Hepatit B Hastalığının Tedavisi Nasıl Yapılıyor?

Bir önceki yazıda hepatit belirtileri, nedenleri ve Hepatit türleri olan Hepatit A, Hepatit B, Hepatit C ve D hakkında bazı bilgiler yer alırken Hepatit B hastalığının tedavisi ile ilgili bilgileri ise bu yazıda bulabilirsiniz.

Hepatit B Hastalığı Tedavisi:

Hepatit B ile henüz karşılaşılmadı ise korunmak için aşı programı verilir. 3 tane aşı yapıldığında koruyucu duruma geliyor. Ya da bu virüsle karşılaştınız antikorunuz var bu durumda bağışıklığınız oluştuğu için problem yoktur. Bilmediğiniz bir taşıyıcılık varsa da takip altına alınmalı

Hepatit B ye karşı aşı yapıldı ise bu aşının antikor denilen bir düzeyi var. Bunun en düşük düzeyi 10 dur. Bunun düzeyi 10 unun üzerinde ise antikor oluşmuşsa korkulmaz ama 3-5 yılda bir en azından bu düzeye baktırıp düzey düşerken bir doz daha aşı yaptırmanız yeterli olacaktır.

Hepatit B hastalığının tedavi sürecinde öncelikle karaciğerden biyopsi alınır. Ondan sonra hastalığın kronikleştiğine karar verilirse günümüzde değişik tedavi seçenekleri var. Bunlardan birincisi haftada 1 deri altına yapılan iğne yada ağızdan kullanılan bir takım ilaç seçenekleri vardır. Gün geçtikçe bu tedavi seçenekleri de artmaktadır. Hepatit B’nin tedavisinde günümüzde son derece olumlu gelişmeler olmaktadır. Eğer tedavi edilmezse virüs hep yüksek seyrederse DNA testi hep yüksek çıkarsa ve bu virüsün DNA sı negatif hale gelmezse eğer o zaman siroz ve karaciğer kanseri gelişiyor. Ama erken teşhis ve tedavi olunursa başarı şansı oldukça yüksektir. Artık günümüzde bu DNA yı ortadan kaldırma imkanı var. Nadiren de olsa bazen tedavi o kadar başarılı oluyor ki hastalığa karşı antikor oluşabiliyor.

Hepatit B de tedavi seçeneği kronik hepatit dediğimiz siroz olmadan önceki aşamada yapılabileceği gibi siroz aşamasında ilaç dozları takip edilerek ve daha farklı olarak tedaviler yapılabiliyor.

Hepatit C de ise hastalığın zamanlamasını iyi tespit etmek lazım Hepatit C de interferonlar kullanılıyor. Bunun değişik tipleri var. Bir de ağızdan kullanıla bir ilaç var. Ama ileri siroz aşamasında bu tedavi yapılamıyor. Yani ileri siroz aşamasına gelmeden Hepatit C nin tespit edilmesi lazım ve tedavinin başlanması lazım.

Hepatit hastaları kesinlikle alkol almamalıdır.

Hepatit B ve C hastalığını artıran bazı nedenler vardır bunlardan en önemli olan ise alkol kullanmaktır. Siroz oluşmadan ve kanser noktasına gelmeden alkolden vazgeçmeniz gerekiyor.

Günümüzde bu hastalığın en ileri safhalarında bile organ nakli ile çok başarılı sonuçlar alınmıştır. Hepatit B de virüs aktifse ve belli bir düzeyde ise verilen ilaçlar ile virüs indirilebilecek en düşük değerlere indirilip organ nakli yapılabiliniyor. Hepatit C de ise organ nakli aşamasında B gibi bir ilaç verilemiyor. Koşullar uygunsa siroz aşamasında geldiyse organ nakli gündeme gelir.

Hepatit A dinlenme, istirahat ve iyi bir beslenme ile geçer nadiren ağır seyreder. Şikayetlerine göre hastane koşullarında tedavi ederek tedavisi sağlanır.

 

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir