Bu yazımızda kalp çarpıntısı nedir, kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir, kalp çarpıntısına ne iyi gelir, kalp çarpıntısına iyi gelen bitki çayları gibi konular hakkında bilgiler vereceğiz.
Kalp çarpıntısı nedir? Nasıl olur?
Kalp çarpıntısı, açık bir şekilde tarif etmek gerekirse, kişinin kalp atışlarını sert ve kuvvetli bir şekilde hissetmesi olarak açıklanabilir. Kalp çarpıntısı, egzersiz sonrasında uyarılma, sinirlenme ve korkma gibi durumlar sonrasında ortaya çıkabilir. Eğer çarpıntı, dinlenirken ya da ufak hareketler sonucunda ortaya çıkıyor ise ciddi bir soruna işaret olabilir ve incelenmesi gerekmektedir.
Kalp çarpıntısı birçok kişinin karşılaştığı bir durum olmakla birlikte çoğunlukla önemsenmeyen bir his olarak kenara atılmaktadır. Ancak kalp çarpıntısı bazen ciddi bir sağlık sorununun ya da ölümcül bir durumun habercisi olabilir. Normal bir kişide dinlenme sırasında kalp atış hızı dakikada 60-100 arasıdır. Ancak spor yapan ya da çeşitli ilaç kullanan kişilerde öneriler şeklinde 50 atışta normal kabul edilmektedir.
*Kalp atış hızının artması göğüs, baş ve ense kısmında hissedilebilir ve rahatsızlık uyandırabilir.
*Çarpıntının yanında baş dönmesi, göz kararması, bayılma, nefes darlığı, göğüs ağrısı gibi başka şikayet varsa kalp hastalığı belirtisidir.
Kalp çarpıntısı hakkında yukarıda detaylı bir bilgi verdik. Kalp çarpıntısı, çarpıntı sonrasında hissedilen, nasıl başlayıp ne zaman sona eren, ne gibi yan etkiler yaratan gibi temel başlıklar altında bir bütün olarak incelenmelidir. Kalp çarpıntısı bazen ani yapılan bir hareket sonrasında oluşabileceği gibi kullanılan ilaçlara bağlı olarak da ortaya çıkabilir.
Kalp atışındaki ritim bozukluğunu çarpıntı olarak hissederiz. Ritim bozukluğu da iki şekilde olur. Kalpteki kısa devre çarpıntıya neden olur. Eğer elektrik ağında bir kesinti olursa yavaş ritim ortaya çıkıyor.
Kalp çarpıntısı nasıl tedavi edilir?
Çarpıntı tedavisinde ilk aşama çarpıntının neden kaynaklandığının belirlenmesi ile başlar. Kansızlık, tiroid rahatsızlıkları, kan tuzlarında yaşanan bozukluklar kalp çarpıntısı sebebi olabilir ve tedavi edilmelidir. Tedavi, şikayetleri ortadan kaldırma varsa hayati tehlike yaratacak sorunları önleme gibi faktörlere yönelik olarak planlı bir şekilde belirlenmelidir.
Çeşitli cerrahi girişimler, gerekli durumlarda kalp pili takılması ya da ilaçların kullanılması gerekebilir.
Kalp çarpıntısı yaşamamak için ne yapılır?
Aşağıda kalp çarpıntısına karşı iyi gelen öneriler yer almakta.
* Uyarıcı etki yaratan içecekler ve ilaçlardan uzak durulmalı.
* Dengeli ve düzenli beslenmeli, kiloya dikkat edilmeli.
* Düzenli olarak egzersiz yapılmalı,
* Stres ve sıkıntı faktörleri ortadan kaldırılmalı.
* Uyku düzeni sağlanmalı, yeterli uyku alınmalı.
* Kan basıncı, kolesterol ve şeker düzeyi düzenli olarak takip edilmelidir.
Kalp çarpıntısına iyi gelen bitki çayları
Aşağıda kalp çarpıntısına iyi gelen bitki çayları yer almakta.
Biberiye, mentollü nane, karabaş otu, oğul otu, kuşkonmaz, kantaron çiçeği, papatya, portakal çiçeği gibi bitkiler karıştırılarak bitki çayı hazırlanabilir.
50’şer gr anason, rezene, çörek otu, alıç çiçeği ve karanfil karıştırılarak kaynatılır ve çay olarak tüketilir.
Tarçın, kereviz tohumu, kakule tohumu karıştırıldıktan sonra çay olarak tüketilebilir.
Uyarılar:
Yukarıda yer alan öneriler yalnızca derleme olup daha sağlıklı olması açısından uzmanınızdan yardım almadan kullanmamanız tavsiye edilir.
Bilgilendirme amaçlı yazılmıştır. Diğer hastalıklarda olduğu gibi kalp çarpıntısının teşhis ve tedavisinde de mutlaka doktorunuza danışınız. Özellikle kronik rahatsızlığı olanlar, ilaç kullananlar, kanser tedavisi görenler, hamileler, emziren anneler ve küçük çocuklar bu uyarılara çok dikkat etmelidirler.