Kalp Krizi Nedir? Nasıl Maydana Gelir? Belirtileri Nelerdir?
Günümüzde en sık karşılaşılan rahatsızlıklardan biriside kalp krizidir. Kalp krizi, çeşitli dış etmenler nedeniyle olabildiği gibi vücudun genel sağlık durumunun bozulması nedeniyle de ortaya çıkabilir. Kalp krizi genellikle kan pıhtısının kalbi besleyen koroner damarlardan birini tıkaması ile ortaya çıkmaktadır.

Kalbi besleyen damarlardan olan koroner arterler, kan pıhtısı nedeniyle tıkanabilir. Bu etkide kalp kası yeterince çalışamadı için zarar görecek ya da tamamen duracaktır. Geçmiş yıllarda kalp krizi vakaları genellikle ölüm ile sonuçlanırken, bilinçlenmenin artışı ve hızlı müdahale ile bu olumsuz durum tersine çevrilmiştir.
Kalp krizi oluşumunu belirleyen faktörlerden bazıları şunlardır,
Yaşam şekliniz,
Tüketmiş olduğunuz gıdalar,
Spor yapıp yapmadığınız,
Yaşam şeklinizin stresli olup olmadığı,
Doğru ve dengeli beslenme gibi…
Kalp krizi belirtileri nelerdir? Çevremizdeki birinin kalp krizi geçirdiğini nasıl anlayabilirim?
Kalp krizinin birçok çeşidi ve farklı belirtileri bulunmaktadır. Ancak genel olarak kalp krizi öncesi ve sonrasında görülen belirtilerden bazıları şunlardır.
Göğüs bölgesinde sıkışma ve baskı hissinin ortaya çıkması, panik atak benzeri.
Göğüs kafesi üzerinde yoğunlaşan, omuz ve kol bölgesine yayılan ağrı ve karıncalanma,
Karın boşluğunun üst kısmında uzun süren ağrı,
Nefes darlığı, panik atak belirtileri,
Terleme ve bayılma,
Mide bulantısı ve kusma,
Kalp durduğunda göz bebekleri büyür, vücut soğumaya başlar, dudaklar morarır.
Kalp krizi her kişide aynı belirtileri göstermemektedir. Bilinen düşüncelerin aksine kalp krizi çoğu zaman net bir belirti göstermemektedir. Kalp krizi geçiren kişiler üzerinde yapılan incelemelerde bazılarında hiçbir belirti görülmezken bazılarında yukarıda yer alan belirtilerden birisi ya da birkaçı görülmektedir.
Kalp krizi, spor ya da yürüyüş yaparken, dinlenirken ya da uyurken etki gösterebilir. Fakat genellikle kalp krizi geçiren kişilerde belirtiler bir ya da birkaç hafta önce görülmeye başlamaktadır. Kalp krizinin bilinen en önemli belirtisi kalp üzerinde oluşan ağrı ve karıncalanma hissidir. Dinlenme ile etkisini yitiren bu ağrı, çok ciddi bir sorunun habercisidir.
Kalp Krizinde İlk Yardım, Kalp Krizinde Yapılması Gerekenler
Kalp krizi geçiren bir kişiye uygulanması gereken ilk yardım yöntemleri nelerdir?
Öncelikle çevrenizde kalp krizi geçirdiğinden şüphelendiğiniz birisi var ise ilk olarak mutlaka 112’yi aramalı ve bir ambulans çağırmalısınız.
Sonraki adımda hastayı sakinleştirmeye çalışın ve solunumunu kontrol edin.
Hastanın nefes alışverişini engelleyen, vücudunu sıkan kıyafetlerini çıkarın ya da gevşetin.
Kalbin üzerinde oluşan baskıyı azaltmak adına hastayı sırt ve boyun bölgesini destekleyecek şekilde oturtun ya da yatırın.
Hastayı sıcak tutmaya çalışın.
Kalp krizi geçiren kişinin kullanmış olduğu herhangi bir hap var ise mutlaka kriz geçiren kişiye verin. Örn: dil altı hapı gibi…
Hastanın kendinde olduğuna eminseniz, aspirine alerjisi olup, olmadığını öğrenin. Alerji yok ise çiğnemesi için hastaya aspirin verin.
Hastayı acil bir şekilde en yakın sağlık merkezine ulaştırın.