Kurdeşen (Ürtiker) Nedir? Kurdeşen Çeşitleri

Kurdeşen Ürtiker Nedir?

Kurdeşen kırmızı renkli döküntülerle seyreden kaşıntı ve alerjik deri hastalığıdır. Ürtiker de denir.  Kabarıklar genellikle 0,5 ile 1 cm arasında değişen ödemli şişkinlikle şeklinde seyreder. Bunlar tek tek olacağı gibi tüm vücudu kaplayan plaklar dediğimiz geniş alanlar şeklinde seyredebilir bazen küçük küçük sivilce şeklinde kırmızı kabarıklar da olabilir.

Kurdeşen hiçbir şekilde bulaşıcı bir hastalık değildir. Döküntülerin yaygın olması kişiden kişiye bulaşacağı gibi bir endişe yaratsa da dokunmakla kurdeşenin başka bir insana kurdeşeni bulaştırmak mümkün değildir. Kurdeşen toplumda çok sık rastlanan hastalıklardan bir tanesidir. Her 100 hastadan 20 si hayatında bir defa ürtiker atağı yani  kurdeşen döküntüsü geçirebilir.

Kurdeşen nedir, Ürtiker nedir

Kurdeşen İki Türlüdür.

Akut kurdeşen ve kronik kurdeşen olarak ikiye ayrılır.

Akut kurdeşen etken maddelere maruz kaldığımız zaman yani kurdeşene neden olan bir olaya rastladığımız zaman bu stres, ilaçlar veya gıdalar olabilir. Aniden en az 2 ile 6 saat içinde ortaya çıktığı bir durumdur.

Kronik ürtiker, kronik kurdeşen ise bu olayın 6 haftadan uzun sürdüğü durumlarda ortaya çıkan duruma denir. Diş abseleri, safra kesesi iltihapları, hepatit b enfeksiyonları ürtiker ile en sık ilişkili olan hastalıklardır. Burada kurdeşen ürtiker ısrarcı seyreder yani 6 haftanın üstünde halen şikayetlerinin geçmediği durumlarda enfeksiyon hastalıkları en sık aklımıza  gelen durumlardan biridir.

Akut ürtiker yani  akut kurdeşen daha çok  kısa sürelidir, başladığı gibi ani bir şekilde en az 1 gün içinde veya 3 gün içinde  sona erer nadiren 6 haftaya kadar uzayabilir. Ama kronik ürtiker ise yani kronik kurdeşen de ise 6 haftadan daha uzun sürüp bu süre 10 yıl, 20 yıl sürebilir.

Kurdeşen diğer deri hastalıkları ile çok karışan bir hastalık değildir. Çok nadiren sadece kaşıntı ile seyrettiği zaman atopik dermatit ile karıştırılabilir veya ilaç döküntüleri nadiren karışabilir. Onun dışında kendi bulguları ile seyreden, kendi özelliğini gösteren bir hastalıktır. Diğer deri hastalıkları çok fazla karışmaz kurdeşen doktora gitmeden eğer daha önce buna benzer   deri hastalığı geçirmişse veya görmüşse bazen hastaların kendisi de kurdeşen olduğunu düşünebilir. Ama çoğunlukla hastalar kurdeşen geçirdiklerini bilmezler sadece yaygın deri döküntüleri nedeni ile endişe ile doktora başvururlar. Mutlaka böyle bir deri döküntüsü olduğu zaman teşhisi kendi kendinize değil bir doktorun yardımı ile konulması daha doğru olur.

Uyarı: Herhangi bir rahatsızlığınız da kendi kendinize teşhis koyup tedavi yoluna gitmeyiniz. Mutlaka doktorunuzun önerdiği ilaçları kullanınız.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir