Yazın en sık karşılaşılan sorunlardan biriside güneş çarpmasıdır. Güneş çarpması, özellikle dikkat edilmediği durumlarda çok ciddi sağlık sorunlarına ve hatta ölüme neden olabilir. Yazımızda güneş çarpmasının belirtileri, güneş çarpmasına ne iyi gelir, güneş çarpması nasıl olur, güneş çarpmasında ilk yardım gibi sorularınıza cevaplar bulabilirsiniz.
Güneş çarpması nasıl olur?
Güneş çarpmasında sıcaklığı belirleyen tek etmen termometrenin ölçtüğü sıcaklık değildir. Isının vücut üzerinde etkinliğini artıran faktörler de büyük öneme sahiptir. Havanın çok nemli olması durumunda ter hızlı buharlaşamadığı için ısı kaybı düşük olur, ancak rüzgarlı olmayan havalarda da havanın durgun olması durumunda ısı kaybı yine az olacaktır.
Güneş çarpmasında derinin terlemesiyle su ve tuz kaybetmesi, sıcak yorgunluğuna yol açacaktır. Eğer bu durum kontrol altına alınmaz ise ısının ayarlandığı mekanizma iflas edecek ve çalışmayı durduracaktır. Çocuklar ve yaşlılar risk grubu içerisinde yer almaktadır. Bu grup sıcaklık değişimlerinden en çok etkilenenler içerisinde yer alır.
Güneş çarpması belirtileri nelerdir?
Güneş çarpmasının temel üç belirtisi bulunmaktadır. Sırasıyla güneş çarpması belirtilerini incelemek gerekirse;
Ateşin aniden 41 derecenin üzerine yükselmesi, terleyememe ve sinir sistemi bozukluklarıdır. Belirtiler arasında ruhsal değişimler, uyumsuzluk ve baş ağrıları, yürümede zorlanma ve denge bozukluğu bilinen belirtiler arasında yer alır. Ciddi güneş çarpmalarında bilinç kaybı görülebilir. Bu gibi durumlarda hasta kontrol altına alınsa da hastaların %20’sinde ölüm görülmektedir. İyileşen kişilerde kalıcı sinir sistemi hasarları oluşabilir.
Güneş Çarpmasında Ne Yapılır? Güneş çarpmasına ne iyi gelir?
*Hasta serinletilmeye çalışılmalıdır, soğuk su banyosu tercih edilebilir.
*Hasta sıcaktan korunmalıdır.
*Bol su içirilmeli, tuz alımına yardımcı olunmalıdır.
*Ciltte oluşan yanıklarda güneş kremleri ya da yanık kremleri tercih edilebilir.
Güneş çarpmasında ilk yardım
Güneş çarpmalarında ilk yardım, hastanın sağlığı açısından önemlidir. Bu nedenle aşağıda yer alan öneriler dikkatle okunmalıdır.
*Hasta ilk olarak gölge bir yere oturtulmalıdır.
*Hastanın hızlı bir şekilde soğutulması sağlanmalı.
*Vücut sıcaklığı 37-38 dereceye düşene kadar takip edilmeli.
*Bilinci yerinde ise bol su verilmeli, alkol vb içeceklerden uzak tutulmalı.
*Kusma durumu var ise yan yüzükoyun yatırılmalı,
*Acil olarak tıbbi yardım çağırılmalı.