Faranjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Faranjit Nedir? Nasıl Tedavi Edilir?

Farenjit nedir; Öncelikle kaç tip faranjit bulunduğunu bilmek gereklidir. Akut ve kronik olmak üzere iki farklı tipte faranjit bulunmaktadır. Faranjit oluşumu ağız ve burun boşluğunun arka kısmında bulunan farinks adı verilen kısmın iltihaplanması ile oluşmaktadır. Faranjit genel olarak kış aylarında görülen bir rahatsızlık olup, kir, toz, mikropların boğaza yerleşmesi ile oluşur. Faranjit bulaşıcı bir enfeksiyon olup, bronşit oluşumunda etkilidir.

Faranjit uzun süreli olduğu gibi aniden de ortaya çıkabilir. Uzun süreli kronikleşmiş faranjitte şikayetler daha az olmaktadır. Ancak aniden ortaya çıkan faranjitte etki ve şikayetler daha fazladır.

Faranjit Nedir, Faranjit Nasıl İyileşir, Faranjit Bitkisel Tedavi, Faranjit Bulaşıcımıdır, Faranjit Belirtileri, Faranjit Nasıl Geçer, Faranjit Nasıl Olur, Faranjit Nasıl Bulaşır, Farenjit İçin Şifalı Bitkiler, Faranjit Nedenleri Nelerdir, Faranjit Çeşitleri

Faranjit Neden Olur? Faranjit Nedenleri Nelerdir?

Peki, neden faranjit oluruz?

Faranjit NedenleriVücudumuzun giriş kapısı olan ağız ve boğaz kısmı hastalık ve mikroplara karşı oldukça hassas bir yapıya sahiptir. Isı değişimleri, toz, kirli hava bu bölgeyi en çok etkileyen faktörlerden bazılarıdır. Tüm faranjit tiplerinde virüs ve mikropların etkisi fazladır ancak bazı durumlarda farklı etmenler nedeniyle hastalık görülebilir. Kronikleşmiş faranjitte sigara, alkol kullanımı, kuru hava ve mikroplar etkilidir.

Akut faranjitte ise daha çok virüs ve mikroplar etkili olmaktadır. Oluşan doku, sigara, alkol gibi etmenler ile daha fazla tahriş olabilir.

Faranjitin Belirtileri Nelerdir?

Faranjit belirtileri; Faranjitin soğuk algınlığı ya da diğer benzer hastalıklardan farklı olarak belli başlı bazı belirtileri bulunmaktadır.

  • Aniden boğazda etkili olan yanma ve kuruluk hissi.
  • Yutkunmada zorlanma ve ağrı,
  • Uykunun düzenli, düzensiz olarak bozulması,
  • Öksürük,
  • Ateş ve ses kaybı,
  • Halsizlik hissi, sürekli yorgun olunması,
  • Baş ağrısıyla birlikte başlayan burun akıntısı,

Faranjit belirtilerinde faranjitte en önemli etmenlerden biriside boğazda oluşan yutkunma sorunudur. Genellikle vakalarda herhangi bir belirti olmamasına rağmen boğazda bir rahatsızlığın oluşması ve temizleme isteği, tahrişin daha fazla artmasına neden olur. Bu nedenle böyle bir şey hissettiğinizde boğazınızı temizlemek için uğraşmayın ve daha fazla tahrişe neden olmayın.

Faranjit en çok kimleri etkiler?

Faranjit genel olarak hava yolu ile oluştuğu için nefes alış-verişleri büyük öneme sahiptir. Kronik alerjisi olanlar, burun kemiğinde eğrilik bulunanlar ve diğer bazı etmenler faranjit oluşumunda etkilidir. Bunlar dışında,

  • Stresli ve sıkıntılı bir yaşantının olması,
  • Sigara ve alkol kullanmak,
  • Uyku düzensizliği faranjit oluşumunda etkilidir.

Faranjit Bulaşıcı mıdır?

Evet faranjit virüs-bakteri nedenli olması sebebiyle bulaşıcıdır. Faranjit olan kişilerin tükürükleri veya burun sıvısı ile diğer kişilere bulaşabilir. Özellikle üst solunum yolları hastalıklarına yakalanmış çocuklar da ” streptekok ” bakterisinin neden olduğu Faranjit sıklıkla görülmektedir, bakterinin bu kadar yaygın hale gelmesinde yüksek oranda bulaşıcılık rol oynamaktadır. 

Faranjit nasıl tedavi edilir? Faranjit nasıl iyileşir?

Çeşitli bitkisel çaylar ile bölgeyi yumuşatmak ve tedaviyi kolaylaştırmak mümkündür ancak genel olarak tedavide antibiyotik kullanımı öne çıkmaktadır. Antibiyotik genel olarak virüsler üzerinde etkili değildir ancak bakterilerin ortadan kaldırılmasında görevlidir. Farklı olarak ağrı kesici, ateş düşürücü, öksürük kesici spreyler kullanılabilir.

Kronik faranjit diğerlerine nazaran tedavisi daha uzun ve sıkıntılıdır. Kesin bir çözüm elde etmek mümkün değildir ancak etki azaltılabilir.

2 Comments on “Faranjit Nedir? Belirtileri Nelerdir? Faranjit Tedavisi Nasıl Yapılır?”

  1. Off su faranjiti tamamen ortdan kaldıracak biseler yapsalar keske …

  2. Kronik faranjit için bu kürün çok faydasını görürsünüz ilk bir hafta 2 tutam adaçayını 8-9 gr kadar 1 veya 1,5 bardak suda 7-8 dakika kadar kısık ateşte kaynatın. Ilıyınca süzün günde 3-4 defa gargara yapın akşam yatağa giderken mutlaka gargara yapın ondan sonra sadece akşamları yapın.

    Prof.Dr.İbrahim Saraçoğlu

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir