Grib Nasıl Geçer? Grib İçin Şifalı Bitkiler

Kış aylarında çok sık yakalandığımız grib toplumun büyük kesimini etkilemeye devam ediyor. Bazen kullanılan ilaçlar beklenen etkiyi sağlayamaz ve çoğu hastanın başı yataktan kalkmaz. Bu durumda bir çoğumuz doğal bağışıklık güçlendiriciler den yardım alma ihtiyacı duyarız.

Kış mevsimine özgü bazı sebze ve besinler bizi bizi gibi soğuk algınlığı hastalıklarından korunmamızda ve iyleşme sürecimizin hızlanmasında önemli bir yere sahiptirler. Uzmanların kışın bu besinlere tüketmeye dikkat edin dediği sebze ve meyveler hepimizin bildiği bazıları ise tükettiğimiz besinlerdir. Bunlar Turp, havuç, semizotu, roka, zeytinyağı (sızma), nar, portakal, çörek otu, kimyon, susam, ceviz, badem, fındık, bal olarak sıralanırken ayrıca yumurta, süt, balık gibi besinlerde vücutta savunma sisteminin güçlenmesine yardımcı olur.

Evde hazırlanabilecek bazı şifalı bitkisel çaylar da rahatlatıcı ve iyileştirici etkisi ile kullanılmaktadır.

Bunlardan ise en çok bilinenler ıhlamur, kuşburnu, kabuk tarçın, zencefil, nane gibi sıralayabiliriz.

Bitki çaylarını hazırlarken yaptığımız hatalardan biri ise bitkiyi suyun içine atıp  kaynatmak dır. Uzmanlar bu şekilde kaynattığımız bitkilerin içindeki etken maddelerin yüksek ısının etkisiyle yapıları bozulduğunu bildiriyorlar. Bu nedenle bitki çaylarını hazırlarken genel olarak bir fincan su ve bir çay kaşığı bitki sıcak suyun içine atılıp kullanılan bitkinin türüne göre 3-5 dakika demlenmeye bırakılarak tüketmek gerekir. Ayrıca her zaman söylüyorum bu bitki iyi geliyormuş diyerek günlük dozajın üzerinde kullanmak fayda yerine ters etki gösterebilir.

Ballı Macun Tarifi:

  • 100 gr süzme karakovan balı veya çiçek balı
  • 10 gr toz zencefil bir tutam kadar
  • 10 gr ezilmiş veya toz edilmiş çörekotu
  • 10 gr toz tarçın

Hazırlanışı :Yukarıda sıraladığımız malzemeleri uygun bir kabın içinde karıştırın. Hazırladığımız bu ballı macunu yetişkin kişiler sabahları aç karna bir çorba kaşığı, 7 yaş üstü çocukla bir tatlı kaşığı, 7 yaş altı çocuklar ise 1 çay kaşığı dolusu tüketebilirler. Bu karışım hem koruyucu hem de tedavide yardımcı olmaktadır. Diğer taraftan bağışıklık dengeleyici, yangı (iltihap) giderici ve mikrop öldürücü özelliği vardır. Kullanılan bal bu bitkilerdeki etken maddeler için hem iyi bir çözücü hem de iyi bir koruyucudur.

Grib için sıraladığımız bu öneriler dışına herkesin bildiği gibi istirahat etmek çok önemlidir. Ayrıca gribe yakalanmadan önce dikkat etmemiz gereken hususlar bulunduğunu unutmamalıyız. Temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmeliyiz. Günde iki defa tuzlu ılık su ile gargara yapmak, gene burun deliklerinizi günde en az bir defa ılık tuzlu suyla temizleyin. Sıvı tüketmeye özen gösterin. Bu uygulamalar virüs miktarının azaltılmasında önemli rol oynamaktadırlar.

Herkese geçmiş olsun diliyorum.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir