Evde yapılan yoğurtlar daha az ısıtıldığından yoğurttaki su miktarı daha az, protein, mineral , laktoz ve yağ içeren katı maddesi daha fazla olur. Süt ne kadar su kaybederse katı maddesi o kadar artar. Yoğurt daha katı hale gelir. Yoğurdunuzu evde yaparak daha sağlıklı ve lezzetli bir yoğurt elde edebilirsiniz. Ev yoğurdu özellikle bebek ve çocukların sağlıklı gelişimi için gereklidir.
Yoğurt yapmak için gerekli malzemeler :
1 lt Çiğ süt
Tülbent yada süzgeç
1 Yemek Kaşığı Yoğurt
Orta veya büyük boy Çelik Tencere
Sıcaklığı ölçmek için termometre
Tencerenin etrafını kapatmak için sofra bezi veya küçük bir battaniye
Yoğurt Nasıl Yapılır?
Yoğurdun Yapılışı (Evde Yoğurt Mayalama ) :
Çiğ sütünüzü önce tülbent veya bir süt süzgeci ile süzün. Eğer yoğurdu çiğ sütten yapacaksanız brusella‘dan korunmak için 15 dk. kaynatmak gerekiyor. Günlük pastörize sütleri 1 taşım kaynatmak yeterlidir.
Kaynama sıcaklığına kadar ısıtın ( 10-15 dakika kadar kaynatılır. Bu işlemden sonra süt 15-20 dakika kadar bekletilerek el yakmayacak sıcaklığa gelinceye kadar soğutulur. Süt mayalanmadan önce ideal sıcaklık olan 45 dereceye kadar soğuması beklenmelidir. Termometreniz yok ise bir kaşık yardımı ile parmağınızı bandırıp 7 ye kadar saydığınızda eliniz sıcaklığa dayanabiliyorsa tamam demektir. Yoğurdun mayalanmasında en önemli etken sütün sıcaklığıdır. Süt ne çok ılık ne de sıcak olmalı eğer çok sıcak olursa yoğurt ekşi olur çok da soğuk olursa geç mayalanır.
Önemli bir konuda yoğurdunuzu yaparken kullanacağınız maya. Hazır olarak satılan endüstri tipi yoğurtlarla maya olmuyor. Bulabilirseniz ev yapımı yoğurt, bulamazsanız prebiyotik yoğurtlarla mayalayabilirsiniz. Mayanızı bir tabakta kuvvetlice karıştırın, pütürlükler kalmasın. Koyu bir ayran kıvamında olsun. Mayanız çok soğuksa bir kaşık su veya süt ile ılınmasını sağlayın. Bir kaseye bir kaşık yoğurt koyup, sütle sulandırın. Buradaki ölçü 1 kg süte 1 yemek kaşığı mayalık yoğurt olacak şekilde ayarlanabilir. Daha sonra süte yarı yarıya sulandırılmış mayalık olarak kullanılacak yoğurttan ilave edilir.
Mayalanan süt oda sıcaklığında üzeri kalın örtüler ile sarılarak 4-6 saat arası oda sıcaklığında bekletilir. Evin sıcak bir köşesinde oynatmadan bekletilir. Sıcak yerde bekletilmesinde fayda var. Yazın 3-3,5 saat kışın ise biraz daha uzun bekletebilirsiniz. Eğer sütün soğukluğundan veya odanın ısısından kaynaklanan bir sorun varsa mayalanma tam gerçekleşmemiş olabilir. Böyleyse, sarıp biraz daha bekletebilirsiniz.
Mayalanan yoğurdunuzu ağzı açık şekilde sarsmadan buzdolabına koyun o gün mümkünse kullanmayın çünkü yoğurt bekledikçe daha da sertleşecek ve istenilen kıvama gelecektir.
Hazırladığınız yoğurdu en fazla 10 gün içinde tüketmelisiniz.
Kaynatılan süte maya katıldıktan sonra, bu karışım küçük cam kavanozlara da doldurulabilir ve ağzı sıkıca kapatılarak aynı şekilde bekletilir.
En güzel yoğurtlar çömleklerde yapılanlar oluyor. Eğer varsa bu tür bir çömlek kullanın. Yoksa da borcam veya yine cam olan başka kaplar en sağlıklısı.
Güveçte yoğurt mayalamak isterseniz bu yöntem klasik yoğurt mayalamakla aynı ancak unutmamanız gereken nokta güveç kabın ısısını klasik kaplara göre daha uzun süre muhafaza etmesi; bu nedenle güveçte yoğurt mayalayacaksanız üzerini biraz erken açmanızı tavsiye ederim. (uzun süre sıcak kalınca yoğurt ekşiyor) Oda ısısına gelene kadar yerinden kıpırdatmayın ve mayalandıktan sonra 1 gün yoğurdunuzu tüketmeyin(yoğurda kaşık değdirmeyin) , böylece kıvamı tam olarak tutacaktır.
Yoğurt mayalamak için güveç dışında kapaklı Borcam veya kapaklı Arcopal tencerede kullanabilirsiniz. Sütü ocaktan alıp, mayalamayı yapacağınız kaba aktarın.
Bir diğer konu da ev yapımı yoğurtlar lezzetli ancak hazır aldıklarımız gibi çok sert olmayan yoğurtlardır.
Bölündüklerinde daha hızlı sulanırlar. Mümkünse büyük bir kapta hepsini bir kerede yapmak yerine daha küçük birkaç kapta yaparak, birer öğünlük olarak, sulanmasına meydan vermeden tüketebilirsiniz.
Evde yoğurt yapmak için hazır sütler yerine açık süt kullanmanız daha iyi olur. Sağlıklı bir hayvandan sağılmış taze bir süt seçerseniz yoğurdunuz daha iyi mayalanır ve daha lezzetli olur.
Büyükşehirlerde her zaman çiğ süt bulmak kolay olmadığından sütü hazır almak durumunda olabilirsiniz. Sütün tam yağlı olmasına ve süt tozundan değil sütten imal edilmiş olmasına dikkat ediniz. Günlük sütleri tercih edebilirsiniz.
Hazır yoğurtların yapımında süt ev yapımı yoğurtlara göre daha az ısıtıldığından yoğurttaki su miktarı daha fazla buna karşılık protein, mineraller, laktoz ve yağ o kadar az olabilir. Süt ne kadar su kaybetmezse, yoğurdun içindeki süt miktarı o kadar çok olur. Yoğurdun kıvamı tutmaz. Sulu olur.
Eski geleneksel yoğurdu üretmek için yoğurtçularımız ve ev kadınlarımız, sütü 100 derecenin üzerinde kaynattıktan sonra ılıtır, ılıyan sütü daha önce yapılmış yoğurtla mayalandırır, ılık bir ortamda saklayarak yoğurt haline getirirler. Süt 100 derecenin üzerinde kaynayınca içindeki su miktarı azalır, katı maddenin yoğunluğu artar. Katı maddenin içinde protein, mineraller, laktoz ve yağ vardır. Süt ne kadar su kaybederse katı maddesi o kadar artar. Yoğurt daha katı hale gelir.
Bir yoğurtçu yoğurt 4 saatten fazla mayalamada tutulursa yoğurdun sulanabileceğini söylemişti.
Çok güzel bir başlık olmuş. Püf noktalarıyla, yapım teknikleri ile çok faydalı bir konu olmuş. Teşekkürler.
Merhaba pastörize günlük süt ile yoğurt yapmak istedim. Kıvamı tutmadı. Çok sulu oldu. Nasıl yapmam gerekiyor?
Merhaba Melek Hanım
Yoğurt yapmak için her türlü sütü kullanabilirsiniz. Ancak paket sütlerin yağ oranı genelde düşük olduğu için sert ve kıvamlı yoğurt yapmak neredeyse imkansız. Sütün yağ oranını arttırmak için krema katıyoruz. Bunun yerine 2 yemek kaşığı kadar süt tozu da katılabilir. Kıvam için nişasta da katılabilirmiş. Ancak bu tadı biraz değiştirebilir.
Ben UHT süt yerine pastörize günlük süt kullanıyorum.
Maya olarak Aktivia kullanıyorum. Aldığım sonuçlardan çok memnunum.
Melek Hanım bende mecburiyetten dolayi pastorize sutle yapiyorum. Birde bence en onemli nokta sutu cok kaynatmak. nasil olsa pastorize sut diye ben bir kere cok kaynatmadan yapmistim yogurdum tutmamisti. bir diger onemli noktada yaptiginiz yogurdu 1 gun dolapta tuttuktan sonra yemek. eger tutmayan yogurdunuzu dokmediyseniz ondan da peynir yapabilirsiniz. cok lezzetli oluyor. ocakta iyice kesilene kadar kaynatin, sonrada dilerseniz tuz atip bir tulbentle suzdurun. hic suyu kalmayinca bir saklama kabina alip 3-4 gun dolapta bekletin. harika bir peynir oluyor. yogurtu tutmayanlarada bir oneri:)
Sütü yarım saate yakın köpüğünü içine karıştırarak kaynatın sonra kiloluk cam kavnıozlara boşaltın, mayalanacak yere koyun etrafını sarın eli yakacak dereceye gelince daha önceki yoğurdunuzdan bir çorba kaşığı mayayı alın kağıt havlunun üstüne koyarak koyulmasını bekleyin bu mayadan kavonozun kapağına bol miktarda sürün sütünüz el yakacak durumdaysa kapatın ve üstünü güzelce örtün ve ertesi gün dahi açsanız ekşimiyor ve dolapta bir aya yakın ekşimeden durabiliyor ve çok tatlı oluyor tavsiye ederim.Afiyet olsun.
Cevabınız için teşekkürler. Bir hatırlatma daha yapmak istedim kesinlikle hazır yoğurtlardan mayalandırma yapmayın çünkü tutmuyor evde mayalandırmış yoğurt mayası kullanılması gerekiyor.
Uht süt ve pastorize de farklı teknikler, günlük süt var bide en iyi mayalanan günlük süt.
Yoğurt Yapmanın Püf Noktaları
1. Eğer yağlı süt kullanırsanız,yoğurdunuz daha iyi tutar
2. Koyun,keçi gibi küçük baş hayvanların sütünden yapılan yoğurt sert olur.
3. Eğer inek çok fazla yeşillik veya süt artıran süt yemi yemişse yoğurdu cıvık olur.
4. Paket sütlerle mayalanan yoğurt tutmuyor.Denemeyin derim.
5. Yoğurt mayalamada kullanacağınız yoğurt mayası yine ev yoğurdundan olmalı ki hem daha kolay tutsun.Hemde organik yoğurt elde edebilesiniz.
6. İneğe antibiyotik verilmişse sütü bir hafta on gün kadar mayalanmaz.
7. Yazın yoğurt yaparken üzerini çok az örtün ki yaptığınız yoğurt sulanıp ekşimesin.
8. Kışın üzerini daha sıkı sarın
9. Mayanın içine katılan şeker mayalanmayı hızlandırır,tuz ekşimeyi geciktirir.
10. Her yeni yoğurda başladığınızda diğer sefer kullanacağınız kadar mayayı bir kaba alıp derin dondurucuya koyun ki mayanız tatlı olsun.Bu mayayı çözülmesi için buzluktan,yoğurt mayalamadan bir kaç saat önce çıkarın.
Yoğurt yapmaya çalıştınız tutmadı ise
Eğer sütteki bir problemden dolayı yoğurt tutmadıysa yapılacak bir şey yok. Fakat bu sütün içine biraz daha yoğurt katıp ateşte bir taşım kaynatarak süt kesiği elde edilebilirsiniz.
Sütü çok ılık mayaladığınız için tutmadıysa,yoğurt kabını sıcağa yakın su dolu bir leğenin içine oturtup üzerini kapatın.Dikkat edin içine su girmesin.Birer saat arayla kontrol edin.Tutmuşsa sudan çıkarın.
Unutmayın ki her işte olduğu gibi,yoğurt mayalamakta tecrübelerle daha iyi sonuç verir.Yılmadan denemeye devam edin.
Püf Noktası
Mayayı süte katmadan önce bir miktar sütle maya karıştırılarak ayran kıvamına getirilirse maya daha iyi dağılır.
Mayayla süt karıştırıldıktan sonra sütün yüzeyi çırpma teliyle köpürtülür. Bu işlem yoğurt kaymağının daha güzel olmasını sağlar.
iyi günler, bende günlük sütle mayalayiyorum. Ama caddede satilandan değil marketteki sise sütlerinden.Fakat onlari cok kaynatirsak bütün icndeki degerli vitaminlerinin ölecegini söylemişti bir doktor bu yüzden sadece ısıttım fakat hiç tutmadı, tutmayan yogurdu da kaynattım peynir yapayım diye hatta içine limon sıktım, fakat yinede tutmadı neden acaba?
Yoğurdu mayalarken sıcaklığı ve mayanın süte karışmış olması gerekir. Mayalamak için uzun cam kavanozlar kullanıp deneyin. Cam olduğu için sıcaklığını kavanozun dışından avucunuz ile ölçebilirsiniz. Deneye deneye sonunda öğreniliyor.
Sulanmaması için mayalanan yoğurdu 1 gün boyunca açmayın. Ağzını kapatıp buzdolabında saklayın.
Tuz ,yoğurt çabuk ekşimesin diye ve lezzet vermek için eklenir. Şeker ise maya bakterilerinin besin kaynağıdır. Bakteriler şeker sayesinde çoğalır ve mayalar.