Yaz mevsiminin gelmesiyle birlikte, insanlar kendilerini açık alanlara atarak serinlemeye başladılar. Ancak, son bir kaç yazın korkulu ruyası olan kenelerin, bu yaz da, gündeminizde olmasına önem vermek durumundasınız. Keneler nedeniyle ortaya çıkan kırım kongo kanamalı ateşi, pek çok kişinin, bu güne kadar hayatına mal olmuştur; sizler de kırım kongo kanamalı ateşi nedeniyle hayatınıza zarar gelmesini istemiyorsanız, kendinizi kenelere karşı korumak durumunda olduğunuzu bilmelisiniz.
Kenelerin bulunabileceği yerler, su kenarları, otlaklar; ve hayvan barınakları olarak özetlenebilir. Kenelerden korunmak için, bu alanlarda zorunlu olarak bulunmak gerekiyorsa, şu hususlara dikkat edilmesi gerektiği de önemle vurgulanmaktadır: Çalı, çırpı, otlak, su kenarı; ve hayvan barınaklarına zorunlu olarak gitmesi gerekenlerin, çıplak ayaklı ve kısa giysili olmamaları gerekmektedir. Kenelerden korunmak için, özellikle açık renkli giysiler giymeye dikkat etmek gerekmektedir. Bununla birlikte, ayaklara çizme giyilmesi gerektiği de unutulmamalıdır. Çizme yerine ayakkabı giyecek olan kişilerin, kenelerle karşı karşıya kalıp, kırım kongo kanamalı hastalığına yakalanmaması için, pantolonlarının paçalarını, çoraplarının içerisine almaları önerilmektedir.
Hayvan barınakları olan kişiler, barınaklarını, kenelerin bulunamayacağı şekilde düzenlemelidirler. Hayvan barınaklarında eğer çatlak ve yarık varsa, buralardan kene girişi olabileceği düşünülerek tamir edilmelidir. Hayvanların sağılması ve kesilmesi sırasında da dikkatli olmak gerekmektedir. Hayvanların, yılda iki sefer ilaçlanması gerektiğinin bilincinde olarak, gerekirse hayvanların ve, hayvan barınaklarına girmek durumunda kalanların, bu alanlarda kendilerini koruyabilmek için, haşere kovucu ilaçlarla ilaçlanmaları gerekmektedir.
Kenelerin bulunabilme ihtimali olan yerlerde bulunmak durumunda kalan kişiler, kendilerini sürekli kontrol etmelidirler. Üzerlerinde kene dolaştığını farkedenler, kırım kongo kanamalı ateşine yakalanmamak için, keneleri dikkatlice toplamalı; ve öldürmelidirler. Bununla birlikte, kenenin üzerine yapıştığını hissedenler, kırım kongo kanamalı ateşi hastalığına yakalanmamak için, keneyi üzerlerinden, ezmeden; ve kenenin ağzı kopartılmadan, bir pense yardımı ile almaları gerekmektedir.
Kırım kongo kanamalı ateşine yakalanmamak için, kene üzerine yapışan kişiler, keneyi üzerlerinden aldıktan sonra, ısırılan yeri önce bol sabunlu suyla yıkamalı; sonrasında ise, iyotlu antiseptik sürülerek temizlenmeli ve arındırılmalıdır. Anlatılan şekilde, kendisine zarar vermeden, keneyi üzerinden alamayacağını düşünen kişiler, keneyi çıkartmaya çalışmadan, en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdırlar.
Kırım kongo kanamalı ateşinin belirtileri: karaciğerde büyüme, titreme, ateş, üşüme, ishal, kas ağrıları, yüzde kızarıklık ve kanama. Bu gibi belirtilerle karşılaşıldığında, hiç vakit kaybetmeden bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekmektedir.