırt etmek mümkün tanının konunmasında yardımcı testlerden en önemlisi biyopsi bunun dışında hastanın bazı maddelere alerjisinin olup olmadığını anlamak için yama testi denilen bir yöntemle anlamak mümkün yama testi için hastanın vücuduna sırtına en sık alerji yapılan maddeleri yapıştırıyoruz. 48 saat sonra açıyoruz. Ve en son okuma 7.gün yapılıyor. Bunun neticesinde bir takım maddelere alerji bulunabiliyor. Nikel gibi mesela çelik tencereler, paralarda, kapı kollarında nikel bulunuyor. Yama testi ile kişinin bir maddeye karşı alerjisinin olup olmadığının testi yapılıyor. Bir takım kan testleri ile lastik alerjisi, lateks alerjisi var mı ya da hasta atopik mi bunu anlamak mümkün prick testle temasa bağlı gene alerjik bir hadise varmı onu anlamak mümkün. Prick test kola bazı maddeleri batırarak uygulanıyor. Bu testi yapmak mümkün gerçekten problem egzama olmayabilir mantar olabilir. Deri kazıntıları veya mantar veya bakteri kültürleri ile başka problemleri uzaklaştırmak gerekebilir. Egzamada tanısal olarak bir çok yaklaşım vardır. Dermatoloğun bunları uygun şekilde fizik muayene ve öykünün tanıya yardımcı olmadığı tekrarlayan egzamalar da yapmasında fayda var.
Deriyi kaşımak her zaman egzamayı kötüleştirir. Elinizi kaşımayın. Kaşıdığımızda deri kendini savunmaya geçiyor.
İyi bir el bakımı el egzamasını önler. Tedavinin de temelini oluşturur. El egzamaların da doktorun verdiği tedavi 2.cil dir. Her zaman elin korunması gerekir. Eli korumak için sıvı sabun temasından kesinlikle kaçınılmalıdır. Günümüzde domuz gribi, kuş gribi gibi hastalıklar sıvı sabunların ve antiseptik solüsyonların çok fazla kullanılmasına yol açtı. En sık yapılan hatalardan birisi budur.
El egzamalarının gerçek tedavisi elin iyi bakılması ve elin iyi korunmasıdır. Aslında kullanılan kortizonlu veya kortizonsuz pomatlar sadece egzamada geçici fayda sağlamak üzere verilir. Hayat boyu kullanılmaları söz konusu olamaz. Egzamaya en kötü gelen şeyler den bir tanesi darbedir. Zaten açılmış, çatlamış olan deriyi hastanın kaşımasına aktif olarak yani o kapıyı büyütmesi istenmez. Sürekli kaşındığında deri kendini korumak için kalınlaşıyor. Kalınlaştığı zaman sinir lifleri de artıyor. Kaşıntı gideceği yerde daha şiddetli olarak geri dönüyor. Bu bir kısır döngüdür. Bu kısır döngüyü kırmak hastanın iradesi ile mümkün olur. Tabi ki kaşıntıyı kesen ağızdan bazı ilaçlar verilebilir. Kaşıntıyı biraz hafifletecek enjeksiyonlar veya ışık tedavisi yapılabilir. Ağızdan haplar verilebilir. Kremler verilebilir ama bunlar geçicidir hastanın eline iyi bakması lazımdır. Kaşıntıyı stres tetikler.
Elinize zarar verecek kadar bir hijyen kesinlikle önerilmez.
Bitkilerin çoğu tahriş veya alerji yolu ile egzamayı alevlendirebilir. Bu nedenle bitki karışımlarının hatta aloe vera gibi deriyi rahatlattığı bilinen maddelerin dahi egzamada kullanımı önerilmez. Genellikle nötr maddelerin kullanımı önerilir. Bitki içermeyen parfüm veya katkı maddesi içermeyen kremler daha uygundur.
Bebeklik döneminde yüzde görülen egzamalar genellikle atopik veya seboreik egzamalardır. El egzaması ile bir ilişkisi yoktur. 1-2 yıl içinde tamamen geçebilir. Veya 1-2 yaştan sonra da çocukluk çağının alerjik egzaması olarak devam edebilir.
El egzama hastalarında genellikle dıştan temas edilen maddelere bağlı olduğu için eğer hasta herhangi bir maddeye alerjik değilse besinlerin egzama üzerinde etkisi yoktur. Örneğin nikel alerjiniz var nikel içeren bazı besinleri yediğinizde domates, patlıcan gibi elinizde egzamanın alevlendiğini görebilirsiniz. Sonuçta besinlerin eğer hasta alerjik ise el egzamasını artırıcı rolü olabilir ama iyileştirici rolleri inanılanın aksine yoktur.
El Egzamasında Elin Bakımı Nasıl Yapılmalı, Nelere Dikkat Edilmelidir?
El egzaması ile ilgili önerilere hayat boyu uyulması gerekir. El egzamasını hem engellemek için hemde var olan egzmanın tadavisindeki altın önerilerdir. Doktor ilaçları 2.ci plandadır. Egzamada en önemli şey elin korunmasıdır. Hastalar günde 5-6 dan fazla ellerini yıkamamalı dır. Yıkadıkları zaman sıvı sabun asla kullanmamalıdır. Kalıp sabun nasıl olduğu önemli değil beyaz kalıp sabun kullanmaları gerekir. Elinizi yıkadıktan sonra damlacıkları silmeden elinizi silkeleyip atarak daha nemlilik hissi varken vazelin türevi estetik değildir ama en iyi el nemlendiricisidir. Renkli olmayan beyaz renkli vazelin türü bir nemlendirici kullanmanız önerilir. Vazelini eliniz nemliyken sürerseniz o nemi elinize hapsedeceğinden deriden su kaybını engellemiş olursunuz.
Gene ev işi, mutfak işi yaparken iç katmanı pamuklu dışı neoplan veya vinil eldiven giyilmesi gerekir. Mutfakta yemek yaparken meyve soyarken, yemek pişirirken mutlaka eldiven kullanılması gerekir. Ancak eldiven elinizde sürekli takılı kalmaması gerekir. 20 dakika aralıklar ile ellerinize nemlendirici krem sürmelisiniz. Havalandırmalısınız. Bu eldivenler doktor eldiveni olmamalıdır.
Elinizi darbeden kaçınmalı ve kaşımamalısınız.
El Egzaması Çeşitleri
El egzamalarının %70 ni temas egzamaları oluşturuyor. Temas egzaması demek yani hasta bazı maddelere dokunduğunda o maddeler derideki harcı, derinin üzerindeki tabakayı bozuyor. Bunun neticesinde elde çatlaklar oluşuyor. İçerisinden kolaylıkla mikro organizmalar deri içerisine girebiliyor. Deriden su kaybı daha fazla oluyor. Sonuç olarak temas edilen maddeler el egzamalarının büyük bir bölümünü oluşturuyor. Bu temas edilen maddeler arasında mineral yağlar, organik çözücüler, boya ve kimyasal maddeler var sanayi sektöründe ancak evlerde de deterjanlar, sıvı sabunlar, tuz ruhu, kolonya, ıslak mendiller, antiseptik solüsyonlar gibidir.
El Egzaması Bulaşıcımıdır?
El egzamasının bulaşıcı olduğu zannedilir. Bu durum hastayı daha da olumsuz etkiler öz güvenini kaybeder. Egzaması olan hastanın egzaması başka bir kişiye bulaşmaz. Egzama bulaşıcı bir hadise değildir.
Egzamalı hastada problem egzamalı bölgenin başka yerden mikrop alabilmesidir. Egzamalı hastalar enfeksiyona mikrop almaya daha yatkın durumdadırlar. Çatlaklar, yaranın açık olması nedeni ile risk altındadır. Egzamanın komplikasyonlarından da en önemlisi enfeksiyondur.
Sıvı sabun kullanılmama önerisi kesinlikle doğru çünkü şu anda iki işaret parmağımda yer alan egzamaları oluşturan sebep o halk sağlığı önerisi olan antibakteriyel sıvı sabunları kullanmam ile başlamış ve geçmemesidir. Azalsada ayda iyi de baksam sürekli bakım istiyor evde dışlarda işte eğer bir kez bakımı atladıysanız vay halinize egzama hemen kurumaya başlayarak geriliyor ve kısır döngü gibi başa dönüyorsunuz.Ticari kaygılarda insanları sözde hijyenik olmak adına sağlığını bozacak ürünleri satmasını kınıyor ve tüm kullanıcılarına dikkat etmelerini kullanmamalarını öneriyorum. Benim gibi el egzaması olanlara önerim yarım litre kaynamış suya bir avuç dut kurusu atarak suyun sıcaklığı el değecek duruma geldiğinde ellerini en az 10 dakika içinde beklenmeleri ve bunu haftada 3 kez tekrarlamaları rahatlamanıza yol açacaktır.
Çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz ellerimde ufak tefek deride dökülmeler oluyordu bunun ne olduğu hakkında bilgim yoktu sayenizde bu konuda bilgi sahibi oldum egzama olduğu kanısına vardım. Artık ellerime eldiven takıp bütün ev işlerini yapacağım tekrardan çok teşekkür ederim.
şule hanıma katılıyorum sıvı sabunlar egzamaya yol açıyor,benimde ellerimde egzama vardı cildiyeye gittiğimde hocam imdat dedim,bana bir çare, kendime güvenim kalmamıştı kimseyle merhabalaşamıyordum,doktor bana frambuazlı sabun yazdı,birde EXCIPIAL HYDRO 200 ml solüsyon yazdı,çok şükür iki günde egzamam bitti,oh be dünya varmış,
Keşke daha önceden okusaydım bunların hepsini kendi başıma tecrübe etmem ağrılı ve sancılı bir süreçti 🙁 kesinlikle katılıyorum her cümleye