Kıl Dönmesi Neden Olur? Kıl Dönmesi Belirtileri Nelerdir?

Geçmişte doğuştan bir hastalık olarak kabul edilen kıl dönmesi, bugün herhangi bir dönemde yaş fark etmeksizin oluşabilmektedir. Bu yazımızda kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir ve kıl dönmesi İbrahim Saraçoğlu gibi sorulara cevap bulabileceksiniz.

Kıl dönmesi neden olur? 

Halk arasında kıl dönmesi olarak tanınan Pilonidal hastalığı, kuyruk sokumu bölgesinde toplu iğne başı ile bir misket büyüklüğü arasında değişen boyutlarda delikler ile karşımıza çıkmaktadır. Kıl dönmesinde deri altında kalan kıl, zaman içerisinde cilt altında ilerleme gösterebilir. Ancak belirsiz bir süre sonunda iltihapla birlikte deride patlama görülecektir. Bu patlama ile birlikte iltihabın bir kısmı atılırken, deri altında kalan kıllarda dışarı çıkmış olur. Bu dönem içerisinde ağrılı sorunlar görülebilir. Bu aşamadan sonra akıntılı dönem başlamaktadır.

kıl dönmesi neden olur, kıl dönmesi belirtileri, kıl dönmesi nasıl tedavi edilir, kıl dönmesi nedenleri

Kıl dönmesinin nedenleri nelerdir?

Hastalık, kadınlara oranla erkeklerde daha fazla görülmektedir. Özellikle başta kuyruk sokumu olmak üzere, koltuk altı ve göbek çukuru gibi çeşitli bölgelerde kendini gösterebilir.

Çeşitli egzersizler, uzun süre oturma, dar kıyafetler ve aşırı terleme kıl dönmesinin oluşumuna neden olur.

Vücudun kıllı bölgelerinin temizlenmesi veya oradaki kılların hijyenin iyi olmaması, orada nemli, ıslak bir ortamın olması yani devamlı terleme, kılların temizlenmemesinden dolayı kıl dönmesi meydana gelebilir. Bunun için özellikle erkeklerde vücuttaki kıllı bölgeleri tıraş etmek yerine tüy dökücü kremlerle temizlemek gerekir. Bunun dışında oturma pozisyonun çok iyi ayarlanması gerekiyor. Oturma pozisyonu alındığında tam kuyruk sokumu üzerine baskı yapacak şekilde oturulmaması gerekiyor. Çünkü buradaki kılların baskı altında kalması bu bölgenin hem kanlanması etkiliyor hemde kılların içeriye doğru dönmesine yol açabiliyor.

Kıl dönmesi bazı meslek gruplarında daha çok görülür. Bunlar özellikle şöförler, bilgisayar başında, masa başında çalışanlarda ve bisiklet kullananlarda daha çok görülmektedir.

Kıl dönmesi belirtileri nelerdir? Kıl dönmesi nasıl anlaşılır?

Kıl dönmesi olan bölgede kuyruk sokumunda bu bölgede önce bir şişlik fark edilir. Nohut büyüklüğünde kitle hissedilmesi , o bölgede kaşıntı hissedilebilir bazende  kızarıklık ve ateşli bir durum ve hastanın kendisininde ateşli olması söz konusu olabilir. Bu durumda kıl dönmesine bağlı apseden söz edilir. Bu eğer tedavi edilmezse buradaki apse boşaltılmaz ise bu apsenin kendiliğinden delinmesi söz konusudur bu delinme de o bölgeye en yakın olabileceği gibi bazen makat bölgesinin yakınlarından da bu delik olabilir bu istenmeyen bir durumdur. Çünkü tedaviyi zorlaştıran bir durum ortaya çıkar.

Kuyruk sokumundaki tam ortadaki çukurluk bölgede genellikler delikler olur diyoruz ama bazen yanlarda da bu apsenin delikleri olabilir. Bazen hasta hiç bu ağrıdan yada  şişlikten yada onun akıntısını hissedemez ancak çamaşırında bir leke görür fark eder. Bazen de yakınları senin buran da niye şişlik var niye bir akıntı geliyor diye hissettiği durum söz konusu olabilir.

* Hastalık başlarda bir belirti göstermediği için genellikle ilerlediği durumlarda fark edilebilir.

* İlk oluşum döneminde doku içerisine giren kıllar az olduğu için hafif ağrılı bir şişlik olacaktır.

* Ağrının oluştuğu bölgede kılların girdiği alanda küçük delikler görülebilir.

* Şişliğin olduğu bölgenin sert bir darbe alması sonucu akıntı görülebilir.

Kıl Dönmesi Neden Olur? Video’da anlatılıyor.

http://oynat.cubecdn.net//doktorumvod/mp4/2012/10/2/1850.mp4

 

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir