Yazın aşırı sıcakların başladığı günler içinde güneşe dikkat etmek, güneşin dik geldiği 10:00 ile 16:00 saatleri arasında güneşe çıkmamak ve güneşten korunmamız gerekir. Eğer dışarı çıkmamız gerekiyorsa o zaman şapka giymek, beyaz renk pamuklu giyecekler ve beyaz renk şemsiyeler kullanmak önemlidir.
Güneş ışınlarından korunmada önemli bir husus da yüksek koruyucu faktörlü krem kullanmaktır.
Güneş yanığı olduğunda ciltte kızarıklık ağrı oluşur. Güneş yanığının etkileri güneşe maruz kalındıktan 12 ile 24 saat sonra ortaya çıkıyor. Güneşte fazla bulunmaktan dolayı cildinizde güneş yanığı oluştu ise dokunduğunuzda acı hissederseniz bu yangıyı gidermek için bazı bitkilerden faydalanılabilinir.
Güneş yanığı ile oluşan şikayetleri ağrıyı acıyı azaltmak için soğuk uygulamak duş yapmak faydalıdır. Yanık cilde tazyikli su tutmak cildi tahriş edebilir.
Güneş yanığına iyi gelen bitkiler
Papatya: Güneş yanıkları için papatya ile koyu kıvamlı bir çay yapın. Bunun için 1 avuç kadar papatyayı 1 su bardağı sıcak suyun içinde demleyebilirsiniz. Hazırlanan bu papatya çayı içmek için değildir. Buz haline getirip temiz bir bezle tutarak güneş yanığı olmuş alana bastırmadan süreceğiz. Bu acıyı hafifletmek için önerilir.
Bunun dışında güneş yanıkları için bitkisel yağlardan faydalanılabilinir. Örneği Avakado yağı yoğun nemlendirme özelliği ile cildin nemlendirilmesi ve onarılmasında etkilidir.
Kalendula ve Kantaron yağı da güneş yanığında yardımcı olarak kullanılan yağlardır.
Avakado, Kantaron ve Kalendula yağları karıştırılıp cilde sürülüp beklediğinde sabah tahrişler de azalmalar olduğu görülür.
Aloe Vera da güneş yanıklarının acısını hafifletmek için etkilidir. Yaz aylarında evinizde aloe vera yağı ve ozonlanmış zeytinyağı bulunursa bu yanık durumlarında acil tedavi olarak faydalı olabilecek bitkisel yağlardır.
Bol bol su içerek su kaybını önlemek gerekir. Kendi kullandığınız memlendirici bir kremi buzdolabında bekletilip soğuk olarak sürüldüğünde de rahatlama sağlar.
Bu öneriler şikayetleri azaltmaya yöneliktir.
Güneş yanığının etkileri 3-4 gün içinde yavaş yavaş azalır. Eğer cildinizde şiddetli bir güneş yanığı varsa ve cildinizde su dolu kabarcıklar oluştu ise bunun tedavisi için uzman bir hekime başvurmak gereklidir.
Güneş yanığına yoğurt sürülür mü?
Toplumumuzda güneş yanığının acısını hafifletmek için yoğurt kullanımı söz konusu olsa da bu doğru bir yol değildir. Güneş yanığına yoğurt sürmeyin.
Bu yazı güneş yanığında yapılması gerekenler ve güneş yanığına iyi gelen bitkiler ve bitkisel yağlar hakkında bilgilendirme amacı ile yazılmıştır. Sağlık ile şikayetleriniz için lütfen doktorunuza danışınız. Doktorunuzun önerdiği tedaviyi uygulayınız. Bitkilerin yan etiklerinin olabileceğini unutmayınız.