Kansızlığın Belirtileri ve Kansızlık Hastalığı Hakkında Bilgi

Sinirli hallerinizin, sürekli uyuyamamanızın ve aşır üşümenizin nedeni kansızlık olabilir. Bu yazımızda kansızlık belirtileri , kansızlık nedenleri, kansızlık nedir, kansızlık hakkında bilgiler yer alıyor.

Kansızlık nedir? Kansızlık ne demektir. Kansızlık denildiğinde bir çoğumuzun aklına kanımızın azaldığı düşüncesi gelir. Ama kansızlık bu değildir. O zaman kansızlık nedir. Kansızlık kanımızın içindeki alyuvar dediğimiz hücrelerin sayısının azalması ama daha doğru tanımlamak gerekirse alyuvarların da içindeki oksijenlerin taşınmasını sağlayan hemoglobin denilen bir madde var. Bu hemoglobin denilen maddeniz miktarı normali altına düşmesine kansızlık denir. Bu hemoglobin değerleri kadınlar için 12 g/dL altına indiğinde erkekler için 14 g/dL altına indiğinde Dünya Sağlık Örgütü bunu 13 gr diye kabul ediyor. Görüldüğü gibi hemoglobin değerleri kadında ve erkek te değişiyor. Eğer kan değerlerimiz bunun altına inerse bunu kansızlık olarak adlandırıyoruz. Vücudumuzda ortalama 4,5 litreye yakın kan olduğunu düşünün. Kansızlık denildiğinde bu kan miktarı düşmüyor.

Göz kapağımızın içindeki kırmızılık azaldı ise bunu dikkate almak gerekir. Bunun dışında avucunuzun içindeki pembe çizgiler pembeliğini kaybettiyse hemoglobin 7 g/dL altına inmiştir.

Kansızlık belirtilerine dikkat etmek gerekiyor.

B12, Folik Asit ve Demir vücudun alyuvarlarının yapılabilmesi için gerekli besinsel faktörlerdir. Bu 3 ünden biri yoksa alyuvar yapılamıyor. Kansızlığın da çeşitleri ve  yüzlerce nedeni vardır. Dünyadaki en önemli kansızlık demir eksikliğine bağlı kansızlıktır.

Kansızlığınızın demir eksikliğine bağlı olarak mı olduğunu araştırmalısınız. Demir eksikliği yoksa ve demir takviyesi alıyorsanız bu doğru değildir.

Kansızlığın Belirtileri Nelerdir?

Kansızlığın belirtilerini “Asabiyet, Göz Kararması, Baş Dönmesi, Baygınlık Hissi, Halsizlik, Yorgunluk, Üşüme, Solgun Beniz, Düşük Kan Basıncı” olarak sıralayabiliriz. Bu belirtiler başka hastalıkların bulgusu da olabilir. Halsizlik kan işaretidir. Adet kanamaları da kansızlık nedenidir.

Kansızlığa Hangi Besinler İyi Gelir?

Bilinenin aksine ıspanakta demir azdır. En iyi demir kaynağı kırmızı et dir. Haftada 1 kez kırmızı et ve arada baklagillerden yeseniz bu sizi demir eksikliğinden korur. Bitkilerde olan demir daha az emilir ve daha azdır. Et deki demir vücut tarafından hızlı emilir. Eğer sizde özel bir demir eksikliği yoksa haftada 1 kez kırmızı et yemek yeterli gelecektir. Ancak bir insanda kayıpla birlikte demir depoları boşalır arkasından demir eksikliği ile birlikte kansızlık gelişirse istediğiniz kadar et yiyin bunu yerine koyamazsınız.

 

One Comment on “Kansızlığın Belirtileri ve Kansızlık Hastalığı Hakkında Bilgi”

  1. Hemoglobin değeri ne olmalı?

    Hemoglobin değeri kadınlarda ortalama 14 olmalı (12 ile 16 arası) 16’tının üstü çok yüksek 12 nin altı kansızlık diye kabul edilir.Erkeklerde ortalama değer 16 (14 ile 18 arası) yani 14 gr altında ise kansızlık 18 gr üzerinde ise de fazla kırmızı kan var demektir. Buda ayrı bir sağlık sorunu olabilir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir