Evdeki Havayı Temizleyen Çiçekler Nelerdir?

Evimizdeki elektrikli aletlerin, cep telefonu, bilgisayar, televizyon, internet gibi elektrikle çalışan aletlerin olumsuz etkilerini  evde yetiştirebileceğimiz bazı çiçekler , bitkiler ile azaltabiliriz.

Evimizdeki boş saksılara aşağıdaki çiçekleri dikebilirsiniz.

  • Aşk Merdiveni
  • Deve Tabanı
  • Barış Çiçeği
  • Paşa Kılıcı
  • Benjamin
  • İri yapraklı kauçcuk
  • Aloe vera

Genelde yaprakları büyük olan çiçekler havayı temizler.

Dışarıdaki hava motorlu araçlar ve egzoz gazı emisyonu yüzünden düşük derecede benzen içerirken evlerin içinde çok daha fazla benzen bulunabiliyor. Kullandığımız tutkal, boya, mobilya cilası, deterjan gibi ürünler ve sigara dumanı sonucu açığa çıkan benzen kemik iliğinde kalıcı etkiler bırakarak kansızlık ve kan kanserine sebep olabiliyor. Günlük hayat içinde sürekli kullandığımız ürünler içindeki benzen, ksilen, formaldehit, trichloroethylene ve toluen gibi bu sinsi kimyasallarla baş edebilmek için NASA tarafından önerilen bazı bitkiler var.

Hangi Bitki Hangi Maddeyi Emiyor?

  1. Aşk Merdiveni (Nephrolepsis Exaltata)
  2. Dendrobium orkide ksilen ve tolueni süzüyor.
  3. Drasena tüm türüyle bahsi geçen kimyasallardan en az birini süzebilir.
  4. Difenbahya ksilen ve tolueni süzebilir. (*** Bu çiçeğin zehirleyici özelliği bulunuyor. )
  5. Duvar sarmaşığı benzen, ksilen, formaldehit ve tolueni süzüyor.
  6. Jerbera benzen, trichloroethylene ve formaldehitin süzülmesini sağlar.
  7. Şeytan sarmaşığı formaldehitin süzülmesini sağlıyor.
  8. Bir dış mekan bitkisi olan kanayan kalpler(dicentra) ksilen ve tolueni süzüyor. Bahçe, balkon veya terasınızdaki hava kalitesi hakkında endişeleriniz varsa oralara ekebilirsiniz.
  9. Barış çiçeği (spathiphyllum) trichloroethylene, benzen ve formaldehiti süzüyor.
  10. Güve orkidesi (phalaenopsis) ksilen ve toluenin süzülmesini sağlıyor.
  11. Sarmaşık deve tabanı (philodendron) havadaki formaldehiti süzer.
  12. Kasımpatı trichloroethylene, benzen ve formaldehiti süzüyor.
  13. Kaynana dili formaldehiti süzüyor.
  14. Kauçuk formaldehiti süzüyor.
  15. Kurdele formaldehiti süzüyor.
  16. Benjamin kauçuğu formaldehiti süzüyor.

Evdeki havayı temzileyen çiçek ve bitkileri araştırırken karşımıza bazı bitkilerin olumsuz etkilerinin olduğu bilgisi çıktı bu bilgiyede alt paragrafta yer verdik. Özellikle küçük çocukların bulunduğu evlerde zehrileyici özelliği bulunan bitkileri  lütfen evinizde  bulundurmayınız.

Evinizde çiçek yetiştirirken zehirlenmeyin…

Trakya Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Yorulmaz, ABD’de her yıl 100 bin kişinin bitkilere bağlı zehirlenme nedeniyle hastanelere başvurduğunu belirterek, “Her 100 zehirlenme olayının 3-4’ünün nedeni bitkiler” dedi.

Prof. Dr. Yorulmaz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerin salonlarından yatak odalarına kadar giren bitkilerin insanların sağlığı açısından tehlike oluşturabildiğini bildirdi.

Birkaç yıldır evleri, yurt dışından gelen değişik salon bitkilerinin süslemeye başladığını ifade eden Yorulmaz, “Bunların büyük bir kısmı zehirlenmeye sebep olabilen bitkilerdir. Bu bitkilere bağlı olarak pek çok zehirlenme olayı bulunmaktadır” dedi.

Yaprakları, çiçekleri, meyveleri ile oldukça güzel olan bu bitkilerin çocukların ilgisini çektiğini belirten Yorulmaz, çocukların bu bitkilere dokunmaları, çiçeklerini, yapraklarını, meyvelerini koparmaları ve yemeleri sonucu zehirlenme olaylarının yaşandığını söyledi.

Zehirlenme açısından 6 yaşından küçük çocukların daha büyük tehlike altında olduğunu bildiren Yorulmaz, bu yaşlarda çocukların her şeyi merak ettiğini ve buldukları şeyleri ağızlarına attıklarını belirtti.

BİTKİLERİN ETKİLERİ

Evlerde süs amaçlı bulundurulan salon bitkilerinden pek çoğunun zehirleyici özelliğe sahip olduğunu belirten Prof. Dr. Yorulmaz, bitkilerin etkilerini şöyle anlattı:

Çuha çiçeği: Bitkiye dokunulduğunda ve kurumuş yapraklar ya da çiçekleri temizlenirken bitkinin yapısında bulunan ve alerjiye neden olan maddeler vücuda bulaşır.
Siklamen: Yumrularında tahriş edici maddeler bulunmaktadır. Yumruların az miktarda bile yenmesi ile mide barsak rahatsızlıkları ortaya çıkabilir. Yenilen miktar artarsa havale geçirmeye hatta felçlere yol açabilir.
Atatürk çiçeği: Alerjik etkileri vardır.
Kroton: Dokunulduğunda ciltte alerjik etkiye yol açabilir. Yenildiğinde ağız mide ve barsak sisteminde tahrişe, ağrıya yol açmaktadır.
Süs bitkileri: Bitkinin her bölümünde kalp kasına zarar veren ve kalp atım sayısının azalmasına neden olan bir madde bulunmaktadır. Bitkinin renkli meyveleri çocukların ilgisini çekmekte ve bir kaç meyve yenilmesiyle birlikte karın ağrısı, göz bebeğini büyümesi, bulantı ve uyuklama gibi zehirlenme tablosu oluşur.
Açelya: Bitki yapraklarının yenmesi ile bulantı, kusma, baş dönmesi, kaşıntı, ishal gibi belirtiler ortaya çıkar. Aynı zamanda tükürük salgısında artma, bulantı, kusma, ishal, bağırsaklarda kramp ve ağrılar, baş dönmesi deride kaşıntı ve yanma hissi gibi belirtiler ortaya çıkmaktadır.
Sarmaşık: Sarmaşık son yıllarda salonlarımızın duvarlarını süslemekte veya aranjman denilen birden fazla çiçeğin bulunduğu hediyelik çiçeklerde yer almaktadır. Meyve ve bilhassa tohumları zehirlidir. Bitkinin değişik kısımlarına temas edildiğinde deri iltihabı meydana gelir.
Klivya: Soğanlı bir bitkidir. Soğanlara elli temas edilince deri iltihabına yol açar. Yenildiğinde kusma ve ishale neden olur. Çok miktarda yenildiğinde ise felce sebep olur.
Zakkum: Yapraklarının yenmesi ile kalp atışlarında düzensizlik, baş dönmesi, kusma ve görme bozukluğu biçiminde bir zehirlenme tablosu ortaya çıkar. Fazla miktarda yenmesi ise ölüm yol açar.
Difenbahya: Evlerimizde çok özenle baktığımız difenbahya, ithal çiçeklerin en zararlılarından biridir. Bitkinin yaprağının elle ovulması, koparılması, çiğnenmesi gibi durumlarda zararlı maddeler dışarıya çıkar. Difenbahyanın çiğnenmesi veya yenmesi durumunda ise ağız içinde şişme, kızarma, yaralar meydana gelmesi, yanma ve şiddetli acı, tükürük artışı, yutma güçlüğü, ses kısıklığı, sindirim sisteminde şişme, midede tahribat oluşabilir.
Filodendron: Alerjik reaksiyonları bitkinin bakımıyla uğraşan çiçekçi, bahçıvan, hizmetçi ve ev hanımlarında çok görülmektedir.

Çiçeklerimizin ilkbahar ve sonbaharda topraklarını değiştirerek bakımlarını yapmalıyız . Altındaki hava deliklerinin açık olmasına dikkat etmemiz gerekir.

 Ayrıca insanlar gibi çiçeklerde yaşadıkları  ortam değişince insanlar gibi sterse girebilirler. Bu durumda az şekerli bir kahvenin telvesi ve  1 adet ağrı kesici  aspirin bitkilerdeki strese iyi gelir.

 

 

 

 

 

 

 

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir