Bugün İftara ne pişirsem, iftara ne yapsam, iftara ne yemek yapalım diye çok fazla düşünmeyin, iftara hazırlayabileceğiniz bir menüyü sizler için hazırladık. İftar yemeklerimize çorba tarifi ile başlayacağız.
Bugünün İftar Menüsünde
Mısır Çorbası
Zeytinyağlı Bamya
Fırında tavuk kanat ızgara
Kemalpaşa tatlısı
Mısır Çorbası Tarifi:
Gerekli Malzemeler:
500 gr mısır
1 adet kuru soğan
2 yemek kaşığı tereyağı
2 yemek kaşığı un
tuz,
toz kırmızı biber
maydanoz,
4 su bardağı süt ve
2 su bardağı et suyu
Püf Noktası: Mısır çorbası yaparken taze mısır veya dondurulmuş mısırda kullanabiliriz. Konserve mısır kullanılacaksa yıkanıp kullanılmalı, dondurulmuş mısır ise sıcak suda bir miktar haşlanıp kullanılmalı, taze mısırı 1 gece önceden suda bırakıp, daha sonra haşlayarak kullanabilirsiniz. Çorbaya et suyu koymak lezzetini artıracaktır. Ama et suyunuz yoksa normal su ile de yapabilirsiniz. Çorbaya sütte koyuyoruz bunun nedeni çorbamızın daha beyaz ve lezzetli olması içindir. İçerisine konulan un çorbanın kıvamını ayarlıyor. İçerisine konulan mısırın birazı kaşıkla ezebileceğiniz gibi blenderdan da geçirebilirsiniz. Bir miktarını da tane tane koyacağız ki bu mısırlar ağzımızı tane tane gelsin diye
Hazırlanışı: Önce tencereye yağı ilave edip ardından soğanı ekliyoruz. Soğanlar yaklaşık 3-4 dakika kavrulacak soğanlar kavrulurken mısırın bir kısmını ezip çorbaya karıştıracağız geriye kalan kısmı da tane tane kalması için en son aşamada çorbaya ilave edeceğiz. Mısırı ezme işleminin çorbanın içine atıp blenderla da yapabilirsiniz. Soğanlar kavrulunca unu ilave ediyoruz. 1-2 dakika bu şekilde kavuracağız. Püre haline getirilen mısırı ilave edip karıştırıyoruz. Sonra çorbamıza et suyu ve sütü ilave ediyoruz. Tuzunu ayarlarız. Biraz karıştırıp kaynamaya bırakacağız. Kaynadıktan sonra da tane mısırları ilave edip pişirme işlemine devam edeceğiz. Çorbamız koyulaşana kadar bir süre daha kaynatacağız. Koyulaşıp çorba kıvamına geldiğinde tavada 1 kaşık tereyağı eritip üzerine toz kırmızı biber ekleyip karıştırıyoruz. Erittiğimiz tereyağını servis ederekn çorbanın üzerine ekliyoruz. Arzuya göre maydanozla süsleyip afiyetle içebilirsiniz.
Zeytinyağlı Bamya Nasıl Yapılır?
Gerekli Malzemeler:
Yarı kilo sivri bamya
3 adet ince kıyılmış kuru soğan
3/4 su bardağı sızma zeytinyağı
3 diş sarımsak
1 tatlı kaşığı biber salçası
2-3 adet kesme şeker
1 limon suyu
3 adet doğranmış kabukları soyulmuş domates
maydanoz
dilimlenmiş limon
Hazırlıklar: Bamyaları önce suya değdirmeden dış tüylerini elimizle temizledikten sonra bamyanın altıgen şeklinde olan üst kısmın bamyanın salyasını dışarı vermemesi için yuvarlak bir şekilde tamamen kesmeden ayıklanmalıdır. Yuvarlak bir şekilde huni şeklinde tamamen kesmeden ayıklamamız gerekiyor. Mümkün olduğu kadar tepesini koparmamaya çalışın ki salya kısmı dışarı çıkmasın. Bu şekilde temizlenen bamyalar yıkaması en son yapılıp hemen tencereye alınmalıdır.
Zeytinyağlı Bamyanın Yapılışı: 3 adet sarımsağın 1 tanesini çok ince bir şekilde kıyacağız.Tavaya bir miktar zeytinyağı ekleyip ince kıyılmış sarımsağı ilave ediyoruz arkasından soğanları ekliyoruz. Çok fazla pişirmeden 1-2 dakika yağın içinde karıştırıyoruz. 1 tatlı kaşığı kadar biber salçasını hafif bir renk ve lezzet vermesi açısından ekleriz. 1-2 dakika salçamızı soğanlarla birlikte karıştırarak yediriyoruz.
Bamyayı sotelenmiş soğanla karıştırmadan önce soğuk su ile tüylerini yıkıyoruz. 3-4 kez sudan geçirip süzerek bekletmeden sotelenmiş soğana ilave edilir.
Üzerine domatesi ve iri dilimlenmiş sarımsaklarımızı atıyoruz. Bunun üzerine 2-3 adet kesme şekeri ekleyip tuzumuzu serpiyoruz. (istiyorsanız şeker eklemeyebilirsiniz, tat versin diye ekleniyor) Son olarak limon suyumuzu ilave edip bir bardak kadar da sıcak su ilave ederek ve üzerini kapağımızı kapatarak pişmeye bırakıyoruz. Bamya ocak üzerinde 20-25 dakika kadar pişirilmesi gerekir.
Pişen bamyayı servis tabağına alıyoruz. Bamyanın üzerine ince dilimlenmiş birkaç limon dilimi ve biraz da iri kıyılmış maydanozlarla süsleyerek servise hazır hale getirmiş oluruz.
Bamya nasıl yapılır konusunda bir kaç püf nokta vardır. Başta bamyayı soyarken kafa kısmını tamamen koparmadan pişirilme sırasında limonunu en son üzerine ekliyoruz. Suyunu ilave edip hiçbir şekilde karıştırmadan bamyanın dağılmaması ve diri kalması için pişirme esnasında karıştırmamalıyız. Bu şekilde pişirme işlemini tamamlamış oluruz.
Fırında Tavuk Kanat Nasıl Yapılır?
Malzemeler:
1,5 yemek kaşığı yoğurt
1 tatlı kaşığı tuz
1 orta boy soğanın suyu
1 tatlı kaşığı kimyon
1 tatlı kaşığı kırmızı pul biber
1 tatlı kaşığı kişniş
1 tatlı kaşığı karabiber
1 yemek kaşığı biber salçası
1 tatlı kaşığı sarımsak tozu
1 kg tavuk kanadı
Tavuk Kanatlarının Marine Edilmesi: Önce kanatları bir sudan geçirip kaba alıyoruz. Üzerine yoğurdu ve 1 yemek kaşığı tatlı biber salçasını ekleyip karıştırıp tuzu ilave ediyoruz. Soğan suyunu da ilave ederek harmanlıyoruz. Sarımsağı, kimyon, kırmızı biber, kişniş, karabiber ekleyip bunları güzelce harmanlıyoruz. En son kekiği de ekleriz. Fırında tavuk kanadın marine etme işlemini bu şekilde tamamlarız. Eğer marine edilmiş tavuk kanatları 15-20 dakika buzdolabında bekletirseniz daha lezzetli tavuk kanatları yemiş olursunuz.
Fırında Tavuk Kanat Nasıl Pişirilir?
Marine ettiğimiz tavuk kanatları fırın tepsisine diziyoruz. Kabın dibinde kalan sosu da kanatların üzerinde gezdirebilirsiniz. Tepsiye dizilen kanatları 200-220 derece ısıdaki fırında üzerler kızarana kadar yaklaşık 30-35 dakika pişirilir.
Püf Noktası: Öncelikle alacağınız tavuk kanatları taze olmalı (ağır bir koku varsa almayınız) İnandığımız bildiğimiz markasına güvendiğimiz tavuk kanatlarını kullanmamız gerektiğini unutmayınız. Kanatları aldığınızda yıkamanız iyi olacaktır. Tavuğu marine ederken yoğurt kullanılması tavuğun kızarmasına yardımcı olmaktadır. Salça renk vermek için kullanılır. Soğan suyu lezzet verir. Baharatlar ise arzunuza göre eklenebilir.
Kemalpaşa Tatlısı Nasıl Yapılır?
Kemalpaşa tatlısı hamuru için 2 su bardağı un, 2 adet yumurta kırıyoruz içine 5 yemek kaşığı yumuşatılmış margarin veya tereyağı kullanıyoruz. Bir miktar şekerli vanilya ve yarım çay kaşığı kadar kabartma tozu veya karbonat kullanarak ekliyoruz. Bunların tümünü karıştırıp yumuşak bir hamur haline getirerek iyicene kabın içinde karıştırıyoruz. Hamurdan ufak parçalar alıp elimizi unlayarak minik yuvarlak şekiller vererek bir yağlı fırın tepsisine diziyoruz. 180 derecede ısıtılmış fırınımızda yaklaşık 20 dakika kadar pişiriyoruz.
Kemalpaşa Tatlısı Şerbeti Nasıl Hazırlanır: 2 bardak su, aynı oranda 2 su bardağı toz şeker, 1 miktar limon kabuğu rendesi, arzu edilirse biraz çubuk tarçın ve birkaç adet karanfilde konulabilir. Çok azda limon suyu damlatıyoruz. Şerbeti ocağız üzerine koyup bir taşım kaynattıktan sonra altını kapatıyoruz.
Kemalpaşa tatlısı hamuru fırında piştikten sonra şerbetimizin altını tekrar açıp tek tek kemalpaşaları içerisine atacağız. İyice şerbeti yemesini sağladıktan sonra kemalpaşa tatlısı servis edilebilir hale gelmiştir. Servis ederken üzerine kaymak ekleyebilir yada hindistan cevizi ile süsleyebiliriz. Biraz buzdolabında soğuyup şerbeti iyice ağdalandıktan sonra çok daha lezzetli olacaktır.
SÜTLÜ KEMAL PAŞA TATLISI:
(Sütlü biraz daha hafif oluyor).
Süt ve toz şeker tencereye alınır. Kaynamaya başladığı aşamada (hazır paket) kemalpaşalar ilave edilir. Ara ara karıştırarak 25-30 dk pişirilir. (Burada dikkat edilmesi gereken husus sütün taşmaması için sürekli takip altında tutmak gerekiyor) Ocaktan indirmeden vanilya ilave edilir.
Pişen kemalpaşalar sütüyle birlikte bir tepsiye dökülür. Soğumaya bırakılır. Soğuyunca isteğe göre servis edilir…
Aşırıya kaçmadan tüketiniz. Afiyet olsun.
