Ginseng, bilinen faydaları ile Asya kültürü içerisinde oldukça faydalanılan bir bitki türüdür. Ginseng içerisinde farklı iki alt türü bir arada barındırmaktadır. Bunlardan ilki Asya Ginsengi diğeri ise Amerikan Ginsengi olarak bilinmektedir. Ginseng genellikle halk arasında her türlü soruna çare olan şifalı bir bitki olarak bilinmekte ve böyle tanınmaktadır.
Ginseng türleri arasında bilinen ancak alt kökeni ve içeriği nedeniyle orijinal olarak tanımlanmayan Sibirya Ginsengi’de bulunmaktadır. Fakat Sibirya Ginsengi’nin de diğer türler ile benzer yararlı etkilere sahip olduğu bilinmektedir. Ginseng, kökünden fayda sağlanılan bir bitki türüdür. Yetiştirme şekli olarak 6 yıllık bir süreç sonunda hasat edilen Ginseng, yine kökü aracılığıyla fayda sağlamaktadır. Ginseng içerik bakımından etkili ve güçlü bir bitkidir. Uygulama alanlarında bitkinin kullanımı mutlaka uzman eller eşliğinde gerçekleştirilmelidir. Yanlış uygulamalar ile ginseng aşırı düzeyde uyarıcı bir etkiye sahip olabilir.
Ginseng kökünün içeriği incelendiğinde 28 farklı maddeyi barındırdığı görülmektedir. Bunlar arasında en bilinenleri triterpenik saponositler, panaxosidesitler, panaxatnol, D grubu vitaminlerdir. Ginseng, iyileştirici etkisi yanında yaşlanmayı önleyici bir etkiye de sahiptir. Ayrıca antioksidan özelliği sayesinde vücut sağlığında da önemli bir yer tutar.
Ginseng ve Yetiştirme Alanları
Asıl yetiştirme alanı Güney Kore olan ginseng bitkisi, günümüzde Hindistan, Amerika, Çin, Sibirya ve Rusya gibi ülkelerde de yetiştirilmektedir. Bu türler arasında en etkili yetiştiricilik Güney Kore’de yapılmaktadır. Ayrıca bu bölgede yetiştirilen bitkinin diğer türlere göre daha etkili olduğu düşünülmektedir.
Ginsengin Faydaları Nelerdir?
Ginseng vücut üzerinde tek bir alanda fayda sağlamamakta, tüm vücut etkili olmaktadır. Ginsengi ele alırken bilinmesi gereken ilk şeyde budur. Ginseng vücut işleyişi üzerinde düzenleyici bir etkiye sahiptir. Yukarda da belirtildiği şekli ile her türlü soruna karşı iyileştirici etkisi ile bilinmektedir.
Vücutta enerji düzeyinin artışında etkili olan ginseng ayrıca tonik olarak da kullanılabilir. Vücut direncini artırmada ve bağışıklık sistemi üzerinde de önemli etkileri bulunmaktadır.
Vücuttan toksinlerin atılımında da etkili olan ginseng kolesterol düzeyinin düşürülmesinde de önemli yararlar sağlamaktadır.
Ginseng bitkisi, stres, sıkıntı, ruhsal bozukluklar ve cinsel sorunlarda da tedavi amacıyla kullanılan bir bitki türüdür. Bu nedenle birçok sağlık sorununun çözümünde yine ginseng bitkisinden faydalanılabilir.
Ginsang: Doz aşımı zararlıdır. Yüksek tansiyon, ödem, sinirlilik, uykusuzluk, ishal, deri döküntüsü yapar. Hamileler kullanamaz. 12 yaşından küçük çocuklara verilmez. Sürekli 6 haftadan fazla kullanılamaz.
Ginseng’in yüksek dozlarda kullanılması risklidir. Aldığınız ürünün “kök tozu” mu yoksa “kök ekstresi” mi olduğu da önemli. Eğer kök ekstresi ise 80 mg dozlar yeterli, aksi takdirde çok yüksek doz kullanımına bağlı olumsuz etkiler görülebilir. Sürekli Ginseng kullanımı yerine, yıl içerisinde belirli aralıklarla “tedavi süreçlerinin” uygulanması bence en doğru şeklidir. Bu aralıkları kişinin kendisinin belirlemesi ve verilen aralar ile vücudun kendini toparlaması için fırsat verilmesi doğru olacaktır diye düşünüyorum. Ginseng’in bilhassa “cinsel gücü artırıcı” olarak çok yüksek dozlarda önerilmesi ve kullanılması durumunda dikkatli olunmalıdır.
(Prof.Dr Erdem Yeşilada-arsiv.sabah.com.tr/2006/02/25/cp/yaz1565-30-118-20060128-101.html)