Şuan tam mevsiminin başladığı bir zamandayız potasyum içeren bir meyve olan kayısı gülgiller familyasındandır. Kayısı Ağacın boyu 3-5 metreye kadar yükselebilir. Meyvesi hafif tüylüdür, olgunlaştığında rengi turunculaşır, tatlı bir lezzeti vardır ve tek çekirdekli dir. Çekidekleri tatlı olanlara kayısı, acı olanlara zerdali denir. Kayısı, zerdali ağacı üzerine aşılama yapılarak elde edilir. Bildiğiniz gibi kışın gün kurusu kayısı yazın ise tazesi çok tüketilen bir meyvedir kayısı
Kayısı hakkında bilgi verdikten sonra kayısının faydaları, yararları nelerdir, kayısı neye iyi gelir bu sorulara cevap vermeye çalışacağım.

Kayısının Faydaları Nelerdir ve Kayısı Neye İyi Gelir?
Kayısı harareti keser ve susuzluğu giderir.
Kayısının faydaları arasında kan yapıcı ve kanı sulandırıcı özelliği de vardır.
Sinir sistemini güçlendirici etkisi bulunur.
Yorgunluğun giderilmesine iyi gelir.
Kayısın faydaları arasında kabızlıktan dolayı meydana gelen hemoroiti iyileştirme etkisi de bulunur.
Bağırsakları çalıştırdığından ishal yapabilir.
Kayısının faydaları bu kadarla bitmiyor. Kayısının üreme sistemine olumlu etkileri var, aynı zaman da cinsel gücü artıran bir meyve kayısı
Kayısının bir diğer faydası da dişlerin daha sağlam ve kuvvetli olmasındaki rolüdür.
Karaciğere faydası olup karaciğerin tahrip olan kısımlarının tamir edilmesine yardımcı olur.
Kemikler için iyidir. Kemikleri güçlendirir. Kalp kaslarını kuvvetlendirmektedir. Kalp kaslarının daha düzenli çalışmasına yardımcı olur.
Antioksidan bir meyvedir.
Kansere karşı koruyucu meyvelerden bir tanesidir. Özellikle cilt kanseri ve akciğer kanserine karşı koruyucu olan meyvelerden biridir.
Kayısı faydalı diye fazla aşırı yememek lazım yenirse karın ağrısına neden olur ve ishali çoğaltır. Bu durum çekirdekleri yenerek önlenebilir. Tabi çekirdekler bütün olarak yenmez.
Kayısının faydaları arasında en çok bilinen kabızlığı gidermesi olarak bilinir. Kabızlığa karşı ve bağırsakların normal çalışmasını sağlamak için, sabahları aç karnına 3-5 adet kuru veya yaş taze kayısı yenir. Netice alınmaz ise üzerine sıcak su veya süt içilir. Bağırsakların alışamaması için devamlı değil zaman zaman alınmalı dır. Çok kabız olanlar kayısıyı zeytinyağı ile ve aç karna yemelidir. Ayrıca kayısı kompostosu içilebilir.
Kayısı çekirdeğinin tohum ve kabuğundan badem yağı üretilir.
Kayısı yüksek miktarda şeker içermektedir. Şekeri yüksek olanlar bu meyveye dikkat etmelidir. Bunun dışında nişasta, protein, selüloz, pektoz pektin, A vitamini, B vitamini, C vitamini içermektedir.
Kayısı önemli miktarda beta karoten içerir.
Kayısı yağı nasıl yapılır bakınız.
UYARI: Kayısının çekirdeğinde bulunan siyanid benzeri maddelerin, ciddi zehirlenmelere ve ölümcül sonuçlara yol açabileceği uyarısı yapılıyor. Özellikle çocukların 5-25 adet kayısı çekirdeği yemesinin tehlikeli olacağı vurgulanmaktadır.

Teşekkürler çok faydali oldu allah razi olsu