Güneşli ve sıcak günlerin olduğu şu günlerde her ne kadar güneş yanıklarından korunmak için neler gerektiği hakkında bilgiler verilse de güneş yanıkları problemi yaşayanlar olabiliyor. Özellik deniz kenarında bronzlaşmak için uzun süre beklenmesi ciddi güneş yanıklarında neden olabiliyor. Bu nedenle güneş yanıkları için ne yapılmalı, güneşte yandığımız de ne yapabiliriz bu konuda sizlere bilgiler vermek istedim.

Güneş yanıklarının etkisi güneşe maruz kalındıktan 12 ile 24 saat arasında meydana gelmektedir. Üç dört gün içinde azalarak geriler. Ancak çok şiddetli bir güneş yanığı oluşmuşsa su dolu kabarcıklar meydana geldi ise böyle bir durumda doktora başvurunuz ve tedaviye yönelik ilaçlar alınmalıdır.
Güneş Yanıklarına Ne İyi Gelir?
Güneş yanığı olduğunda cildimizde, deride kızarıklık, ağrı ve sızı oluşabilmektedir. Bunun için soğuk uygulamak şikayetlerimizin azalmasında faydalı olacaktır. Serin bir duş almak olabilir. Derimizi rahatlatmak için soğuk nemlendirici kullanılabilir. Nemlendiriciyi buzdolabından bekleterek soğuk olarak uygulayabiliriz. Kaşıntı varsa antihistaminik ilaçlar ağızdan alınabilir. Bunların dışında çok yangılı durumlarda hafif etkili kortizonlu pomatlar faydalı gelebilir.
Güneş yanıkları için ne yapılır sorusuna sonuçta şunu söyleyebiliriz. Güneş yanıkları zamanla kendiliğinden geçecektir. Bunlar şikayetleri azaltmaya yönelik tedavilerdir.
Güneş yanıklarına yoğurt iyi gelir mi?
Genelde güneş yanıklarına yoğurdun iyi geldiğini biliriz ve ancak güneş yanığına yoğurt sürmenin çok bir anlamı yoktur. Bunun yerine soğuk uygulamak, soğuk nemlendirici uygulamak daha yerinde olacaktır.
Güneş Yanığına İyi Gelen Bitkiler:
Güneş yanıklarının giderilmesinde bazı bitkilerinde rahatlatıcı etkisi bulunmaktadır. İşte güneşe karşı en doğal tedavi yöntemi olarak kullanılabilecek bitkiler ise şunlardır.
Aloe Vera: Aloe vera yanıkların, cilt hasarlarının tedavisinde kullanılan bu konuda faydaları bulunan bir bitkidir. Aloe veranın etli yapraklarının orta kısmından çıkarılan sıvıyı taşıyan formüller cildi rahatlatan, nemlendiren ve iyileşme süresini kısaltan bir etkiye sahiptir. Aloe veranın ayrıca radyasyon yanıklarına da iyi geldiği biliniyor.
Aloe veranın faydalarına bakınız
Sarı Kantaron Çiçekleri ve Kantaron Yağı: Ağrı giderici ve antiseptik özellikte olup daha çabuk iyileşmeyi sağlar. Sarı kantaron çiçeklerinin saf zeytinyağı içerisinde bekletilmesiyle hazırlanan yağlı özü, etkili yara ve yanık ilacı olarak kullanılmaktadır. Sarı kantaron yağının içinde bulunan “Hipersin” maddesi güneş ışınlarının hassasiyetini artırdığından uygulama yapılacaksa gece yapılıp sabah silinmesi gerekiyor.
Lavanta : Güneş yanıklarının üzerine uygulanması ile gerçekleşen pansuman iyileşme sağlıyor.
Aynısefa Çiçeği: Yaraların iyileşmesinde faydalıdır. Küçük yanıklar ve sıcak suyla haşlanma durumlarında ilkyardım aracı olarak işlev yapar. Harici olarak kullanılmalıdır. Hamile ve emziren kadınlar aynısafa takviyesi kullanmamalıdır. Ayrıca gebe kalma üzerinde olumsuz etkisi olduğu düşünülen bitki hamile kalmaya çalışan kadınlara tavsiye edilmez.
Buradaki bitkilerin hiçbiri açık yaralarda kullanılmamalıdır.
UYARI: Bu yazı bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Sağlık ile ilgili tüm şikayetlerinizde mutlaka doktorunuza danışınız. Şifalı bitkilerin, bitkisel yağlarında yan etkileri bulunur. Bu nedenle doktorunuzun bilgisi dışında hiç bir şekilde bitkisel tedavi yollarına gitmeyiniz.