Kurdeşen Nasıl Tedavi Edilir?

Kurdeşen Nasıl Tedavi Edilir? Kurdeşen Nasıl Geçer?

Kurdeşen tedavisi; Kurdeşen veya ürtikerin tedavisi akut veya kronik olmasına göre farklı seyirde tedavi edilir. Akut ürtiker (kurdeşen) olduğunda mutlaka ilk hastaneye başvurup özellikle acil servislere ilk tedavinin acil servisteki doktor tarafından yapılması daha sonra mutlaka bir cilt hekimine başvurulması gerekmektedir. Akut kurdeşen genellikle kısa süreli olduğu için tedavi de kısa süreli olacaktır. Ama uzun süren kronik ürtikere dönüşme varsa o zaman tedaviniz daha uzun süreli olacaktır. Kurdeşen de ilk başta altta yatan bir hastalık olup olmadığı tespit edilip neden bulunduktan sonra tedavi ona göre planlanır. Eğer herhangi bir sebep bulunmaz ise kurdeşen de bazen hiçbir sebep olmayabiliyor. O zaman İdiyopatik Ürtiker olarak adlandırılıyor. Bu daha uzun süre tedaviye semptomların baskılanması şeklinde bir tedavi şekline dönüşebilir.

Kronik Kurdeşen Ürtiker Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kronik ürtiker tedavi nasıl yapılır; Kurdeşen 6 haftadan daha uzun süreli ise kronik kurdeşen den söz edilir. Bu 6 haftadan sonraki bitiş süresi de bazen aylarca yani 1 yıl 2 yıl bazen yıllarca sürdüğü için tedavisi de bu süre boyunca devam eden bir hastalıktır. Kronik kurdeşenin tedavisinde anti alerjik dediğimiz kaşıntıyı gideren vücuttaki veya kandaki kabarıklığa neden olan maddelerin miktarını azaltıcı ilaçları uzun süreli yani gerekirse 6 ay 1 yıl bazen 10 yıl kadar kullanmak gerekebilir. Kronik ürtiker veya kronik kurdeşen strese bağlı oldukça sık sık tekrarlamaktadır. Stresten uzak kalmak tekrarın önüne geçebilir. Ayrıca ilaçlara bağlı ortaya çıkmış ise ürtiker o zaman da gereksiz yere ilaç kullanmamak da tekrarlanmamasını önler. Gıdalara bağlı olduğu zaman ise sebep olan gıdaları tüketmemek kurdeşenin ürtikerin tekrarlanmasının önüne geçilmiş olur.

Kurdeşen nedeniyle oluşan kaşıntı nasıl geçer?

Kurdeşen ürtiker nedeni ile oluşan kaşıntı oldukça rahatsız edicidir. Bu nedenle hastaların doktora ilk başvuruş nedenleri kaşıntı dır. Döküntülerinden çok şikayet etmezler ama  kaşıntı oldukça rahatsız edicidir. Bunu antihistaminik yani kaşıntıyı kesici ilaçlarla tedavi edilir. Ayrıca kişinin soğuk duş alması soğuk kompresler uygulaması kaşıntıyı azaltmaktadır. Dıştan sürme olarak nemlendiriciler veya kremler kaşıntının kesilmesi için çok etkili değildir. Çünkü kurdeşen de kanda histamin denen bir madde arttığı için antihistaminik dediğimiz yani bu maddeyi azaltıcı ilaçlar kaşıntıyı azaltmaktadır. Bu nedenle ağız yolu ile aldığımız ilaçlar dıştan sürdüğümüz ilaçlardan daha etkili olacağı için dıştan çok sürme tavsiye edilmiyor. Bu bakımdan ağızdan alınan ilaçlar ile kaşıntının tedavi edilmesi gerekmektedir.

Uyarı: Herhangi bir rahatsızlığınız da kendi kendinize teşhis koyup tedavi yoluna gitmeyiniz. Mutlaka doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir