Melisa Çayının Faydaları, Yararları ve Zararları Nelerdir?
Başta bitkisel çaylar olmak üzere bitkisel ürünlerin, doğru ve önerilen şekillerde kullanıldığında insan sağlığı üzerinde birçok olumlu etkisi bulunduğu bilinmektedir. Ancak bu bitkisel ürünlerden istenilen verimin alınabilmesi ve zararlı etkilerinden kaçınılabilmesi için doğru şekilde kullanmak önemlidir. Bu yazımızda Melisa çayının faydaları, yararları ve zararlı etkileri hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
Melisa oğul otu olarak da bilinir.
Uzmanlar, Melisa çayını genellikle sakinleştirici etkisi nedeniyle tavsiye etmektedir. Melisa çayı, rahatlamak ve üzerinizde biriken negatif elektriği atmak için önerilen bitkisel bir çaydır. Genel olarak Melisa çayının diğer önemli yararlarını sıralamak gerekirse,
- Melisa bitkisi çay olarak kullanılması dışında kür olarak da kullanılmaktadır. Melisa kürü, göz tansiyonunun düşürülmesinde etkilidir.
- Kalp spazmını önleyici bir etkiye sahiptir.
- İdrar yolları enfeksiyonlarında tedavi edici bir özelliğe sahiptir.
- Açık yaraların daha hızlı kapanmasına yardımcı olur.
Araştırmalarda Melisa çayının faydaları arasında ve en önemli özelliğinin, içinde bulunan bazı maddeler nedeniyle sahip olduğu rahatlatıcı etkisi olduğu bilinilmektedir. Melisa çayı, tüketildiği andan itibaren vücuda dinginlik hissi kazandırmaktadır. Günün yorgunluğunu ve stresini üzerinden atmak isteyenler bir bardak melisa çayı tüketerek tüm şikayetlerinden kurtulabilirler.
Melisa çayı faydaları arasında idrar yolları rahatsızlıklarında etkili olmasını söylemek gerekir.
Melisa çayı, idrar yolları enfeksiyonu şikayeti bulunanlar için bulunmaz bir nimettir. Bu nedenle doktorlar, bu gibi şikayetleri bulunan kişilere melisa çayını tavsiye etmektedir.
Melisa çayı, kalp rahatsızlığı bulunan ya da zaman, zaman birçok kişinin yaşadığı gibi göğüs kafesinde kasılma ve gerilme sorunu yaşayanlara önerilmektedir. Ancak bu bitkisel şifa kaynağına başvurmadan önce bir uzmana danışmanız daha doğru olacaktır.
Genel olarak melisa çayının faydalarını, önemli yararlarını özetlemek gerekirse,
- Antiseptik özelliği bulunmaktadır.
- Gerginlik, sıkıntı ve stres gibi rahatsız edici etkilerin azaltılmasına yardımcı olur.
- Gaz sorununun giderilmesinde etkilidir.
- Terleme hızını artırır.
- Sindirim düzenleyicidir.
- Hazmı kolaylaştırıcı bir özelliğe sahiptir.
Her bitkisel üründe olduğu gibi melisa çayının da yalnızca önerilen şekilde ve dozda kullanılması gerekmektedir. Melisa bitkisi, yalnızca yaprakları kullanılan bir bitkidir. Verbana isimli bir bitki ile melisa çayı sık, sık karıştırıldığı için dikkatli olunmalıdır.
Melisa Çayının Kullanımı Nasıldır?
Melisa çayı nasıl hazırlanır, nasıl demlenir ve yapılır?
Melisa çayı, taze ve kuru olmak üzere iki şekilde hazırlanabilir.
Taze olarak tüketilmesinde, yaprakların daha yoğun bir aromasının bulunması etkilidir. Bir bardak sıcak su içerisinde 2-3 yaprak melisa yaprağı atılması yeterlidir. Ancak yaprakların iyice temizlenmiş olmasına dikkat edin.
Kuru olarak tüketilmek isteniyor ise, bir bardak ılık su içerisine iki çay kaşığı ufalanmış melisa yaprağı atılması yeterlidir. Ilık su içerisinde 5-7 dakika bekletildikten sonra süzülüp içilmesi tavsiye edilmektedir.
Melisa ile limon otu karıştırılıyor. Limon otu ve melisayı nasıl ayırt ederiz. Melisanın ince bir yaprak dokusu vardır. Kenarları dantel gibi işlenmiştir. Uyku getirmesi için akşamları yatmadan 1 saat önce içilmesi uyku getirir.
Melisa Çayının Yan Etkileri
Melisa çayı çok fazla yan etkisi olmayan güvenilir bir bitki olarak bilinir.
Ancak özellikle sakinleştirici veya tiroid ilacı kullanıyor iseniz veya başka bir tedavi için ilaç kullanmakta iseniz doktorunuzun bilgisi olmadan ve danışmadan kullanmayınız.
Hamileler ve emzirenler gene doktorlarına danışıp kullansınlar
Bunların dışında karaciğer iltihabı ve mide ve onikiparmak bağırsağı ülseri olanlar melisa çayını kullanmamalıdır. (Bu tür rahatsızlıklarda uçucu yağ içeren bitkisel drogların kullanılması tavsiye edilmez.)
Mide iltihabı ve ülseri olanlar dikkatli kullanmalıdır.
MELİSA YAPRAĞI TANSİYONU DÜŞÜK KİŞİLERİN DİKKATLİ KULLANMASI ÖNERİLİR.

Melisa çayı kan şekeri düşürür.