Tebrikler artık hamilesiniz!
Minik bebeğinizi kollarınıza almanıza sayılı günler var. Peki, şimdi ne olacak? Gebelik boyunca nasıl besleneceğim? Gebelikte diyet yapılır mı? Kaç kilo alırım acaba? Bu ve bunlara benzer birçok soru aklınıza takılıyor olmalı. İki kez bu süreci yaşamış birisi olarak bildiğim, duyduğum ve yaşadığım her şeyi bu yazımda sizlerle paylaşmak istedim.
Gebelik dönemi bir kadının yaşayabileceği belki de en özel ve benzersiz süreçtir. Anne adayını, çok keyifli ancak bir o kadar da zorlu bir süreç bekliyor. Hayatın bu en özel ve önemli sürecinin zor olan tarafları da var. Bir anne adayı, hem kendini, hem bebeğini düşünmek zorundadır, neticede artık iki canlıdır.
Biz bayanlar hayatımızın hemen hemen her döneminde kilo sorunu yaşayan canlılar olarak tanınırız:) Çok az bir kısmınızı tenzih ediyorum tabi ki. Kadınlar için her zaman sorun olan fazla kilolar gebelik döneminde de sıkıntı oluyor. Her gebe kadın az ya da çok mutlaka kilo alır. Kilo alımı her gebe kadına göre değişiyor. Çünkü hepimizin bünyesi, metabolizması, yaşam tarzı, fiziksel özellikleri farklı farklıdır. Tüm bunların yanı sıra gebelik yaşı, ikiz gebelik, riskli durumlar gibi faktörler gebelikte kilo alma durumunu, diyet yapabilme durumunu oldukça farklı ve kişiye özel hale getiriyor. Bu nedenlerle hamilelik, her kadın için çok farklı bir süreç ve deneyim haline gelmektedir. Hatta aynı kadın için farklı gebelikleri bile faklı özellikler içerebiliyor. Bu süreci iki kez yaşamış biri olarak, ikisinde de farkı deneyimler yaşadığımı belirtmeliyim.
Gelelim anne adaylarının ortalama kaç kilo alacağına… Gebelik döneminde normal olan ortalama 9 – 12 kilo almaktır. Ancak bu rakamlar bazı etkenlere göre değişkenlik gösterebiliyor. Mesela hamile kaldığınızda zaten fazla kilonuz varsa 7 -8 kilo ile gebeliğinizi tamamlayabilirsiniz. Ama ikiz bebekleriniz olacaksa 15 – 25 kilo alabilirsiniz. Ben ilk kızıma hamile kaldığımda 50 kiloydum, doğuma girerken 67 kiloya çıkmıştım. Yani ilk gebeliğimde 17 kilo almışım. İkinci kızıma ise 53 kilo ile hamile kaldım ve 65 kilo ile doğuma girdim. İkinci hamileliğimde 12 kilo almıştım. Bazı kadınlar gebeliklerinin ilk haftalarında aşırı kilo alırlar ama sonrasında bu kilo alım hızı yavaşlar. Bazı kadınlar ise gebeliğin ilk aylarındaki aşırı mide bulantılarından dolayı hiç kilo alamaz, hatta ilk aylarda kilo verebilirler. Ama sonrasında kilo almak her gebe bayan için kaçınılmazdır.
Gebelikte diyet yapılır mı? Aslında gebelikte diyet pek önerilmez. Fazla kilonuz varsa diyeti gebelik öncesinde yapmalısınız. Bu, sağlıklı bir gebelik için de önemli bir etken. Diyelim ki fazla kilolu iken hamile kaldınız; bu durumda yoğun bir diyet programı uygulamanız, hem size hem de bebeğinize zarar verir. Özellikle bebeğinizin ihtiyacı olan vitamin ve mineralleri almanız çok önemli. Madem hamilesiniz, bebeğinizi en iyi şekilde beslemelisiniz. Bu sizin ilk annelik göreviniz ve ödeviniz 🙂 Yani sağlıklı beslenmeli ve bebeğinizi de sağlıklı beslemelisiniz. Her şeyden gerektiği kadar yemelisiniz. Ancak aşırı kalorili, faydalı olmayan, gereksiz abur cuburlardan uzak durmanızda fayda var. Gebelikte özellikle şekerden uzak durulması gerekiyor. Fazla şeker tüketimi anne ve bebek için oldukça tehlikeli sonuçlar doğurabiliyor. Ayrıca her insan gibi karbonhidrat tüketimine de dikkat edilmeli. Hamur işleri, kızartmalar ve yağlı yiyecekler gereksiz kilo alımına sebep olur. Bunun yanı sıra, doktor kontrolünde egzersiz ve spor da yapabilirsiniz. Böylece gereksiz yere fazla kilo almamış olursunuz. Bir de aş erme olayı vardır 🙂 Aş erme olayının bilimsel bir açıklaması var aslında: hormonlar. Gebelikte salgılanan prolaktin ve progesteron hormonları aş ermeye sebep olmaktadır. Aş erme işini de abartmamakta fayda var.
Sonuç olarak kendiniz ve bebeğiniz için en önemlisini yapın; dengeli ve sağlıklı beslenin. Aldığınız ve alacağız kiloları düşünmeyin. Doğumdan sonra gireceğiniz sıkı egzersiz ve diyet programı ile aldığınız kiloları vermek mümkün.
Sevgiyle…
Yeşim Çelik Yayla