Kalp Hastalarının Oruç Tutması Durumu

Ramazan ayının ortasına geldiğimiz bu günlerde, mevsim sıcaklıklarının üzerinde bir dönem yaşadığımızdan dolayı, kimler oruç tutabilir kimler turamaz soruları ile karşı karşıya kalıyoruz ister istemez. Kimler oruç tutabilir sorusunun şeklini biraz değiştirecek olursak: kalp hastaları oruç tutabilir mi sorusunu elde edebiliriz. Kalp hastaları oruç tutabilir mi sorusunun cevabını, Kalp Ve Damar Hastalıkları Uzmanı’ndan alalım:

Kalp hastaları oruç tutabilir mi sorusunun cevabını almak istediğimiz Kalp Ve Damar Hastalıkları Uzmanımızın cevabı çok net: Koroner kalp hastalıkları olan; ve henüz, koroner kalp hastalıkları tedavi edilmemiş olan kişilerin oruç tutmaları risklidir. Kalp hastalarının oruç tutmalarının riskli olmasının en önemli nedenlerinden bir tanesi uzun süren açlık sonrasında yapılan iftarda, kalorisi yüksek ve çok yağlı yemeklerin yenilmesi; ve yenilen yemek miktarının da çok olması; iftar sonrasında koroner kalp hastalarının kalp krizi geçirmeleri riskini ortaya çıkartıyor.

Kalp Ve Damar Hastalıkları Uzmanından alınan bilgiye göre, yüksek tansiyon hastaları, kalp krizi riski bulunan kalp hastaları; ve kalp yetersizliği bulunan kişilerin, ilaç kullansalar; ve kullandıkları ilaçlar tek doz olsa dahi sakıncalıdır. Kalp yetersizliği olan kişilerin vücutlarında su ve tuz artışı sık olarak görülmektedir. Vücutta artan su ve tuzun atılımı için de idrar söktürücülerin kullanılması gerekmektedir. Ancak 15 – 16 saat süresi olan orucu tutan kalp hastalarının bu gibi bir lüksleri olmayacaktır.

Kalp hastalarının oruç tutarken, kendi yaşam koşullarını da göz önünde bulundurmaları gerekmektedir. Şöyle ki: 15 – 16 saat süresi olan oruç tutacak olan normal, kalp hastası olmayan bir kişinin işi, sürekli güneşin altında ise, bu kişinin oruç tutması, harcadığı efor nedeniyle oldukça zor olacaktır; ancak bir kalp hastası, klimalı bir işyerinde; ve masa başında çalışıyorsa; ya da yayla gibi serin bir yere gidip, tatil yaparak oruç tutacaksa, bu kişinin kullandığı ilaçlar doktoru tarafından düzenlenebilir; ve kalp hastası olan kişinin oruç tutması mümkün olabilir.

Kalp hastaları, eğer belirtilen, kendileri için uygun koşulları sağlayarak oruç tutacaklarsa iftarda ve sahurda yiyecekleri ve içecekleri besinlere dikkat etmeleri gerekmektedir. Kalp hastalarının oruç tutmaları durumunda, iftarda çok yağlı yiyecekler yememeleri gerekmektedir. Bununla birlikte, kalp hastalarının, iftarda, çok hızlı da yemek yememeleri gerekmektedir. Oruç tutan kalp hastaları ilaçlarını düzenli olarak kullanmanın yanısıra, sigara içmemeye de özen göstermelidirler.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir