Günümüzde toplumlarda en sık karşılaşılan sağlık sorunlarından biriside karaciğer yağlanmasıdır. Karaciğer yağlanması kadın ve erkeklerde aynı sıklıkta görüldüğü gibi ortalama her 5 kişiden birinde karaciğer yağlanma sorunu vardır. Karaciğerde meydana gelen yağlanma zamanında önlem alınmadığı durumlarda daha ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Karaciğerde meydana gelen yağlanma önce harabiyete, daha sonra fibroza ve sonrasında da siroza kadar gidebilmektedir.
Karaciğer yağlanması sorunu yaşayan kişiler genellikle fiziki yapılarına göre farklı risk grupları içerisinde yer alır. Aşırı kilolu olan kişilerde yağlanma sorunu var ise mutlaka kilo verilmeli ve yağlı gıdalardan uzak durulmalıdır. Düzenli ve dengeli beslenme ile spor faaliyetleri de bu kişilerin dikkat etmesi gereken diğer durumlardır. Uzmanlar, yağlanma sorunu yaşayan kişilere ortak olarak bol meyve ve sebze tüketmesini tavsiye etmektedir.
Her sağlık sorunun da olduğu gibi karaciğer yağlanması da mutlaka doktor kontrolünde tedavi edilmesi gereken bir rahatsızlıktır. Ancak doktor kontrolü kadar bu alanda uzmanlaşmış bir hekimin gözetiminde hastalık daha hızlı ve kolay bir şekilde tedavi edilebilir.
Karaciğer Yağlanmasının Nedenleri Nelerdir?
Aşırı kilolar, şişmanlık özellikle göbek çevresi şişmanlığına dikkat edilmeli
Şeker hastalığı, diyabet, insülin direnci sıklığı, kolesterol ve diğer hastalıklar.
Fazla alkol kullanmak, alınan alkolün cinsi değil alınan içkinin saf alkol miktarı karaciğeri etkiler.
Uzun süreli açlık ve ani kilo kayıpları
Wilson Hastalığı
Uzun süreli A vitamini kullanılması
Uzun süreli ilaç kullanımı ve bazı ilaçlar. Özellikle kortizon içeren ilaçlar yağlanmada etkilidir.
Karaciğerin en büyük düşmanı hepatit b virüsüdür.
Karaciğer yağlanmasının belirtileri nelerdir?
Karaciğer yağlanmasının belli başlı bir belirtisi bulunmamaktadır. Ancak yağlanmanın görüldüğü kişilerde karnın üst kısmında dolgunluk ve şişkinlik, aşırı halsizlik ve çabuk yorulma gibi belirtiler görülebilir. Nadiren kişilerde kaşıntı, iştahsızlık, bulantı ve kusma görülebilir.
Hastalığın teşhisi, doktor kontrolünde olacaktır. Ultrason ve kan tahlilleri ile yağlanma teşhis edilebilir.
Karaciğer yağlanmasında bitkisel çözüm önerileri
Her hastalıkta olduğu gibi yağlanma sorununda da mutlaka öncelikle doktora başvurulmalı ve hekiminiz tarafından verilen öneriler uygulanmalıdır. Ancak bazı bitkisel yöntemler ile karaciğer yağlanması ve etkisi azaltılabilir.
Yağlanma da ısırgan otunun faydalı olduğu bilinmektedir. Bunun dışında hazırlanacak bazı kürler ile hastalığın çözümlenmesinde yararlı olabilir. Isırgan otunu kimler kullanmamalı yan etkileri nelerdir?
15-16 adet taze maydanoz mutfak robotu ile iyice parçalandıktan sonra yarım limon suyu ile karıştırılır ve her sabah kahvaltısından önce içilir. Limon suyu mide hastalığı olanlarda aç karna dokunabilir.
Karaciğer hastalıkları sinsi ilerler.
Karaciğer nerededir?
Diyaframın altında, karın boşluğunun üstündedir.