Bu yazımızda karanfil ve karanfil çayının faydaları, karanfil çayı nasıl demlenir? Karanfil hakkında bazı genel bilgiler yer alır.
Karanfil Ağacı Nerede Yetişir?
Çoğunlukla çay olarak tükettiğimiz karanfil güzel kokusu ve aroması ile çeşitli faydaları olan Güney Doğu Asya, Endonezya, Hint adaları ve iklim koşullarının uygun olduğu diğer bölgelerde yetişen bir ağacın çiçek açmamış tomurcukları dır. Kışın yapraklarını dökmeyen 4 mevsim yeşil kalabilen bir ağaç olan karanfil ağacının boyu 20 metreye kadar yükselebilmektedir.
İçeriğinde uçucu yağlar bulunur.
Karanfil ve Karanfil Çayının Faydaları Nelerdir?
Karanfilin faydaları ile ilgili detaylı bilgi sahibi olmanız için karanfilin yararlarını başlıklar halinde sizlere aktardık.
Karanfil diş ağrısına iyi gelir mi?
Karanfil antiseptiktir. Sağlığımız için pek çok faydaları bulunan karanfil antiseptik ve ağrı kesici özelliğinden dolayı baş ve diş ağrılarını dindirmek için kullanılır. Özellikle diş ağrılarında ağız ve boğaz antiseptiği olarak olumlu etkisi bulunur. Diş ağrısına ne iyi gelir? Diye soranlar karanfil tomurcuklarından elde edilen 1-2 damla esansı pamuğa damlatarak ağrıyan yere koyarsalar geçici bir süre ağrı hissini azaltılmasında faydalı olur.
Karanfil ishali keser mi?
Karanfil kabızlık etkisi olduğu için ishali kesmek için faydalıdır.
Karanfil ağız kokusunu giderir mi?
Karanfil güzel aroması ve kokusu ile ağızda çiğnendiğinde ağız kokusunun giderilmesinde etkilidir. Aynı zamanda ağız içi yaralarının iyileşmesine de yardımcı olur.
Karanfil cinsel gücü artırır mı?
Karanfilin kadın ve erkekte cinsel gücü artırmada olumlu etkisi olduğu bilinir.
Karanfil mide bulantısına iyi gelir mi?
Mide bulantısını ve kusmayı önlemede olumlu etkisi olduğundan söz edilebilir.
Karanfil saç dökülmesine iyi gelir mi?
Saçları besleyici özelliği bulunan karanfilin suyu hazırlanıp saç dökülmeleri için de kullanıldığı biliniyor. Fakat saç dökülmesi için bunun etkisinin ne kadar olup olmadığı konusu tartışılır.
Karanfil gaz yapar mı?
Karanfil mide ve bağırsaklarda meydana gelen gaz oluşumunu önler. Sindirim sistemine iyi gelmektedir. Mide gazlarını giderir.
Karanfilin diğer faydaları
Zihni ve hafızayı açar. Kalbi kuvvetlendirir.
Bağışıklık sisteminin güçlenmesinde faydalıdır.
İştah açıcıdır.
Sinirsel yorgunluklara, sinirsel baş ağrılarına iyi gelir.
Öksürüğü kesmek için olumlu etkisi bulunur.
Karanfil antiseptik özelliğinden dolayı güçlü bir mikrop kırıcıdır.
Soğuk algınlığına karşı iyi gelir.
Anti-Fungal özelliğinden dolayı çeşitli mantar türlerine karşı etkili olduğu bilinmektedir.
Karanfil çayı nasıl hazırlanır? Karanfil çayı nasıl demlenir?
Karanfil çayı hazırlamak için 1 cezvenin içine 1 su bardağı su konur ve kaynatılır. Kaynayan suyun içine 6-7 diş karanfil atılır. Kısık ateşte 4 dakika kaynatıldıktan sonra ateşten alınıp süzülür. Karanfil çayı bu şekilde hazırlanabildiği gibi karanfil tomurcukları hafif parçalanarak kaynamış suyun içinde ağzı kapalı olarak 5-10 dakika bekletilerek de hazırlanabilir.
Karanfilin içinde uçucu yağlar bulunduğundan kaynatılmadan demlenmesi tavsiye edilir.
Karanfil çayı genelde tek başına içilmez. Tarçın, zencefil gibi baharatlar eklenerek daha lezzetli ve şifalı bir çay hazırlanabilir.
Sigarayı bırakmak için karanfil çayı önerilir.
Boğaz ağrısı ve öksürük için çay tarifi
1 tutam ıhlamur,
1 parça kuru zencefil
3-4 adet karanfil
1 parça kabuk tarçın
Kaynamış suyun içine zencefil, tarçın ve karanfili atın. 1 dakika kaynatın. Kaynattıktan sonra içine ıhlamuru atın ve ağzı kapalı olarak 4 dakika kadar bekletin.
Karanfil nasıl kullanılır?
Karanfil tomurcukları bitkisel çaylarda kullanıldığı gibi mutfak da baharat olarak tatlılara, reçellere ve kompostolarda kullanılmaktadır.
Karanfilin tazeliği nasıl anlaşılır?
Kızılımsı kahverengi renkte olan karanfilin kalitesini öğrenmek için yapılan bir test var. Bu teste göre karanfil suyun içine bırakıldığında içinde dibe çöker yada suyun yüzeyinde dik olarak asılı kalıyorsa kaliteli, eğer suyun yüzeyinde yatay olarak kalırsa kalitesinin düşük olduğu gösteriyor.
Karanfil kolay şekilde parçalanıp dağılıyorsa taze değildir. Raf ömrü 1 yıldır.
Karanfil yağı
Karanfil gibi karanfilden elde edilen karanfil yağının da sağlığımız için bazı faydaları bulunmaktadır. Karanfil yağının faydaları ve karanfil yağı nasıl yapılır bunlar ile ilgili bilgiye başka bir yazıda yer vereceğiz.
Uçuğa ne iyi gelir?
Karanfil yağının diş çürükleri ve ağız içindeki uçuk virüsünde de etkili olduğu biliniyor. Ağız içi uçukları için güvenilir bir yerden alacağınız karanfil yağını pamuklu bir çubuk ile uçuğa sürmeniz iyileşmeye yardımcı olacaktır.
Göz bölgesindeki uçuklar için kesinlikle kullanmayınız. Göze ve başa yakın uçuklarda mutlaka hekim kontrolü gerekir. Göz içindeki uçuklar göz içine atlarsa görme kaybına kadar ilerleyebilir.
Karanfilin zararları, yan etkileri nelerdir?
Karanfili çok uzun süre kullanmak iyi değildir. Günde 2 fincandan fazla içilmesi önerilmez. Uzun süre ve ara vermeden kullanılırsa kişide bazı olumsuz etkiler görülebilir.
Tansiyonu yükseltir.
Karanfil toksik olduğu için tomurcukları yutulmamalıdır.
Uyarı: Bu yazı karanfil ve karanfilin faydaları hakkında sizleri bilgilendirmek amacı ile yazılmıştır. Buradaki bilgiler doktor önerisi ve tedavisi yerine geçmez. Hastalıkların tedavisi için mutlaka bir hekime başvurunuz.