Kınanın var oluşu insanlık tarihi kadar eski. Çünkü kına ağacının yetiştiği yerler medeniyetin ilk var olduğu topraklar. Orta Doğu, Kuzey ve Doğu Afrika’da kına ağacı yetişmekte ve çok eskilerden beri buralarda yaşayan çöl iklimi ile baş etmeye çalışan halk kına ağacının yapraklarından faydalanmakta. Kutsal sayılan kına sadece İslam dini için değil, Hristiyanlar ve Budistler tarafından da çok eskilerden beri kullanılmakta. İlk kına yakanın İbrahim Peygamber olduğuna inanılıyor. Hristiyanlar kına süren kadınları kutsal saydıkları için kına geçene kadar hiçbir işte çalıştırmazlarmış. Budistlerde ellere sürüldüğü zaman çakraları açtığına inanıyorlar.
Kına rengi turuncuya, kırmızıya çalan bir renk. Bu rengin dışında bir kına rengi yoktur. Siyah, kahverengi, sarı renkte alınan kınalar doğal kına değil, içine kimyasal madde katılmış kınalardır. Özellikle piyasada Hint kınası ya da kına taşı diye satılan kınalar doğal ürünler değil, içerisinde petrol malzemeleri, parafin ve temizlik maddelerinde kullanılan kimyasalları içeren maddelerdir. Bu nedenle sağlık için son derece sakıncalı olan bu ürünlerden uzak durup hakiki kına seçmek önemlidir. Ancak kınanın rengini içine kattığınız doğal ürünlerle ufak değişikliklere uğrata bilirsiniz. Örneğin; cevizin yeşil kabuğunu kaynatıp suyu ile kınayı macun haline getirip kullanırsanız elde edeceğiniz saç rengi daha koyu bir kızıl olur. Aynı şekilde portakal suyu ya da limon suyu ( bunların kabuklarını kaynatıp suyu da kullanıla bilinir.)kullanılarak yapılan macun saça sürüldüğünde daha açık bakıra yakın bir kızıl elde edilir. Unutulmaması gereken sizin saçınızın ana renginin nasıl olduğu çünkü elde edeceğiniz saç rengini saçınızın doğal rengi belirleyecektir.
Kına çok eski tarihlerden beri kadının süsü olarak biliniyor. Günümüzde de popülerliği fazlası ile arttı. Kimileri için gelenekleri yaşatmanın sembolü olurken kimilerine göre de doğal ve sağlıklı süslenmenin tek yolu. Saçın beyazlaması kadın içinde erkek içinde kaçınılmaz bir son. Fakat erkeklere büyüleyici özellik kattığına inanılırken kadınlar için bakımsızlık ve yaşlanmanın göstergesi. Bu nedenle organik ürünlerle beyazlarını kapatmak isteyen kadınların vazgeçilmezi kına tozu. Dövme yaptırmaktan maddi ve manevi nedenlerle sakınan kişiler içinde, bedene zarar vermeden ekonomik şekilde dövme yapıla biliniyor. Fakat kınanın faydaları sadece görsel güzelliklerle sınırlı değil. Bunlar;
1-Saç köklerini güçlendiriyor ve saç tellerini kalınlaştırıyor.
2-Yıpranmış ve kırılmış saçları onarıyor.
3-Kına çok eskilerden beri baş ağrısı için bir kullanılan Lokman hekim ilacı (sirke ile karıştırarak macun haline getirip sürüldüğünde baş ağrısına çok iyi geliyor.
4-Vücuttaki sertlikleri yumuşatıyor. Bu nedenle köylerde çok çalıştıklarından dolayı el ve ayakları deforme olan kadınlar ayaklarına ve ellerine kına yakıyor.
5-Su ile kaynatılıp soğuttuktan sonra ateş yanıklarına sürüldüğünde çok iyi geliyor.
6-Sinirleri yumuşatıyor. Bu nedenle ağrıyan yere macun şeklinde sürüldüğünde ağrılara iyi geliyor.
7-Tırnakları güçlendiriyor.
8-Hardal yağı ile kaynatıp saça sürüldüğünde saçı uzatıyor.
9-Bal ile macun yapıldığında nezleye çok iyi gelir.
10-Kına çiçeğinin yağı sara hastalarına ve baş dönmesine çok iyi geliyor.
11-Siyatik hastalığına iyi geliyor.
12-Kadınların rahim ağrılarına ve kırık çıkıklara iyi geliyor.
13-Kınayı elma sirkesi ile karıp macun haline getirip mantarlı bölgeye sürerseniz mantarı kurutuyor.
14-Kına çiçeğini ezip müzmin şişliklere sürülürse şişliği alıyor.
15-Bazı ülkelerde yaprak ve kına kabuğu yaygın olarak mantar ve bakteriyel hastalıkların ve alerjilerin tedavisinde geleneksek bir ilaç olarak kullanılmaktadır.
Saça kına nasıl sürülür;Hakiki olduğundan emin olduğunuz kınayı su ve az miktar zeytin yağ ile karıştırıp macun haline getirip önce saçların dibine yedirip sonra uçlarına sürerek, saçı tepede toplayın. Daha sonra streç filim yardımı ile sıkıca sarın. Böylelikle kına belli bir ısıda kalacaktır. 5-6 saat sonra saçı yıkayın. Yıkarken önce kınayı akıtıp sonra şampuan kullanmalısınız.
Dikkat! Kınaya kattığınız ürünlere alerjinizin olmadığından emin olmalısınız. ( ceviz, limon, portakal alerjik ürünlerdir)
Bu yazı kına hakkında ansiklopedik bilgi vermek amacı ile yazılmıştır. Hastalıkların teşhis ve tedavisi için lütfen bir sağlık kuruluşuna başvurunuz.