Kilo almak, en az kilo vermek kadar büyük ve önemli bir sorunken günümüzde obezite ve şişmanlığın daha fazla konuşulması nedeniyle kilo almak yeterince gündem oluşturamamaktadır. Fakat, birçok kişinin zayıf olup da kilo alamaması sanılanın aksine daha büyük bir sorundur.
Zayıflık, kronik rahatsızlıklar, çeşitli hastalıklar ve yeme bozukluğu nedeniyle oluşmaktadır. Zayıf kişiler diğer kişilere göre dış etmenlere karşı daha dirençsiz olup, vücut daha savunmasız bir haldedir. Hastalık durumunda iyileşme daha zor ve geç olacaktır. Bu yazımızda kilo almak için ne yapmalı, nasıl kilo alınır, kilo almak için öneriler, kilo almak için ne yapmalıyım gibi konulara değineceğiz.
Kilo almak için ne yapmalı? Nasıl kilo alınır?
Kilo büyük ve temel bir sorun haline gelmiş durumda. Zayıflık ve şişmanlık günümüzde iki farklı grupta yer alsa da temelde ortak sorunları içermekte. Ortak hastalıklar ve rahatsızlıklar zayıf ya da şişman olmanın bir sonucu olarak ortaya çıkmakta.
Zayıf kişilerde dışa dayanıklılık azalırken, vücutta ısı denetimi de zorlaşmaktadır. Şişman hastalarda olduğu gibi zayıf hastalarda kalp hastalıkları ve kanser gibi rahatsızlıklara yatkınlık artmaktadır. Peki, kilo almak için ne yapmalı?
Kilo almak için ne yapmalıyım, nasıl kilo alırım diyorsanız? O halde bilinen doğruların yanlış olduğu ile işe başlamalıyız.
Kilo Almak İçin Ne Yapmalıyım? Nasıl Kilo Alırım?
Kilo almak sanılanın aksine abur cubur gıdalar ve içi boş kalorili yiyecekler ile mümkün değildir. Bu gibi gıdalarda sağlıksız trans yağlar ve doymamış yağlar bol miktarda bulunmaktadır. Eğer sizde günlük enerji alımını artırmak istiyorsanız bunu ancak sağlıklı gıdaları tüketerek başarabileceğinizi unutmamalısınız.
Yağ grubu içerisinde omega-3 içeren gıdalar, ceviz ya da keten tohumu tercih edilebilir. Protein bakımından ise yağsız et, balık, tavuk ve kurubaklagiller iyi birer seçim olabilir. Karbonhidrat ihtiyacı ise meyveler ve tam tahıllı ürünlerden karşılanmalı.
Kilo almak için öneriler
* Ana öğün içerisinde süt grubu, et grubu, tahıl grubu, sebze ve meyvelerden en az bir tanesini mutlaka bulundurun.
* Her öğünde tıka basa yemek yerine öğünleri artırarak daha az yenmeli.
* Ara öğünlerde ya da öğün aralarında sebze ve meyve tüketimi artırılmalı.
* Kuruyemiş ve kuru meyveler ile enerji ihtiyacı karşılanmalı.
* Çay, kahve ve kola gibi zararlı içecekler azaltılmalı ve mümkünse tamamen uzak durulmalı.
* Sıvı tüketimi yemeklerden önce değil sonra gerçekleştirilmeli.
* Spor faaliyetlerine katılmalı.
Ve en önemlisi bir uzmandan yardım alınmalıdır.
Çok zayıfım kilo alamıyorum diyorsanız tiroid bezlerinize baktırınız.
Kilo aldıran yiyecekler; şeker ve şekerli gıdalardır (karbohidratlar). Nedir bu gıdalar? Patates, ekmek, pirinç, buğday, bulgur, hamur işleri, her türlü börek, çörek, tatlılar ve pastalar, çok tatlı meyveler, kolalı ve şekerli içecekler, taze sıkılmış da olsa meyve suları, çikolata, çay şekeri, poğaça, simit. Bunlardan buğday ve patates ile çok tatlı bazı meyveler (örneğin karpuz) çok yararlı içeriğe sahiptir ama maalesef kilo aldırır; bu gerçekle herkesin yüzleşmesi lazım. Kilo verme safhasında, kıs avadede bunları kesmeden kilo vermeniz maalesef mümkün değil, ama kilo verdikten sonra uzun vadede bu 3 ürünü mutlaka, sınırlı ve dengeli olarak, tüketiniz.